Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό ο επιμελητής παιδίατρος για το θάνατο του 8χρονου Γιωργάκη

Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό ο επιμελητής παιδίατρος για το θάνατο του 8χρονου Γιωργάκη

Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, για το θάνατο του 8χρονου Γιώργου το Μάιο του 2011, ο τότε επιμελητής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ενώ ομόφωνα αθωώθηκε η τότε ειδικευόμενη παιδίατρος που χειρίστηκε το περιστατικό στα Επείγοντα. Πρωτόδικα είχε και αυτή κριθεί ένοχη και της είχε επιβληθεί ποινή φυλακίσεως 18 μηνών, με τριετή αναστολή.
Ο παιδίατρος πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 30 μηνών. Χθες το δικαστήριο του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του πρότερου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και μείωσε την ποινή στους 18 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή.
Νωρίτερα η εισαγγελέας Έδρας είχε ζητήσει την ενοχή και των δύο για το θάνατο του μικρού αγοριού.
 
Πριν από 7 χρόνια
Η άδικη αντίστροφη μέτρηση για το μικρό Γιωργάκη και τους γονείς του ξεκίνησε το Μάιο του 2011.  Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ανατράπηκε η ζωή όλης της οικογένειας.
Παρασκευή η μητέρα με τον 8χρονο πήγαν στην παιδίατρο που τον παρακολουθούσε για τακτική επίσκεψη, ώστε να κάνει εμβόλιο ηπατίτιδας. Η μητέρα είχε παρατηρήσει ότι το παιδί έχει χάσει ένα κιλό και η γιατρός συνταγογράφησε αιματολογικές εξετάσεις, τις οποίες η μητέρα προγραμμάτιζε να κάνει τη Δευτέρα, χωρίς όμως να διαγνωσθεί ή να παρατηρηθεί κάτι ύποπτο σε εκείνη την εξέταση.
Την επόμενη ημέρα το παιδί ακολούθησε κανονικά το πρόγραμμα και τις δραστηριότητές του, ενώ την Κυριακή πήγε βόλτα με τον παππού του. Επέστρεψαν, όμως, γρήγορα και ο 8χρονος παραπονέθηκε για πόνο στην κοιλιά. Ο 8χρονος συνέχισε να δείχνει αδιάθετος και η μητέρα, όπως και η ίδια είπε στην κατάθεσή της,  τηλεφώνησε στην ιδιώτη γιατρό, η οποία της ανέφερε ότι υπάρχει ίωση γαστρεντερίτιδας και συνέστησε ηλεκτρολυτικό διάλυμα και ειδική διατροφή.
Το απόγευμα το παιδί έκανε εξαγωγή, ενώ τη Δευτέρα δεν το έστειλε σχολείο.
Τρίτη ξημερώματα οι γονείς βρήκαν το παιδί όρθιο και με δυσκολία αναπνοής. Το μετέφεραν στα Επείγοντα του νοσοκομείου και, όπως τόνισαν και οι δύο στις καταθέσεις τους, το παιδί είχε πλήρη διαύγεια και περπατούσε. Τον εξέτασε η ειδικευόμενη παιδίατρος, του πήραν αίμα για εξετάσεις και του έβαλαν ορό γλυκόζης.
Ύστερα, όμως, από κάποια ώρα η μητέρα αντιλήφθηκε έντονη κινητικότητα, έγινε αντικατάσταση του ορού γλυκόζης με άλλον και οι γονείς ενημερώθηκαν ότι θα γίνει εισαγωγή του παιδιού στην Παιδιατρική.
Στην Παιδιατρική, ο κατηγορούμενος επιμελητής ενημέρωσε τους γονείς ότι το παιδί έχει παιδικό διαβήτη και θα διακομισθεί στο Αγία Σοφία στην Αθήνα.
Στις 9.30 το παιδί μπήκε στο ασθενοφόρο και ξεκίνησε η διακομιδή με τη μητέρα και μια ειδικευόμενη παιδίατρο. Δέκα λεπτά, όμως, αφότου είχαν ξεκινήσει το παιδί άρχισε να μελανιάζει και να μην ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα.
Πήραν εντολή από το Νοσοκομείο Καλαμάτας και επέστρεψαν. Το παιδί μπήκε στην Ανάνηψη γιατί είχε υποστεί ανακοπή, οι γιατροί το επανέφεραν και διασωληνωμένο αναχώρησε πάλι με ασθενοφόρο για Αθήνα. Όμως, τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας το παιδί κατέληξε από εγκεφαλικό οίδημα λόγω διαβητικής κετοξέωσης.
 
Πρόταση εισαγγελέως
Με την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας ο κατηγορούμενος παιδίατρος ζήτησε να καταθέσει συμπληρωματικά, μιας και απολογίες και των δύο κατηγορουμένων είχαν γίνει στην πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στις αρχές Ιουνίου.
Αναφέρθηκε στα ιατρικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στην Παιδιατρική, ενώ εξήγησε εκ νέου ότι ο ορός γλυκόζης μπαίνει αρχικά σε όλα τα περιστατικά βάσει των πρωτοκόλλων αυτών.
Αμέσως μετά στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Έδρας ζήτησε να κριθούν ένοχοι και οι δύο κατηγορούμενοι, όπως και πρωτόδικα.
Τεκμηριώνοντας την πρότασή της αμφισβήτησε πως, όταν το παιδί εισήχθη στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου, έγινε έστω και πρόχειρη μέτρηση σακχάρου, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια καταγραφή στα επίσημα έγγραφα. Επίσης, σημείωσε ότι μετά τα περιστατικά υπήρξε διόρθωση στο βιβλίο λογοδοσίας για την ώρα που αντικαταστάθηκε ο ορός γλυκόζης με φυσιολογικό, και από 8.30 που ήταν το κανονικό, γράφτηκε 7.30.
Η εισαγγελέας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η δύσπνοια που παρουσίαζε το παιδί, όταν έφτασε στο Τμήμα Επειγόντων, ήταν σύμπτωμα που έπρεπε να ενεργοποιήσει τους γιατρούς άμεσα.
Τέλος, είπε ότι ορθώς ελήφθη απόφαση για διακομιδή του παιδιού στην Αθήνα, όμως έπρεπε ο γιατρός να έχει φροντίσει να έχει σταθεροποιηθεί περισσότερο η κατάσταση του.

Της Βίκυς Βετουλάκη