Το κουδούνι των Πανελλαδικών Εξετάσεων χτύπησε χθες και στα Γενικά Λύκεια της Μεσσηνίας, όπου οι μαθητές εξετάστηκαν στο μάθημα της Έκθεσης.
Το φετινό θέμα αφορούσε ένα κείμενο του Δ. Μαρωνίτη, πανεπιστημιακού δάσκαλου και αρθρογράφου στο «Βήμα της Κυριακής», κείμενο που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2009 στη στήλη του «Απολίτιστα Μονοτονικά» με τίτλο «Παιδεία και Εκπαίδευση».
Οι εξεταζόμενοι κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με το αν το σχολείο οφείλει, παράλληλα με την εκπαιδευτική, να ασκεί και την παιδευτική λειτουργία, ενώ πρότειναν τρόπους με τους οποίους εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση του παιδευτικού χαρακτήρα του σχολείου.
«Το κείμενο στο σύνολό του ήταν αρκετά βατό, με κάποιες, ωστόσο, αναφορές στην αρχαιότητα που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν λίγο τους μαθητές, στο κομμάτι κυρίως της περίληψης» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Παναγιώτα Ντούλα, φιλόλογος στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Αθηνών.
Ειδικά για το θέμα της Έκθεσης, η κα Ντούλα σημείωσε πως «ήταν αρκετά εύκολο, δεδομένου ότι είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο και έχει δουλευτεί στη διάρκεια της χρονιάς αρκετά και για την ανάλυση και άλλων θεματικών ενοτήτων».
«Ίσως για τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης να ήταν πιο εύκολο, λόγω της ανάλυσης του Πλάτωνα σχετικά με την παιδεία που διδάσκονται στα Αρχαία Κατεύθυνσης» συμπλήρωσε, ενώ για τις υπόλοιπες παρατηρήσεις ανέφερε πως «ήταν αρκετά εύκολες, αναμενόμενες και αντιμετωπίσιμες από την πλειονότητα των μαθητών».
«Συνολικά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βατό, όχι όμως πολύ εύκολο. Τα ζητούμενα ήταν ξεκάθαρα, χωρίς περιθώρια για παρερμηνείες» κατέληξε.
Σύμφωνα με τους μαθητές, ήταν ένα θέμα που δεν περίμεναν, αλλά αντιμετωπίσιμο.
Οι χθεσινές εξετάσεις κύλησαν χωρίς προβλήματα στη Μεσσηνία, ενώ- σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης- η αποχή άγγιξε το 3,3%.
Πλέον οι εξετάσεις συνεχίζονται σήμερα για τα ΕΠΑΛ, όπου οι μαθητές θα εξεταστούν στην Άλγεβρα, ενώ τη Δευτέρα στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές την ΓΕΛ, που θα εξεταστούν στα μαθήματα κατεύθυνσης των Αρχαίων και των Μαθηματικών.
Εύκολο χαρακτήρισε το θέμα ο Γιώργος Πουρνιώτης. Όπως είπε, κάποιος που είχε κάνει καλό διάβασμα θα μπορούσε να γράψει. Η χρονιά που πέρασε για τον ίδιο ήταν ωραία, αλλά όχι και από τις καλύτερες, ενώ δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τις σπουδές του σε ΙΕΚ.
Καλό ήταν το θέμα είπε ο Χρήστος Μαρκάκης, ο οποίος δεν έγραψε. Θέλοντας να σπουδάσει Πληροφορική, θα δώσει ξανά του χρόνου εξετάσεις.
Δύσκολο ήταν το θέμα σύμφωνα με τον Γρηγόρη Πανταζή, αλλά κατά τη γνώμη του οι περισσότεροι μαθητές πρέπει να τα πήγαν καλά.
Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτή η χρονιά ήταν κρίσιμη για τους μαθητές, αφού πλέον παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους.
Σχετικά με το δικό του μέλλον, σκέφτεται τον τομέα του τουρισμού, αφού- όπως είπε- στην Ελλάδα πλέον το μόνο που μπορεί να επιβιώσει είναι ο τουρισμός.
Κάτι άλλο περίμενε η Μελίνα Παρασκευοπούλου, παρ’ όλα αυτά το χαρακτήρισε ωραίο θέμα. Η χρονιά που πέρασε είχε τις δυσκολίες της, έτσι χρειαζόταν υπομονή, επιμονή και προσπάθεια, αλλά κυρίως καθόλου άγχος, σχολίασε.
Τέλος, μας είπε ότι στόχος της είναι η Θεσσαλονίκη και ειδικότερα η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Απλά και κατανοητά ήταν τα θέματα για τον Γιάννη Τασσιόπουλο, που όμως του δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες. Ως ζητούμενο ήταν κάτι που περίμενε, ενώ για τον ίδιο η χρονιά ήταν πιεστική. Πάντως, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να σπουδάσει είτε Διοίκηση Επιχειρήσεων είτε Τουριστικά.
«Κομπλέ» ήταν το θέμα, όπως είπε, ο Βασίλης Τυπάλδος, που δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αφού ήταν κάτι που τον φόβιζε.
Στόχος του είναι η Γυμναστική Ακαδημία.
Αρκετά εύκολα ήταν τα θέματα για τον Αριστείδη Χριστόπουλο, που μας είπε πως πέρασε μια καλή χρονιά και στόχο έχει την εισαγωγή του στη Φαρμακευτική.
Πανεύκολα ήταν τα θέματα για την Παναγιώτα Λαζάρου, η οποία περίμενε κάτι πιο δύσκολο, κι έτσι θεωρεί ότι οι περισσότεροι μαθητές θα τα πήγαν καλά.
Η ίδια θέλει να παραμείνει στην Καλαμάτα και να σπουδάσει στο Τμήμα Φιλολογίας.
Δύσκολο επειδή δε χωρούσε μεγάλη ανάπτυξη ήταν το θέμα για την Ευαγγελία Σταματίου, αλλά τελικά κατάφερε να γράψει καλά, όπως είπε. Στόχος της Ευαγγελίας είναι οι Στρατιωτικές Σχολές.
Αρκετό γράψιμο είχαν τα θέματα κατά τον Αλέξη Πουλουπάτη. Ως θέμα ήταν κάτι που περίμενε και για αυτό το λόγο είχε ένα σχεδιάγραμμα στο μυαλό του για το πώς θα κινηθεί.
Η χρονιά που τελειώνει ήταν κουραστική, σχολίασε, αφού όλη τη μέρα έτρεχε στα φροντιστήρια, ενώ στόχος του είναι το Οικονομικό της Πάτρας.
Βατό ήταν το θέμα για την Αναστασία Μυλωνά, που μάλιστα είπε ότι όλα τα ερωτήματα ήταν κατανοητά.
Αν και δύσκολη, ευχάριστη ήταν η χρονιά για την ίδια, ενώ θέλει να εισαχθεί στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου.
Πάρα πολύ εύκολο ήταν το θέμα για τη Σωτηρία Χαντζή και, μάλιστα, η εκπαίδευση ήταν κάτι που περίμενε, ενώ στόχος της είναι η Εργοθεραπεία.
Πιο δύσκολο θέμα περίμενε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, θέμα που, όπως είπε, είναι επίκαιρο κι αυτό το έκανε πιο εύκολο.
Ο ίδιος στοχεύει σε οικονομικές σχολές της Αθήνας ή του Πειραιά.
Πάνος Πετρόπουλος
Όλα κύλησαν ομαλά σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Πάνο Πετρόπουλο.
Όπως είπε, η σωστή οργάνωση που υπήρξε τις προηγούμενες μέρες ήταν αυτή που βοήθησε όλα να κυλήσουν κατά αυτόν τον τρόπο.
Όσο για τον αριθμό των υποψηφίων στην Περιφέρειά μας, είπε ότι είναι περίπου 5.000, μικρότερος όμως σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα δε με τον κ. Πετρόπουλο, ο αριθμός των μαθητών όλο και θα μειώνεται.
Απόστολος Ασημακόπουλος
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Απόστολος Ασημακόπουλος, παρατήρησε ότι τα θέματα ήρθαν στην ώρα τους, ενώ η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά.
Από την πλευρά του, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές και καλή δύναμη στις οικογένειές τους.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση