«Στολίδι» πολιτισμού και πληροφόρησης για όλη τη Μεσσήνη το Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου (βίντεο)

«Στολίδι» πολιτισμού και πληροφόρησης για όλη  τη Μεσσήνη το Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου (βίντεο)

Ανεπίσημη «πρεμιέρα» για το ανακαινισμένο σχολείο που μετατράπηκε σε πολυχώρο  πολιτισμού
 
 Σ’ ένα πραγματικό «στολίδι» πολιτισμού, για ολόκληρο το Δήμο Μεσσήνης, μετατράπηκε το μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής Δημοτικό Σχολείο Καρτερολίου. Χθες, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου εν όψει του 7ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που φιλοξένησε στο ισόγειό του, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και τον 1ο όροφο, που έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, χρησιμοποιώντας σύγχρονα πολυμέσα.
Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, ο νέος πολυχώρος, αφού διαμορφωθούν κατάλληλα και οι εξωτερικοί του χώροι, αναμένεται να δοθεί προς «λειτουργία» στο κοινό, και ως «κληρονομιά» στη νέα γενιά του Δήμου Μεσσήνης, μέσα στο καλοκαίρι, ενώ τα εγκαίνια προσδιορίζονται για τα μέσα Ιουλίου.

Η ιστορία
Το Δημοτικό Σχολείο στο Καρτερόλι Μεσσηνίας κτίστηκε ανάμεσα στα έτη 1905 και 1912 (ισόγειο τμήμα του πρώτου ορόφου) και αποπερατώθηκε μεταξύ του 1925 και του 1928. Στη διάρκεια ενός αιώνα, χιλιάδες παιδιά από το Καρτερόλι και τα γειτονικά χωριά διδάχθηκαν στις αίθουσές του τα πρώτα τους γράμματα. Έκλεισε οριστικά τις πόρτες του το 2007, αφού στο μεταξύ η εξέλιξη των δημογραφικών δεδομένων οδήγησε κι εδώ, όπως και σε πολλά άλλα μέρη της χώρας, στη δραματική συρρίκνωση του αριθμού των μαθητών.

 
Χώρος βιωματικής πληροφόρησης
Σήμερα, έχει μετατραπεί σε χώρο πληροφόρησης των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής, φιλοδοξώντας να τους μυήσει στο παρελθόν, αλλά και στο παρόν της κληρονομιάς του Δήμου Μεσσήνης. Κείμενα, φωτογραφίες και μια σειρά από εκθέματα περιγράφουν το καθένα με το δικό του τρόπο την αρμονική συνύπαρξη φυσικού περιβάλλοντος και πολιτισμού, μια σχέση που θεμελιώθηκε πριν από πολλούς αιώνες και έγινε εφεξής διαχρονικό βίωμα (και) σε τούτη εδώ τη μικρή γωνιά της  Ελλάδος.
 
Του Κώστα Γαζούλη