1ο Φεστιβάλ Σαλάτας: Ο δεύτερος προκριματικός στην Αθήνα

1ο Φεστιβάλ Σαλάτας:  Ο δεύτερος προκριματικός στην Αθήνα

Με υλικά από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, φαντασία και όρεξη για δημιουργία, έγινε ο προκριματικός της Αθήνας για το πρώτο Φεστιβάλ Σαλάτας, σύμφωνα με τη Μαρία Βασιλοπούλου και το “Γαστρονόμο” της “Καθημερινής”.
Πρασινάδες, τρυφερά σπαράγγια, αγκινάρες, ντοματίνια, μυρωδικά, μανιτάρια, βρώσιμα λουλούδια, υπέροχα βαλσαμικά ξύδια, μουστάρδες και βαλσαμικές κρέμες Kalamata Papadimitriou, γέμισαν τους πάγκους του Private House Island, όπου διεξήχθη ο δεύτερος προκριματικός του Φεστιβάλ Σαλάτας.
Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Kalamata Papadimitriou. Ο πρώτος προκριματικός έγινε στην Καλαμάτα, ο δεύτερος στην Αθήνα, ο τρίτος στη Θεσσαλονίκη και ο μεγάλος τελικός στην Καλαμάτα.
Σε ρόλο κριτή εκ μέρους του «Γαστρονόμου» εντυπωσιάστηκα από την πληθώρα παραδοσιακών υλικών αλλά και την όρεξη των διαγωνιζόμενων να πρωτοτυπήσουν και να εντυπωσιάσουν. Τόσο που αρκετές ήταν οι φορές που υπερέβαλαν. Όμως, οι περισσότεροι είχαν πάει από νωρίς το πρωί στην ψαραγορά για ολόφρεσκες σαρδέλες και στη λαϊκή αγορά για τρυφερά σπαράγγια.
Ένας, μάλιστα, είχε ετοιμάσει και το δικό του σπιτικό λικέρ για να αρωματίσει τα τυράκια που θα προσέθετε στη σαλάτα του. Λεπτομέρειες ίσως για κάποιους, βασικά χαρακτηριστικά όμως ενός μάγειρα που αγαπά την τέχνη του. Κάτι που πρόσεξε και ο Κώστας Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Kalamata Papadimitriou και έδωσε και τα εύσημα μαζί με τις ευχές του για καλή σταδιοδρομία σε όλους τους διαγωνιζόμενους.
Ακούραστοι οι κριτές, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ο Αλέξανδρος Παπανδρέου (executive chef), η αγαπημένη Ντίνα Νικολάου (executive chef), ο Γιάννης Μανίκης (award winning Michelin star Culinary Director Aria Fine Catering), και ο Στέλιος Μπαρμπέας (executive chef “Yiamas gastro bar – Elite City Resort)”, έκαναν παρατηρήσεις, βελτιωτικές προτάσεις και εξήραν την δημιουργικότητα των νέων σπουδαστών.
Τα έξι βασικά κριτήρια της αξιολόγησης ήταν: Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης. Χρήση ΠΟΠ υλικών ή προερχόμενων από τον τόπο καταγωγής του διαγωνιζόμενου.