Και οι απόδημοι Έλληνες αξίζουν καλύτερα!


Πριν από μια δεκαετία ένας… παράξενος νόμος ψηφίστηκε στο Τέξας των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση της πολιτείας, αναγνωρίζοντας ότι ανάμεσα στους κατοίκους της υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι στις βάσεις της ΝΑΣΑ, που αναγκάζονται να βρίσκονται συχνά σε επαγγελματικά ταξίδια στο διάστημα, καθιέρωσε τη δυνατότητα παροχής ψήφου στις εκλογές με επιστολική ψήφο από το διαστημόπλοιο!
Η συλλογιστική ήταν πολύ απλή: όταν λέμε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο καθένας έχει δικαίωμα ψήφου, εννοούμε «ο καθένας». Ακόμα και εάν αυτός βρίσκεται, κατά το χρόνο των εκλογών, στο… διάστημα!
Πριν από ένα μήνα, Τούρκοι που ζουν στην Ελλάδα προσήλθαν στα προξενεία της χώρας τους ανά τον κόσμο για να ψηφίσουν, ενώ στο… Ομάν και τη Νικαράγουα ισχύει εδώ και χρόνια η ψήφος των αποδήμων!
Και στην Ελλάδα; Στη χώρα μας, το δικαίωμα συμμετοχής των αποδήμων Ελλήνων στις εθνικές εκλογές είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο με το άρθρο 51 του Συντάγματος, το οποίο μάλιστα περιέχει και επεξήγηση για τον τρόπο άσκησης αυτού του δικαιώματος. Αναφέρει ότι ο σχετικός νόμος πρέπει να ψηφιστεί με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, ήτοι σήμερα με 200 ψήφους και προτείνει ως πιθανό τρόπο άσκησης την επιστολική ψήφο. Δυστυχώς, όμως, ως σήμερα, η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ε.Ε. που οι απόδημοι πολίτες της δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, διότι ο σχετικός νόμος δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.
Η Ν.Δ. είναι το μόνο κόμμα που έχει παρουσιάσει δύο νομοσχέδια για το σκοπό αυτό (ένα το 2009 και ένα τον Απρίλιο του 2016), πλην όμως χωρίς αποτέλεσμα. Το 2010, μάλιστα, η χώρα μας καταδικάστηκε πρωτοδίκως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παραβίαση του άρθρου 3 του πρώτου πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, γιατί δεν είχε ψηφίσει επί μια δεκαετία το σχετικό νόμο που θα έδινε στους απόδημους Έλληνες δικαίωμα ψήφου. Οποία κατάντια για τη χώρα που περηφανεύεται ότι γέννησε τη Δημοκρατία!
Η Ν.Δ., ξανά πάλι φέτος, κατέθεσε τροπολογία στο νόμο της κυβέρνησης για τη διάσπαση της Β΄ Αθηνών σε διαφορετικές περιφέρειες. Με την τροπολογία αυτή προβλεπόταν δικαίωμα ψήφου σε κάθε απόδημο Έλληνα γραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους, στον οποίο θα παρεχόταν η δυνατότητα να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του, ρίχνοντας στην κάλπη του τοπικού προξενείου μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος, ώστε να προστίθετο η ψήφος του στο συνολικό ποσοστό των κομμάτων στην επικράτεια.
Είναι απλό. Δε χρειάζεται καμιά τεχνική επεξεργασία, ούτε υπάρχει ανάλογη δυσκολία. Εδώ άλλα κράτη δίνουν τη δυνατότητα στους απόδημούς τους να ψηφίζουν ηλεκτρονικά, εμείς δεν μπορούμε να στήσουμε μερικές κάλπες ακόμα; Η μόνη η οποία δυσκολεύεται να αποδεχθεί την ψήφο των απόδημων Ελλήνων είναι η κυβέρνηση (την Πέμπτη απέρριψε με αναμασημένες δικαιολογίες την τροπολογία της Ν.Δ.) και τα ελεγχόμενα από αυτήν Μέσα Ενημέρωσης, κάποιο από τα οποία έφτασε στο σημείο να γράφει: «Δεν έχουμε δώσει ψήφο στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται πολλά χρόνια στην Ελλάδα και η μοίρα τους κρίνεται από τις πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων. Θα δώσουμε ψήφο σε ανθρώπους που έρχονται εδώ μόνο για τουρισμό;».
Τουρίστες. Τουρίστες είναι οι πεντακόσιες χιλιάδες νέοι Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό μέσα στην κρίση, διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία. Τουρίστες είναι τα εκατομμύρια των Ελλήνων της Διασποράς, τα μέλη της δυναμικής ομογένειας, που, αν και μίλια μακριά μας, κρατούν σταθερές τις επάλξεις του έθνους και της θρησκείας μας, της γλώσσας και της ταυτότητάς μας. Αιδώς Αργείοι!
Είναι σαφές πως η κυβέρνηση τρέμει την ετυμηγορία ανθρώπων που ζουν στο εξωτερικό και γνωρίζουν τι θα πει «κανονικό κράτος». Γνωρίζουν τι και πόσα μπορούν να περιμένουν από μια κυβέρνηση που σέβεται την ψήφο και τους πολίτες της. Τρέμει την ψήφο ανθρώπων που κάποτε ανέλαβαν την ευθύνη του εαυτού τους και της τύχης τους και δούλεψαν σκληρά για να τα καταφέρουν. Τρέμει γιατί θα ζητήσουν και από τους πολιτικούς που θα ψηφίσουν το ίδιο: υπευθυνότητα, σκληρή δουλειά, ευθυκρισία, αποτελεσματικότητα. Τρέμει η κυβέρνηση γιατί , όπως αποδείχτηκε την τελευταία τριετία που μας κυβερνά, δε διαθέτει τέτοια προσόντα. Τρέμει, τελικά, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου τη Δημοκρατία και τους στοιχειώδεις θεσμούς της.
Η Ν.Δ. θα δώσει με συνέπεια τη μάχη για την καθιέρωση της ψήφου των απόδημων ομογενών μας, όπου γης. Είναι η μόνη οδός προς την αποκατάσταση των δεσμών της χώρας μας μαζί τους και το πρώτο βήμα για τον επαναπατρισμό των νέων μας. Θα τους δώσουμε το δικαίωμα να διαμορφώσουν την πατρίδα που επιθυμούν και αξίζουν. Γιατί και οι ομογενείς μας αξίζουν καλύτερα!

Της Πιπίνας Π. Κουμάντου
Μέλους του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της Ν.Δ.