Συνδεδεμένο με το ψήσιμο του οβελία είναι το Πάσχα στην Ελλάδα, όμως στα χρόνια της κρίσης «δίνει μάχη» για να μπει στο πασχαλινό τραπέζι. Παρ’ όλα αυτά, ο Έλληνας εξακολουθεί να αγοράζει, με τη διαφορά πως λίγοι πλέον προμηθεύονται ολόκληρο το σφάγιο.
Το «Θάρρος» βρέθηκε και φέτος στο τμήμα κρεάτων της Κεντρικής Αγοράς, με τις απόψεις των επαγγελματιών να διαφέρουν, περιμένοντας κορύφωση της κίνησης τις επόμενες ημέρες.
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος
«Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι η πρώτη μέρα που κάτι κινείται στην αγορά κρέατος, με το περισσότερο ενδιαφέρον να εστιάζεται στα υποπροϊόντα, δηλαδή την πατσά και τις συκωταριές» μας είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Ο κόσμος δειλά δειλά ρωτά για τις τιμές στο αρνί και το κατσίκι, ενώ σε σχέση με άλλες χρονιές η κίνηση είναι πολύ πεσμένη, κι αυτό συμβαίνει, γιατί ο κόσμος προτιμά να αγοράζει κρέατα από τα σούπερ μάρκετ».
Η τιμή του οβελία φέτος στο κατάστημα Παναγιωτόπουλου είναι πολύ πιο φθηνή, όπως σημείωσε, αφού το αρνί κοστίζει 6,90 και το κατσίκι 8,90 ευρώ το κιλό, πτώση δηλαδή άνω του 20% σε σχέση με πέρυσι.
Όσο για τις παραγγελίες, που στο παρελθόν ήταν πάρα πολλές, φέτος δεν υπάρχουν.
Μαρία Κατσίρα
Περισσότερη δουλειά περίμενε χθες η κα Μαρία Κατσίρα, αλλά τελικά δεν επιβεβαιώθηκε, όπως μας είπε. Σύμφωνα με την ίδια, τούτο συμβαίνει γιατί όλοι αφήνουν τις αγορές για την τελευταία στιγμή.
Οι τιμές, σχολίασε στη συνέχεια, παραμένουν σταθερές, αλλά τα έξοδα αυξάνονται, με την πατσά και τα ποδαράκια να είναι στα 5,5 και τα έντερα στα 5,80 ευρώ, ενώ συκωταριές, αρνιά και κατσίκια στα 9 ευρώ.
Από την πλευρά της, η κα Κατσίρα συνέστησε στον κόσμο να προσέχει από πού ψωνίζει και να προτιμά επαγγελματίες ντόπιους, που γνωρίζει.
Όσο για τις ποσότητες που προμηθεύονται οι πελάτες, ελάχιστοι είναι αυτοί που αγοράζουν ολόκληρο το σφάγιο, ενώ οι παραγγελίες και στο κατάστημά της είναι πεσμένες.
Γρηγόριος Ζέλης (κρεοπωλείο Κουκουβίνος)
Ικανοποιητική χαρακτήρισε την κίνηση ο κ. Ζέλης, αναφέροντας πως ο κόσμος αγοράζει ποσότητες ανάλογα με τα άτομα που είναι στην οικογένειά του.
Οι δε τιμές στο κατάστημα που εργάζεται είναι 9 ευρώ χωρίς το κεφάλι και 9,80 με κεφάλι, τιμές σταθερές εδώ και 5 χρόνια, όπως σχολίασε.
Όσο για το πώς κάποιος καταλαβαίνει αν το σφάγιο είναι ελληνικό, αυτό φαίνεται από τη σφραγίδα. Η ελληνική είναι χρώματος τιρκουάζ.
Παναγιώτης Χριστόπουλος
Στο ξεκίνημα βρίσκεται η κίνηση, όπως είπε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, και τα πρώτα δείγματα είναι αρκετά καλά, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Οι δε τιμές στο κατάστημά του είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ στις παραγγελίες υπάρχει πτώση της τάξεως του 30%.
Όσο αφορά στις ποσότητες που ψωνίζουν οι καταναλωτές, ο κ. Χριστόπουλος παρατήρησε ότι πλέον οι περισσότεροι ψωνίζουν κομμάτια από το σφάγιο.
Νικόλαος Μπατάγιας
Καλή ήταν η κίνηση χθες για το κατάστημα του Νικόλαου Μπατάγια , με τις τιμές σε αρνί και κατσίκι να είναι κοινές, στα 7.90 το κιλό, χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.
Όσο για τον κόσμο, ο κ. Μπατάγιας είπε ότι μπορεί να μην έχει πολλά λεφτά πλέον, «αλλά στο πασχαλινό του τραπέζι θα βάλει κρέας, έστω και σε μικρότερη ποσότητα».
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΦΕΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Τι προσέχουμε σε κρέατα, αυγά, βαφές
Eντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα προαναγγέλλει ο ΕΦΕΤ. Στην κατεύθυνση αυτή προωθεί το συντονισμό των δράσεων με στόχο την επαρκή κάλυψη της αγοράς και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μάς οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων.
Η σωστή επιλογή τους και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι (μαγείρεμα, συντήρηση) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής, καθώς και στην αποφυγή των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή.
Για το λόγο αυτό και με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, ο ΕΦΕΤ δίδει στους πολίτες – καταναλωτές χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν εν όψει εορτών.
Τι πρέπει να προσεχθεί γενικά
-Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς
-Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια
-Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα
-Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης
Αμνοερίφια, κρέατα, σπλάχνα
-Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τιρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα
-Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό
-Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
-Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού, και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον
-Επιπλέον, στα κατεψυγμένα πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος
Αυγά
-Τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης
-Για την καλή συντήρηση διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο
Σοκαλατένια αυγά
-Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων
-Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων (μπορεί να προκληθεί πνιγμός) και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας) και της ημερομηνίας ανάλωσης
Βαφές αυγών
-Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών είναι οι επιτρεπόμενες
-Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό
-Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση