Μια μεγάλη εκδήλωση γνωριμίας με το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρό του χθες, με στόχο μαθητές της έκτης Δημοτικού να γνωρίσουν αυτό το ξεχωριστό σχολείο. Μεταξύ άλλων, οι μαθητές της τελευταίας τάξης του Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τον τρόπο λειτουργίας του Μουσικού, αλλά και να παρακολουθήσουν μια εκπαιδευτική συναυλία.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, Ιωάννης Σόλαρης, μιλώντας για την εκδήλωση, δήλωσε ότι την παρακολούθησαν μαθητές της έκτης Δημοτικού από σχολεία της Καλαμάτας, αλλά και περιφερειακά αυτής. Στόχος ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν το Μουσικό Σχολείο και το πώς λειτουργεί, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως αρκετοί εξ αυτών θα εγγραφούν.
Σε σχέση με το ενδιαφέρον των παιδιών προς το συγκεκριμένο σχολείο, ανέφερε ότι είναι μεγάλο και σημασία σε αυτό έχει παίξει και το άνοιγμα του Μουσικού προς την κοινωνία.
Σε ποιους απευθύνεται και ποια η διαδικασία επιλογής
Σε ερώτηση που θέσαμε στον κ. Σόλαρη για το τι πρέπει να γνωρίζει ένας μαθητής για να εγγραφεί στο Μουσικό Σχολείο, σχολίασε πως δεν είναι υποχρεωτικό ο μαθητής να γνωρίζει κάποιο όργανο ή να έχει ασχοληθεί με τη μουσική. Η δε διαδικασία επιλογής ξεκινά με μια αίτηση που συμπληρώνεται μέχρι τις 31 Μαΐου. Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα περάσουν από μια επιτροπή, που ουσιαστικά θέλει να διαπιστώσει αν διαθέτουν ακουστική αλλά και ρυθμική ικανότητα, με στόχο να αποφασιστεί αν οι ενδιαφερόμενοι μαθητές είναι δεκτικοί και μπορούν να ανταποκριθούν στα μαθήματα του Μουσικού Σχολείου.
Οι μαθητές εκτός Καλαμάτας
Για το πόσο εφικτό είναι ένα παιδί που ζει εκτός Καλαμάτας να παρακολουθήσει τα μαθήματα του Μουσικού Σχολείου, ο διευθυντής απάντησε ότι υπάρχει ένα θέμα με τη μεταφορά. Ωστόσο, όπου υπάρχει μαθητής, γίνεται η μεταφορά με λεωφορεία ή, διαφορετικά, μισθώνεται ταξί.
Μια μέρα σε αυτό το σχολείο
Ζητώντας να μας περιγράψει μια τυπική μέρα στο Μουσικό, ο κ. Σόλαρης είπε ότι τα μαθήματα ξεκινούν κανονικά, όπως σε όλα τα σχολεία, με τις πρώτες ώρες να περιλαμβάνουν αυτά της γενικής παιδείας. Ενδιάμεσα γίνονται και μαθήματα μουσικής, ενώ στη συνέχεια μαθήματα μουσικής παιδείας.
Το δε ωράριο είναι από τις 8.10 το πρωί έως τις 3.30 μετά το μεσημέρι κάποιες ημέρες.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στους μαθητές παρέχεται σίτιση.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση