Ιωάννα Πουλοπούλου, από την Καλαμάτα στο Αίγιο και από εκεί στο Ριάντ

Ιωάννα Πουλοπούλου, από την Καλαμάτα στο Αίγιο και από εκεί στο Ριάντ

Το ταξίδι του «Θάρρους» με τους Καλαματιανούς του εξωτερικού συνεχίζεται… Αυτή τη φορά στη Σαουδική Αραβία και ειδικότερα στην πρωτεύουσά της, το Ριάντ.
Γενικότερα, για όσους γνωρίζουν η Σαουδική Αραβία είναι μια δύσκολη χώρα, ωστόσο σε αυτή ζουν χιλιάδες Έλληνες που απασχολούνται, κυρίως, στον κλάδο των κατασκευών.
Εμάς στο Ριάντ μάς υποδέχθηκε η Ιωάννα Πουλοπούλου, μια Καλαματιανή που, όταν τελείωσε το σχολείο στην πόλη μας, σπούδασε Φυσικοθεραπεία στο Αίγιο. Το 2008 επέστρεψε στην Καλαμάτα, όπου και εργαζόταν, αλλά το 2015 αποφάσισε να φύγει για τη Σαουδική Αραβία, όπου και ζει μέχρι σήμερα.

Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Εργάζομαι στο εξωτερικό εδώ και 3 χρόνια. Η απόφαση να φύγω ήταν πολύ εύκολη, αφού είμαι άτομο που έχω τάσεις φυγής. Πάντα ήθελα να φύγω από την πόλη και γενικότερα να κάνω κάτι διαφορετικό. Πόσω μάλλον, όταν αυτό συνέβη τη στιγμή που άρχισαν τα πράγματα στην Ελλάδα να μην πηγαίνουν καλά.

Πώς επέλεξες τη συγκεκριμένη χώρα; Μια χώρα όχι τόσο εύκολη…
Βασικά, δεν είχα σκεφτεί καν ότι θα μπορούσα να βρεθώ εκεί. Απλά όταν ψαχνόμουν για να φύγω μια φίλη μου βρισκόταν ήδη εκεί και μου πρότεινε να στείλω το βιογραφικό μου. Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Δεν πρόλαβα καν να το σκεφτώ ή να στείλω κάπου άλλου βιογραφικά.

Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Εκεί που είμαι έχουν τους Έλληνες πολύ ψηλά. Μάλιστα, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν πολλοί Έλληνες στη Σαουδική Αραβία. Ανά πάσα στιγμή ο κόσμος εκεί είναι διατεθειμένος να μας βοηθήσει και δείχνουν ότι σε θέλουν στη χώρα τους.

Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Αυτό που θα ήθελα να φέρω εδώ, που δυστυχώς έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό, είναι ότι ο κόσμος, παρά τα χρήματα που μπορεί να διαθέτει, ζει απλά, είναι αυθεντικοί και απλοί. Δεν είναι δήθεν οι άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία, κάτι που πολλές φορές βλέπεις στην Ελλάδα.

Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Τα μέρη που μπορεί να δει κανείς στη Σαουδική Αραβία είναι πολλά, όμως κάποιος δεν μπορεί να την επισκεφθεί ως τουρίστας. Πλέον κινούνται διαδικασίες για να επιτρέπεται η έκδοση τουριστικής βίζας, οπότε όταν γίνει αυτό, θα είμαι στη διάθεσή σας να σας αναφέρω δεκάδες μέρη.

Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Αυτό που μου λείπει από την πόλη μας είναι η θάλασσα και οι δικοί μου άνθρωποι.

Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Μακάρι να μην υπήρχε, ιδανικό θα ήταν για μένα αυτή τη στιγμή να μου έλεγαν «Ιωάννα, έλα τώρα εδώ για δουλειά», σε μιαν άλλη χώρα, με μια εντελώς άλλη κουλτούρα. Όπως σας είπα, μου αρέσει να ταξιδεύω και να γνωρίζω νέα μέρη και διαφορετικούς ανθρώπους.

Των Κώστα Γαζούλη- Παναγιώτη Μπαμπαρούτση