Σε εκκίνηση ανάπτυξης η ευρύτερη περιοχή του Ταϋγέτου


“Μαγιά” ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια αναζωογόνησης του Ταϋγέτου και η μετατροπή του σε τουριστικό θέρετρο, αποτελεί η χρηματοδότηση, με απόφαση του Καλαματιανού αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, με το ποσό των τριών (3) εκατομμυρίων ευρώ. 
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας αποφασίστηκε η αποδοχή χρηματοδότησης για την εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση και βελτίωση κυρίου οδικού δικτύου Τοπικής Κοινότητας Ταϋγέτου Δήμου Καλαμάτας».
Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει συνταχθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, θα γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις, όπως ασφαλτοστρώσεις, τοιχία αντιστήριξης, μπάρες, διευθέτηση ομβρίων, πλέγματα για τη συγκράτηση βράχων κ.λπ. σε όλη την έκταση του οδικού δικτύου και συγκεκριμένα στους δρόμους: α) Γιαννιτσάνικα – Ελαιοχώρι – Περιβολάκια – Εθνική Οδός, β) Εθνική Οδός – Καρβέλι – Λαδά – Εθνική Οδός, γ) Εθνική Οδός – Νέδουσα – Μαχαλάς – Αλαγονία – Πηγές – Αρτεμισία κ.λπ.
Για την υλοποίηση των ανωτέρω παρεμβάσεων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους Προέδρους των Κοινοτήτων του Ελαιοχωρίου και των χωριών της περιοχής Αλαγονίας.
Βέβαια, το παραπάνω ποσό δεν μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακές ανατροπές, αλλά, σε κάθε περίπτωση, είναι μια ευκαιρία, τόσο για τη Δημοτική Αρχή όσο και για τους φορείς και τις δημοτικές παρατάξεις του δήμου Καλαμάτας, να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για το μέλλον της περιοχής. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε τη… μεγάλη εικόνα.
Στη μελέτη των Παπαδοπούλου Χ.-Α., Στρατηγέα Α., η οποία δημοσιεύτηκε στα Κείμενα Περιφερειακής Επιστήμης, Τόμος ΙV, (1), 2013, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, “η περιοχή μελέτης, παρά τους αξιόλογους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους που διαθέτει, ακολουθεί τα τελευταία χρόνια μία φθίνουσα πορεία, με κύρια χαρακτηριστικά την ανεργία/υποαπασχόληση, την πληθυσμιακή συρρίκνωση και τη γήρανση του πληθυσμού της, καθώς και την εγκατάλειψη της αγροτικής γης.
Στο πλαίσιο αυτό, και εξετάζοντας τις εξελίξεις τόσο της περιοχής αυτής καθεαυτής όσο και του ευρύτερου περιβάλλοντος στο οποίο εντάσσεται, καθώς και των ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζουν την παρούσα οικονομική συγκυρία, δομούνται δύο εναλλακτικά σενάρια μελλοντικής ανάπτυξης της περιοχής, τα οποία έχουν ως άξονες τομείς με μακρά παράδοση (π.χ. αγροτικός τομέας), ενώ αξιοποιούν τάσεις και ευκαιρίες που καταγράφονται σε τομείς όπως ο εναλλακτικός τουρισμός, οι οικο-δραστηριότητες, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, οι ΑΠΕ, κ.λπ.
Οι όποιες παρεμβάσεις / σχεδιαστικές επιλογές δρομολογούνται, επιδιώκουν τη δημιουργία ενός χωρικού προτύπου, το οποίο υποστηρίζει την αλληλεπίδραση και την ανάπτυξη σχέσεων συμπληρωματικότητας μεταξύ περιοχών και τομέων του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου.
Ταυτόχρονα, η εργασία εμβαθύνει σε εργαλεία οπτικοποίησης και επικοινωνίας των σχεδιαστικών παρεμβάσεων, αποσκοπώντας, σε επόμενη φάση, στην εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών στη διαδικασία του σχεδιασμού και την ενσωμάτωση των απόψεών τους στις διαμορφούμενες επιλογές μελλοντικής εξέλιξης της περιοχής.
Η εμπλοκή αυτή θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας ευρύτερων συναινέσεων στην περιοχή μελέτης, δέσμευσης σε ένα κοινό “όραμα” και συστράτευσης όλων των παραγόντων για την υλοποίησή του, στοιχεία κρίσιμα στη διαμόρφωση της μελλοντικής αναπτυξιακής πορείας της περιοχής και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παρούσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη