Παγώνουν τα πάντα στις 30 Μαΐου

Παγώνουν τα πάντα στις 30 Μαΐου

Μία από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή φορέων απεργίες διοργανώνεται στις 30 Μαΐου. Ειδικότερα, ύστερα από απόφαση της ΓΣΕΕ δημιουργήθηκε η «Κοινωνική Συμμαχία», που αποτελείται από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστές δυνάμεις και φορείς της χώρας.
Στην Καλαμάτα συγκεκριμένα, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί εκείνη την ημέρα στο Εργατικό Κέντρο.
Όπως είπε σχετικά χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης, η 30ή Μαΐου αποφασίστηκε από την «Κοινωνική Συμμαχία» να είναι Πανεθνική Μέρα Δράσης, με απεργία που στοχεύει σε μιαν άλλη Ελλάδα, ενάντια στη λιτότητα, την ανεργία και την υπερφορολόγηση.
Κλείνοντας ο κ. Τσώνης είπε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ενάντια στην πόλωση, ώστε να πάει η χώρα μπροστά, με ένα δίκαιο και εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, με βασικό πυλώνα την ανάπτυξη.

Από πλευράς ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, ο Δημήτρης Φαββατάς κάλεσε όλους τους εργαζομένους να δώσουν το «παρών» στην απεργία, καθώς είναι γεγονός ότι τα τελευταία 8 χρόνια βιώνουν έναν εργασιακό μεσαίωνα, ενώ μέχρι και στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται, με την ανασφάλεια συνεχώς να εντείνεται.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Μπάμπης Λυμπεράς, που βρέθηκε χθες στην Καλαμάτα για περιοδεία σε χώρους εργασίας, δήλωσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις η απεργία της 30ής Μαΐου «να είναι μια πολύ μεγάλη πανεθνική απεργία», καθώς διοργανώνεται από 10 φορείς, με στόχο να δώσουν αποφασιστική απάντηση στη λιτότητα και τα μνημονιακά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα τα τελευταία 8 χρόνια.
Η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει σε αυτή στην απεργία, όπως είπε, με τα δικά της ιδιαίτερα αιτήματα, τα κυριότερα των οποίων είναι: η γήρανση των δημοσιών υπαλλήλων σε συνδυασμό με την απαγόρευση προσλήψεων τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη για νέες προσλήψεις, η επικείμενη μείωση του αφορολόγητου που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα, οι μειώσεις και περικοπές σε κρίσιμους τομείς όπως την υγεία, την παιδεία κ.λπ., οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι περικοπές των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου, οι ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων του Δημοσίου, οι πλειστηριασμοί σε μικρές και πρώτες κατοικίες, η στοχοποίηση των δημόσιων υπαλλήλων ως βασικών υπαίτιων για την κακοδαιμονία του Δημοσίου και, τέλος, το ζήτημα της αξιολόγησης και της τιμωρητικής τροπολογίας για το δικαίωμα στην απεργία.
Τέλος, ο γ.γ. του Εργατικού Κέντρου, Γ. Κανέλλης, κάλεσε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, προκειμένου να υπάρξει κοινός βηματισμός και όλοι μαζί να αντιμετωπίσουν τα μνημόνια και την καταστροφή που αυτά έχουν προκαλέσει.
Επίσης, ανέφερε ότι οι διεκδικήσεις της συγκεκριμένης μέρας διαφέρουν από το παρελθόν, αφού επιβάλλεται όλοι μαζί να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργιακή κινητοποίηση, προβάλλοντας το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο.
Κλείνοντας ο κ. Κανέλλης μίλησε για δυνάμεις που προκρίνουν την απεργοσπασία και τις χαρακτήρισε επικίνδυνες και καταστροφικές, καλώντας και από την πλευρά του τον κόσμο στις 30 Μαΐου να βρεθεί έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
Π.Μπ.