Διπλάσιες οι αποποιήσεις κληρονομιάς φέτος στην Καλαμάτα

Διπλάσιες οι αποποιήσεις κληρονομιάς φέτος στην Καλαμάτα

Ακόμα και οι κληρονομιές αποτελούν πλέον πονοκέφαλο για τους φορολογούμενους, αφού τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευθεί ο αριθμός αυτών που δεν αποδέχονται τις κληρονομιές, από συγγενείς τους.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Περικλής Ξηρογιάννης ανέφερε πως τους πέντε πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς έχουν κατατεθεί 301 αποποιήσεις με τον αντίστοιχο περσυνό αριθμό να φτάνει τις 130.
Χαρακτηριστικά για το μέγεθος του φαινομένου είναι τα στοιχεία για ολόκληρη τη χώρα που ήρθαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, το 2017 οι αποποιήσεις έφθασαν τις 130.000 με το νούμερο αυτό να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, καθώς είναι περίπου τριπλάσιο συγκριτικά με τις αποποιήσεις του 2016 (54.422) και αυξημένο κατά 333% συγκριτικά με το 2013.
Κυριότερη αιτία των αποποιήσεων είναι πως οι περισσότερες πλέον κληρονομιές περιλαμβάνουν χρέη προς δημόσιο και τράπεζες στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι κληρονόμοι.
 Έχει παρατηρηθεί πως ακόμα και όταν τα χρέη δεν είναι μεγάλα ποσά οι κληρονόμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και προτιμούν να αποποιηθούν ακίνητα όπως τα πατρικά τους σπίτια σε χωριά ή χωράφια και οικόπεδα μικρής σχετικά αξίας. Βλέπουμε να αλλάζει το status quo της ιδιοκτησίας στη χώρα λόγω των χρεών και της υψηλής φορολογίας.
 Κάποτε οι γονική περιουσία ήταν δεδομένο πως θα περάσει στα παιδιά, ενώ τώρα βλέπουμε πως το κράτος τείνει να γίνει ο μεγαλύτερος κληρονόμος. Επίσης όλα αυτά τα ακίνητα που περνούν με αυτόν τον τρόπο στην κυριότητα του Δημοσίου μένουν στην ουσία στα αζήτητα διότι δεν επαρκεί ο μηχανισμός για να ασχοληθεί και με αυτά.
Ως εξίσου σημαντική αιτία για το φαινόμενο περιγράφεται η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων και η δυσκολία αντιμετώπισης της καθημερινότητας. Πλέον, όπως αναφέρουν νομικοί, έχουμε ξεφύγει από την αποποίηση κληρονομιών λόγω χρεών του κληροδότη και παγιώνεται μία κατάσταση αποποιήσεων ακινήτων για να ξεφύγουν οι κληρονόμοι από τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο κληρονομιάς, τα τεκμήρια και τη συντήρησή τους.
Το φαινόμενο περιγράφεται γενικότερα, ως«τσουνάμι» αποποιήσεων κληρονομιάς, κυρίως όταν αυτή συνδέεται με ακίνητα, καταγράφουν τα στοιχεία του 2017 που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή». Η νέα πραγματικότητα της κρίσης δημιουργεί ουρές στα Ειρηνοδικεία που σοκάρουν με την αυξητική τάση που εμφανίζουν. Το 2017 οι αποποιήσεις έφθασαν τις 130.000, τριπλάσιες  συγκριτικά με τις αποποιήσεις του 2016 (54.422) και αυξημένες κατά 333% σε σχέση με το 2013.
Το 2013 καταγράφηκαν 29.199 αποποιήσεις κληρονομίας και από τότε η άνοδος ήταν συνεχής. Το 2014 καταγράφηκαν 41.388 αποποιήσεις. Το 2015 έφτασαν τις 45.628.  Το 2016 καταγράφηκαν 54.422 και το 2017 ο αριθμός εκτοξεύτηκε στις 130.000.
Α.Π.