Αύριο Σάββατο τα θυρανοίξια του ναού του «Αϊ- Στράτηγου» στη Μεγάλη Καστάνια της Μάνης

Αύριο Σάββατο τα θυρανοίξια του ναού του «Αϊ- Στράτηγου» στη Μεγάλη Καστάνια της Μάνης

Η ιερή ακολουθία για τα θυρανοίξια του ναού του Αϊ- Στράτηγου (Ταξιάρχη) στη Μεγάλη Καστάνια της Μεσσηνιακής Μάνης θα τελεσθεί αύριο Σάββατο, 9 Ιουνίου, στις 11.00 το πρωί, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου Γ΄.
Ο ναός του Αϊ- Στράτηγου ή Ταξιάρχη βρίσκεται στη θέση Νιόκαστρο, 1,5 χιλιόμετρο περίπου έξω από την Καστάνια. Το μνημείο, σε κατάσταση ετοιμορροπίας μέχρι το Νοέμβριο του 2015, αντιμετώπιζε σοβαρά δομοστατικά προβλήματα, ενώ ο αρχικός τρουλαίος πυρήνας έχει ήδη καταρρεύσει. Το 2010 εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Νίκο και το επιστημονικό προσωπικό της τότε αρμόδιας 26ης ΕΒΑ η μελέτη αναστήλωσης του ναού.
 
Η αποκατάσταση
Το μνημείο αποκαταστάθηκε μεταξύ των ετών 2016 και 2018 υπό την εποπτεία της διευθύντριας της ΕΦΑ Μεσσηνίας Ευαγγελίας Μηλίτση – Κεχαγιά και του προϊσταμένου του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Μιχάλη Κάππα.
Οι εργασίες αποκατάστασης έγιναν από τη Μνημειοτεχνική ΕΠΕ των αδελφών Θεόφιλου και Γιώργου Κουφόπουλου. Η δε μελέτη συντήρησης των τοιχογραφιών του μνημείου εκπονήθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της ΕΦΑ Μεσσηνίας με επικεφαλής τη συντηρήτρια Μαρία Βασιλειάδη.
Η συντήρηση του ζωγραφικού διακόσμου υλοποιήθηκε από τη συντηρήτρια Παναγιώτα Σόμαλη.
Σε διάφορα στάδια του έργου βοήθησαν, επίσης, ο πολιτικός μηχανικός της ΕΦΑ Μεσσηνίας Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος και οι συντηρήτριες Βάσω Μπάκα, Ουρανία Θεοδωροπούλου, Ελένη Μπακοθανάση, Ελένη Κατσιγιάννη και Μαρία Κουτσοδημητροπούλου.
Να σημειωθεί πως η εκτέλεση του έργου κατέστη εφικτή χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου.