Για διαχείριση και εξασφάλιση πιστώσεων την περίοδο 2009-2011
Το Εφετείο Καλαμάτας θα κληθεί να διαλευκάνει την υπόθεση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών για το χρονικό διάστημα 2009-2011, όσον αφορά στη διαχείριση και την εξασφάλιση πιστώσεων. Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος έχουν απαγγελθεί σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο εκείνης της περιόδου, καθώς και σε δύο υπηρεσιακούς παράγοντες, τον τότε γενικό διευθυντή της Ένωσης και την προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας.
Η κατηγορία που τους αποδίδεται είναι η απιστία σε βάρος της ΕΑΣ κατά την είσπραξη εσόδων, τελεσθείσα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, από την οποία η ζημιά υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Θέμα διοικητικής λειτουργίας
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του τότε προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, του αντιπροέδρου και μελών του Δ.Σ. που κατηγορούνται, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, διευκρίνισε ότι η υπόθεση αφορά σειρά ζητημάτων σχετιζομένων κυρίως με τη διοικητική λειτουργία της Οργάνωσης.
«Σε όλες τις περιπτώσεις, από επίσημες εκθέσεις ορκωτών λογιστών, αλλά και εποπτικών οργάνων, συνάγεται ότι δεν υφίσταται οικονομική ζημία, η οποία είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την πλήρωση της αντικειμενικής υπόστασης του αδικήματος της απιστίας, όπως έχει απαγγελθεί. Το ζήτημα της διασφάλισης των απαιτήσεων της Οργάνωσης κατά των πελατών της, ως και αυτό του τρόπου χορήγησης πιστώσεων, αποτελεί μία άλλη, επίσης εξεταζόμενη, πτυχή της υπόθεσης, η οποία, όμως, ανάγεται στο πρακτικό μέρος της διοικητικής λειτουργίας της Ένωσης και δε σχετίζεται με τον καθοδηγητικό ρόλο του Διοικητικού της Συμβουλίου», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Πάνω από 1 εκατ. ευρώ
Ένα από τα βασικά ζητήματα που οδήγησαν τον τότε πρόεδρο και το Δ.Σ., με τους δύο υπηρεσιακούς παράγοντες ενώπιον της δικαιοσύνης, είναι το πώς επιταγές δεν σφραγίστηκαν και μετατράπηκαν σε συναλλαγματικές και τι οικονομική ζημιά υπήρξε για την ΕΑΣ και τη διασφάλιση των εσόδων της.
Το ύψος της ζημιάς που καταλογίζεται ξεπερνά κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Πρώην πρόεδρος, Διοικητικό Συμβούλιο και δύο υπάλληλοι της ΕΑΣ κατηγορούνται για απιστία
