Φορολογικές επιβαρύνσεις και στη Μεσσηνία φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν το αργότερο έως τις 20 Ιουνίου μία μέρα δηλαδή πριν από το καθοριστικό Eurogroup της 21ης Ιουνίου για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, και θα είναι αυξημένες σχεδόν στο σύνολο της επικρατείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», η πρωτοβάθμια επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε το έργο της συλλέγοντας όλες τις τιμές που κατέθεσαν οι εκτιμητές και έχει καταλήξει στις οριστικές τιμές σε πάνω από 9.600 ζώνες σε περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες όπου δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι τιμές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών που έδωσαν οι εκτιμητές.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι, μεγάλες αυξήσεις θα γίνουν στη Μεσσηνία που έχει αναβαθμιστεί σημαντικά από τη λειτουργία του “Costa Navarino”, στη Χαλκιδική, στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές, που έως πρόσφατα χαρακτηρίζονταν υποβαθμισμένες αλλά λόγω διάφορων έργων έχουν πλέον αναβαθμιστεί σημαντικά.
Από την άλλη πλευρά, απαιτείται να υπάρξει ένας εξορθολογισμός. Οι τιμές ζώνης, για παράδειγμα, στο Δήμο Μεσσήνης είναι καθορισμένες μέχρι σήμερα για όλες τις κοινότητες στην τιμή των 600 ευρώ, πλην Νέας Κορώνης 1.000 ευρώ, Αρχαίας Μεσσήνης 700 ευρώ, οικισμός Αβραμιού 700 ευρώ, Τοπικές Κοινότητες Ανάληψης και Βελίκας 900 ευρώ, ενώ στο Δήμο Καλαμάτας, Τοπική Κοινότητα Πολιανής με τιμή ζώνης 600 ευρώ, Βρωμόβρυσης με τιμή 600 ευρώ, Βελανιδιάς με τιμή ζώνης 600 ευρώ.
Αποτέλεσμα αυτών είναι οι καθορισθείσες τιμές για την περιοχή να είναι αρκετά υψηλότερες από άλλες πιο πλεονεκτικές λόγω θέσης περιοχές της Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, ισχύουν οι παρακάτω τιμές: Αλμυρός Καλαμάτας 800 ευρώ, Κάτω Βέργα 600 ευρώ, Μικρά Μαντίνεια από 650 – 800 ευρώ (εποχικά παραθαλάσσια προάστια της Καλαμάτας) και Φοινικούντα 500 – 700 ευρώ (τουριστικό παραθαλάσσιο θέρετρο).
Νέα επιτροπή
Για το λόγο αυτό μέσα στην εβδομάδα θα συσταθεί μία νέα επιστημονική επιτροπή, η οποία θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα να «μαζέψει» τις διαφορές των εκτιμητών προκειμένου να τις παραλάβει μετά η δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο. Η επιτροπή αυτό αποτελείται από στελέχη της ελληνικής Στατιστικής Αρχής, της Τράπεζας της Ελλάδος, των εκτιμητών και του Κτηματολογίου.
Στο υπουργείο έχουν προκαλέσει «Τρικυμία» οι προτάσεις των εκτιμητών καθώς, σύμφωνα με τις εισηγήσεις, σε πάνω από 1.000 ζώνες σε σύνολο 10.600 αναμένεται να εκτιναχθεί ο ΕΝΦΙΑ, καθώς εκεί παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, ακόμη και πάνω από 50% σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης