«Καμπανάκι» προς όλους τους αρμοδίους φορείς για τη δακοκτονία από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης!

«Καμπανάκι» προς όλους τους αρμοδίους φορείς για τη δακοκτονία από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης!

Οι «δακοπαγίδες» δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο!
 
Την έντονη ανησυχία του, λόγω και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, για τη μεγάλη καθυστέρηση στη δακοκτονία, εξέφρασε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση.
Το θέμα έθεσε ο ίδιος ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, μεταφέροντας και τις αγωνίες του αγροτικού κόσμου, που σε καμία περίπτωση δεν αντέχει μια νέα «καταστροφή» στην ελαιοπαραγωγή, ανάλογη της προπέρσινης χρονιάς. Με εισήγηση του δημάρχου, και με τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση με σκοπό τη σύνταξη ενός εγγράφου διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και προς όλους τους αρμοδίους φορείς, για τη χαρακτηριστική καθυστέρηση που έχει παρουσιαστεί στη δακοκτονία.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, τόνισε κατά την τοποθέτησή του ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς οι ελιές «σφύζουν» από δάκο και δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα η δημοπρασία για τον εργολάβο της δακοκτονίας. Ζήτησε δε από τη Διεύθυνση Γεωργίας να ενημερώσει τον κόσμο πότε σκοπεύει να αρχίσει τους ψεκασμούς, διαφορετικά θα πρέπει ο κάθε αγρότης να λάβει τα μέτρα του.
Με την άποψη του κ. Σαμπαζιώτη συμφώνησε και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Ξαρχάκος, τονίζοντας ότι οι ιδιωτικές δακοπαγίδες που έχουν τοποθετηθεί δείχνουν ότι το πρόβλημα έχει αρχίσει να ξεφεύγει, ζητώντας κι αυτός με τη σειρά του ένα χρονοδιάγραμμα, ώστε οι αγρότες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος, Αθανασόπουλος, σημείωσε πως αν δεν αρχίσουν άμεσα οι ψεκασμοί, θα είναι «εκ των ων ουκ άνευ» αργότερα και οι αγρότες θα έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτήσουν να απαλλαχθούν από το ποσό που τους κρατείται για τη δακοκτονία. Πρόσθεσε, τέλος, ότι θα νοσταλγήσουν την περσινή περίοδο ξηρασίας, υπογραμμίζοντας ότι προσφέρεται για την καλή ελαιοπαραγωγή.
Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Δημήτρης Αναγωνστόπουλος, σημείωσε ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν δράσει, ενώ υπογράμμισε ότι σε επικοινωνία του με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και συγκεκριμένα με την κα Μπούζα, του τονίστηκε ότι το πρόβλημα προκύπτει από την καθυστέρηση των διαγωνισμών και το υπουργείο. Πάνω σ’ αυτή την απάντηση της κας Μπούζα αντέδρασε ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κρασσακόπουλος, τονίζοντας ότι τα χρήματα βρίσκονται εδώ και δύο μήνες στην Περιφέρεια και αποκλειστικά υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει και την καθυστέρηση είναι η ΔΑΟΚ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τελικά, από το Σώμα αποφασίστηκε ομόφωνα να συνταχθεί μια επιστολή και να σταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όλους τους αρμόδιους φορείς.
 
 
Του Κώστα Γαζούλη