Π. Τατούλης: «Δεν αποδέχομαι την απόφαση, κλονίσθηκε η εμπιστοσύνη μου στη Δικαιοσύνη»

Π. Τατούλης: «Δεν αποδέχομαι την απόφαση, κλονίσθηκε η εμπιστοσύνη μου στη Δικαιοσύνη»

Αμέσως μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης για ρύπανση του περιβάλλοντος από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, δηλώσεις έκαναν τόσο ο μηνυτής και δικηγόρος στην υπόθεση, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, όσο και οι καταδικασθέντες Πέτρος Τατούλης και Δημήτρης Καφαντάρης.
Μάλιστα, σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τατούλης αναφέρει ότι η απόφαση είναι ενάντια στο νόμο, ότι δεν την αποδέχεται και πως κλονίσθηκε η εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Δήλωση έκανε και ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία σε κίνηση» του Δήμου Πύλου-Νέστορος, Ηλίας Κανάκης.
 
Παν. Γιαννόπουλος
Ο μηνυτής δήλωσε μετά την έκδοση της απόφασης: «Είναι μια απόλυτα δίκαιη απόφαση. Το δικαστήριο αποφάσισε το αυτονόητο. Δηλαδή, ότι και οι δύο που έχουν αρμοδιότητα, παρότι τσακώνονταν για το ποιος είναι πιο πολύ αναρμόδιος, ευθύνονται. Το δικαστήριο επέβαλε την ίδια ποινή και στους δύο και έπραξε σοφά. Βέβαια, υπάρχει και ο δεύτερος βαθμός, αλλά νομίζω πως δε θα αλλάξει κάτι και στο δεύτερο βαθμό. Και ελπίζω αυτή η απόφαση να κάνει τους αυτοδιοικητικούς, όχι μόνο τους καταδικασθέντες, αλλά και όλων των παρατάξεων, πιο σοφούς, να παλέψουν για πιο αυτονόητα πράγματα, που είναι, για παράδειγμα, το περιβάλλον και τα σκουπίδια. Εγώ αυτή την πρόθεση είχα, καταθέτοντας τη μήνυση και αυτή την πρόθεση διεκδικώ έως το τέλος».
 
Π. Τατούλης
Αναλυτικά, ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης στη γραπτή του δήλωση αναφέρει: «Σε όλον τον πολιτικό μου βίο αγωνίζομαι για την υπεράσπιση του θεσμού της Δικαιοσύνης, πολλές φορές μάλιστα με πολιτικό κόστος, διότι είναι εδραία η πεποίθησή μου ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευνομούμενο κράτος χωρίς αμερόληπτη Δικαιοσύνη.
Δυστυχώς, σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας αγνόησε ότι δεν έχω καμία αρμοδιότητα και με απόφασή του έκρινε ότι με το θεσμικό μου ρόλο ως περιφερειάρχης Πελοποννήσου είμαι ένοχος για πυρκαγιά που προκλήθηκε το 2014 σε ανεξέλεγκτο ΧΑΔΑ που είχε δημιουργήσει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, παρότι η πρόταση του εισαγγελέα ήταν απαλλακτική, ο οποίος δήλωσε “χαρακτηριστικά” ότι δεν αποδείχθηκε ότι είχα ευθύνη για το συγκεκριμένο “ζήτημα”.
Η απόφαση αύτη είναι προδήλως εσφαλμένη και δεν την αποδέχομαι, είναι ευθέως αντίθετη στο νόμο.
Η συμμετοχή μου καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στη συγκεκριμένη δίκη, αλλά κυρίως η αναιτιολόγητη απόφαση των συγκεκριμένων δικαστών και το επίπεδο κατανόησης που έδειξαν για την υπόθεση, κλόνισαν την εμπιστοσύνη μου στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Επιβεβαιώθηκε η ανασφάλεια Δικαίου που κατ’ επανάληψη μου τονίζουν οι πολίτες και ισχυροποιήθηκε η αντίληψή μου ότι στη χώρα μας το πρόβλημα είναι υπαρκτό.
Είναι βαθύτατα προσβλητικό προς το πρόσωπό μου ως περιφερειάρχης Πελοποννήσου να δικάζομαι για περιβαλλοντικά ζητήματα. Είμαι ο μοναδικός πολιτικός που από την πρώτη στιγμή έθεσα σε πρώτη προτεραιότητα τα ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας, συγκρουόμενος με τα κατεστημένα της “μαύρης μαφίας” των σκουπιδιών και με μοναδικό όπλο την τήρηση της νομιμότητας, κατάφερα να την επιβάλλω, με το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Σε μια Περιφέρεια όπου, όταν ανέλαβα την ευθύνη της, λειτουργούσαν περίπου 100 ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ, οι περισσότεροι των οποίων στη Μεσσηνία και που όλοι οι αρμόδιοι, θεσμικοί φορείς, ουδέποτε ανέλαβαν την ευθύνη που τους αναλογούσε και δεν επιβλήθηκαν ποτέ ποινές, όπως προβλέπεται από το ελληνικό και ευρωπαϊκό Δίκαιο, σε όλους αυτούς που για δεκαετίες δημιούργησαν “ωρολογιακές βόμβες” για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δύο ίδιες περιπτώσεις έχω ήδη αθωωθεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου, με αμετάκλητες, ομόφωνες, αποφάσεις του, απόλυτα τεκμηριωμένες, καθώς όπως έχουν αποφανθεί, ουδεμία αρμοδιότητα έχω εκ του νόμου για τα συγκεκριμένα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Διαβεβαιώνω τους πολίτες, οι οποίοι είναι η πηγή άντλησης της δύναμής μου, ότι θα εξαντλήσω τη δυνατότητα που μου δίνει ο νόμος, αλλά κυρίως την ευθύνη μου απέναντι τους, για μια κοινωνία όπου η δικαιοσύνη θα λειτουργεί βάσει της απόλυτης τήρησης του Συντάγματος και των νόμων του κράτους έξω και πέρα από οτιδήποτε “μολύνει” τη νομιμότητα».
 
Δημ. Καφαντάρης
Τέλος, από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος δήλωσε: «Είναι σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι λανθασμένη και θα αποδειχθεί στο δεύτερο βαθμό, γιατί κάναμε έφεση. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας κάθε μέρα, να έχουμε ένα Δήμο καθαρό και μια κοινωνία να ζει όμορφα και αρμονικά. Αυτό κάνουμε κι αυτό θα κάνουμε. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως τα στοιχεία που καταθέσαμε ήταν πολύ σοβαρά και μας αθώωναν, το δικαστήριο δυστυχώς δεν τα έλαβε υπ’ όψιν του. Θα πάμε στο Εφετείο όπου θεωρώ θα υπάρξει πλήρης δικαίωση».
 
Ηλ. Κανάκης
Ο επικεφαλής της παράταξης του Δήμου Πύλου-Νέστορος «Κοινωνία σε Κίνηση», Ηλίας Κανάκης, σε δήλωσή του χθες το απόγευμα, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώνει τον αγώνα της παράταξής μας όλα αυτά τα χρόνια. Αποτελεί απόφαση – σταθμό, καθώς αποκαλύπτει τις εγκληματικές ευθύνες του δημάρχου Πύλου – Νέστορος έναντι της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος της περιοχής μας.
Η προσπάθεια του κ. Καφαντάρη να πείσει τους δικαστές ότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα έπεσε στο κενό, καθώς κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε η τεράστια ευθύνη του στο έγκλημα της χωματερής του Αγίου Νικολάου. Δηλώνουμε ότι θα κινηθούμε εναντίον του κ. Καφαντάρη με κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να καταδειχθεί η ανικανότητά του να διαχειριστεί τα ζητήματα του Δήμου μας».

Της Βίκυς Βετουλάκη