“Επιλεκτική” η στήριξη της Μεσσηνίας στη φασιστική επίθεση στον Γ. Μπουτάρη

“Επιλεκτική” η στήριξη της Μεσσηνίας στη φασιστική επίθεση στον Γ. Μπουτάρη

Το πολιτικό προσωπικό -όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, δέσμιο της οικονομικής ταραχής στην οποία βρίσκεται η χώρα και του ιδεολογικού χάους, παρά τις φασιστικές επιθέσεις που σημειώνονται συχνά- πυκνά, ισχυρίζεται ότι όλοι είναι καλά και η δημοκρατία έχει ένα απλό συνάχι. Στη συμπλήρωση, σε λίγες μέρες, πενήντα πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, η Θεσσαλονίκη λίγο έλειψε να ζήσει άλλον έναν ματωμένο Μάη.
Αλήθεια, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που πιστεύουν ότι ο φασισμός είναι μια απλή παθολογία που εκφράστηκε από φρενοβλαβείς δικτάτορες, άρα ανάλογης κοπής είναι τα άτομα που σύρονται πίσω από τα φασιστικά βούκρανα; Τότε, άνετα, όσοι συλληφθούν για την απόπειρα λιντσαρίσματος του Μπουτάρη μπορούν να ισχυριστούν ότι «θόλωσαν». Δεν είναι όμως έτσι και το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός από ορισμένες ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις καταδίκης του γεγονότος εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Μεσσηνία, αλλά και η περιφερειακή  έδειξαν αργά έως νωθρά αντανακλαστικά.
 
Ξεκάθαρη καταδίκη από τον Π. Νίκα
Το περιστατικό βίας εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, καταδίκασε, χθες, με δήλωσή του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Ο κ. Νίκας σημείωσε στη σχετική του δήλωση: «Επιθυμώ να καταδικάσω, με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, τη βία, η οποία ασκήθηκε από ανόητους και ανεγκέφαλους, κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, του κυρίου Μπουτάρη. Είναι μια ενέργεια βαθύτατα αντιπατριωτική γιατί, μεταξύ των άλλων, εκθέτει τη Χώρα μας διεθνώς.
 Να καταδικάσω, επίσης, την κάθε μορφής βία, από όπου και αν προέρχεται, η οποία γνωρίζει έξαρση τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, (σ.σ. η βία) απειλεί την κοινωνική συνοχή, ακόμα και τη δημοκρατία. Προς το φίλο της Καλαμάτας, το φίλο μας, τον Γιάννη Μπουτάρη εύχομαι καλή ανάρρωση και καλή δύναμη για να ξεπεράσει το σοκ, το ψυχολογικό σοκ, το οποίο χωρίς κανένα λόγο του προκάλεσαν οι ανόητοι. Έχει τη συμπαράστασή μας και τη συμπάθειά μας».
 
Καταδίκη από την “Πελοπόννησο Πρώτα”
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η περιφερειακή παράταξη “Πελοπόννησος Πρώτα”. Σε σχετική της ανακοίνωση σχολιάζει: Η «Πελοπόννησος Πρώτα» καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη φασιστική λεκτική και σωματική επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που σημειώθηκε το Σάββατο σε εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον Γιάννη Μπουτάρη, καλούμε όλα τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να καταδικάσουν απερίφραστα το γεγονός και ζητούμε από τις αρμόδιες Αρχές την άμεση ολοκλήρωση των ερευνών, τη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών.
 
Ρ.Α.ΚΙ. Τριφυλίας
Την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το Σάββατο 19 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η δημοτική ομάδα της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης (Ρ.Α.ΚΙ.) Τριφυλίας. «Καταδικάζουμε την φασιστική επίθεση εις βάρος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Στεκόμαστε απέναντι στις ακροδεξιές επιθέσεις που σκοπό έχουν να πλήξουν τη Δημοκρατία. Απαιτούμε τη σύλληψη των δραστών και την παραδειγματική τιμωρία τους. Η δημοτική ομάδα της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης Τριφυλίας», αναφέρεται.
 
ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας
Οι απόγονοι του Γκοτζαμάνη εμφανίστηκαν ξανά στην Θεσσαλονίκη, υπό τον μανδύα του αγανακτισμένου σήμερα δήθεν πατριώτη. Καμία ανοχή στα κάθε είδους φασιστοειδή και σε όσους επενδύουν μέσω αυτών στον εθνικό διχασμό και στην κατάλυση της Δημοκρατίας.
Τα βίντεο της επίθεσης στον Δήμαρχο Μπουτάρη είναι στην διάθεση της Αστυνομίας το μόνο που μένει είναι να οδηγηθούν ΑΠΑΝΤΕΣ στην Δικαιοσύνη. Και προστίθεται στην ανακοίνωση με δηκτικό τρόπο: 24 ώρες μετά το φασιστικό χτύπημα στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και ακόμα αναμένουμε την τοποθέτηση των Δημάρχων της Μεσσηνίας και της Περιφερειακής Αρχής απέναντι στο γεγονός.
 
Κανάκης: Γιατί σιωπά ο Δ. Καφαντάρης (;)
Να καταδικάσει την επίθεση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, καλεί το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος και αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Καφαντάρη, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Ηλίας Κανάκης. Ο κ. Κανάκης σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook: «Η δημοτική παράταξη ‘Κοινωνία σε Κίνηση’ καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Καλούμε το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος και αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταδικάσει το απαράδεκτο περιστατικό, το οποίο στρέφεται εναντίον της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατίας». Να σημειώσουμε εδώ ότι μέχρι τις 6.30, χθες το απόγευμα δεν υπήρχε καμία επίσημη ανακοίνωση από το δήμαρχο Πύλου- Νέστορος.
 
Γ. Πάζιος
Η αποδοχή, η ανοχή, ή εν μέρει ερμηνεία της χρήσης βίας στη λογική του «ναι μεν αλλά» συνιστά άλλοθι στα κάθε πολιτικού χρώματος φασιστοειδή, αλλά και σιγοντάρισμα ενός κλίματος εθνικού διχασμού που καλλιεργείται ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια, από όσους μακροπρόθεσμα (;) ονειρεύονται την κατάλυση της Δημοκρατίας. Η απάντηση της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης απέναντι σε φασιστικές ενέργειες αυτόκλητων δήθεν πατριωτών που ονειρεύονται την περίοδο των Γκοτζαμάνηδων και όσα η ιστορία έχει κλείσει στο χρονοντούλαπο οφείλει να είναι ακαριαία.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη