Πόλεις για τους ανθρώπους – Εκδήλωση του «Ανοιχτού Δήμου – Ενεργοί Πολίτες»


Ενημερωτική εσπερίδα με θέμα «Βιώσιμη κινητικότητα στην Καλαμάτα» οργάνωσε χθες στο ξενοδοχείο Rex η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”, με αφορμή τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που θα υλοποιηθούν σε 162 πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Καλαμάτα, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
Στην εκδήλωση μίλησαν: Η Kαλλιόπη Παπαδάκη αρχιτέκτων μηχανικός, MSc Πολεοδομία-Χωροταξία, National Coordinator EMW, με θέμα «H βιώσιμη κινητικότητα ως παράγοντας βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και συμμετοχικών διαδικασιών».
Ο Παναγιώτης Παπαντωνίου δρ. πολιτικός μηχανικός, συγκοινωνιολόγος και γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ), με θέμα «Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ): Προκλήσεις, ευκαιρίες και κίνδυνοι».
Ο Μανώλης Μάκαρης, γιατρός καρδιολόγος, MSc Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, επικεφαλής της παράταξης, με θέμα “Βιώσιμη κινητικότητα στην Καλαμάτα».
Αν θέλαμε να μιλήσουμε για το… απόσταγμα της χθεσινής εκδήλωσης, θα λέγαμε ότι θεμελίωσε μέσω του διαλόγου με τους πολίτες και με τη βοήθεια του παραπάνω προγράμματος μια καθημερινότητα όπου κέντρο της δεν θα είναι το αυτοκίνητο. Κάθε σπίτι και πολυκατοικία θα έπρεπε να έχουν υπόγειο γκαράζ, όπου όλοι οι έχοντες αυτοκίνητο θα το παρκάρουν εκεί και όχι στο δρόμο και, κυρίως, όχι πάνω στα πεζοδρόμια.
Θα έπρεπε να περπατάμε στα πεζοδρόμια χωρίς να κάνουμε ζιγκ-ζαγκ και ανεβοκατεβάσματα. Και πολλά άλλα. Μάλιστα, τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, δικαιώνουν αυτή την επιλογή ζωής. Γιατί ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας WHO σε συνεργασία με τον UN Environment, που ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια ενημερωτική καμπάνια με τίτλο Breathe life (σε ελεύθερη μετάφραση, ζω και αναπνέω), δηλώνουν πως «η ανθρώπινη ζωή και υγεία έχουν άμεση σχέση με την υγεία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.
Α.Π.