Προστασία και ανάδειξη του Κάστρου Καλαμάτας με 150.000 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας

Προστασία και ανάδειξη του Κάστρου Καλαμάτας με 150.000 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας

Χρηματοδότηση 150.000 ευρώ από εθνικούς πόρους για την προστασία και ανάδειξη του Κάστρου Καλαμάτας, ως του σημαντικότερου βυζαντινού μνημείου της πόλης, ενέκρινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
Στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την πολιτιστική ανάπτυξη, το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με φορέα υλοποίησης την Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Πύλης του Κάστρου και την μελέτη φωτισμού του μνημείου.
Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, στηρίζει όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.
Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι εξαγγελίες για την ανάδειξη και προστασία του Κάστρου της Καλαμάτας είχαν αρχίσει από το 2016 και κανονικά πέρυσι θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί.
Μάλιστα, υπάρχουν κοινές δηλώσεις του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελίας Μηλίτση, έπειτα από συνάντησή τους στο Δημαρχείο.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που είχε εκδοθεί από τη Δημοτική Αρχή, «ο Δήμος Καλαμάτας πρόκειται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή πλατείας στην είσοδο του Κάστρου και την εγκατάσταση φωτισμού στην είσοδο και περιμετρικά του μνημείου της πόλης. Αυτό συμφωνήθηκε σε χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Π. Νίκα και της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελίας Μηλίτση. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στη μεθεπόμενη συνεδρίασή του.
Ο κ. Νίκας εκτίμησε ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν δημοπρατηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα φέτος και θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι το Πάσχα ή λίγο μετά, πριν το καλοκαίρι του 2017.
Η κα Μηλίτση επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να υλοποιηθεί η μελέτη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την ανάδειξη της εισόδου του Κάστρου, μετά την κατεδάφιση του πρώην ελαιοτριβείου Σπυρίδη. Παρατήρησε ότι θα αλλάξει η εικόνα και θα δώσει νέα πνοή στο μνημείο και σε εκδηλώσεις που θα γίνονται μπροστά στο Κάστρο.
Η μελέτη είναι εγκεκριμένη και ο Δήμος θα κάνει συμπληρωματική μελέτη για το φωτισμό περιμετρικά του Κάστρου, που θα συναρμοσθεί στη μελέτη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για το φωτισμό στην είσοδο”.
Τελικά, εδώ έχει θέση η παροιμία “κάλλιο αργά, παρά ποτέ…
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη