Αναγκαία η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση για την παράταξη «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες»


Ανοιχτή εκδήλωση για τη μεταρρύθμιση «Κλεισθένης 1» διοργάνωσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Καλαμάτας «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» χθες το απόγευμα στην αίθουσα «Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη» στο ιστορικό Δημαρχείο. Ειδικότερα, το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Μεταρρύθμιση Κλεισθένης 1. Αναπτυξιακά εργαλεία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.).
Να σημειώσουμε ότι, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής σχολίασε ότι το να υποστηρίζει κάποιος ότι αποκεντρώνεις αρμοδιότητες χωρίς να έχεις ισχυρούς Δήμους και Περιφέρειες, οδηγεί στο χάος. Αποκέντρωση σημαίνει ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η δουλειά που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη.
Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή η δραστηριότητα παίρνει “σάρκα και οστά” με τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και είναι γνωστή ως “Κλεισθένης 1”.
Για το εκλογικό σύστημα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, αφού, εκτός όλων των άλλων, βοηθά στις συνέργειες μεταξύ των παρατάξεων, κάτι που μόνο προς όφελος του εκάστοτε Δήμου μπορεί να αποβεί.
Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατη παρέμβασή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Μανώλης Μάκαρης είχε ταχθεί υπέρ του συστήματος της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, αφού η καθιέρωσή της αποτελεί μια σημαντική αλλαγή, που έχει ως στόχο να υπάρξει ακριβής αποτύπωση της βούλησης του λαού στην κατανομή των εδρών στα αντίστοιχα συμβούλια.
Επιχειρηματολογώντας για τη θέση του, είχε σχολιάσει ότι με το νέο σύστημα ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης δε θα έχουν το «αλάθητο» και θα πρέπει να αναζητούν συναίνεση, όχι μόνο στην πλειοψηφία, αλλά και στη μειοψηφία. Από την άλλη μεριά, πρέπει να υπάρξουν και  κάποιες αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα.
Γενικώς, είχε σχολιάσει ο κ. Μάκαρης, η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό βήμα για να λύνονται τα προβλήματα με βάση τη συναίνεση, τη σύγκλιση των απόψεων και τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Βέβαια η απλή αναλογική δεν είναι πανάκεια, καθώς χρειάζεται να γίνουν κι άλλες τομές που θα επιτρέψουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει όλους τους απαιτούμενους πόρους για την επιτέλεση της αποστολής της, έτσι ώστε να πάψει να είναι ο «φτωχός» συγγενής του κράτους.
Α.Π.