Σύμφωνα με πληροφορίες του “Θ”, τις τελευταίες μέρες καταγράφηκε κρούσμα εξαπάτησης πολίτη στην Καλαμάτα από επιτηδείους οι οποίοι προσποιούνται τους υπάλληλους της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, οι δράστες παρουσιάζονται ως υπάλληλοι του οργανισμού και με το πρόσχημα της ενημέρωσης για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, ανάλογα με το πρόσωπο που θα βρουν στο σπίτι (νέο ή ηλικιωμένο) ελέγχουν τους χώρους και προσπαθούν να προχωρήσουν είτε άμεσα σε κλοπή είτε την επόμενη σε διάρρηξη.
Στο περιστατικό που αναφέρουμε το υποψήφιο θύμα επικοινώνησε με τη ΔΕΗ στην Καλαμάτα μήπως υπάρχει κάποια ενημερωτική καμπάνια και έλαβε αρνητική απάντηση.
Σε ανάλογες περιπτώσεις απάτης, οι οποίες μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν:
Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα τα οποία σας “πλησιάζουν” ως υπάλληλοι Υπηρεσιών ή γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή εργασιών, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μη χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
Να μη δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
Να μην πείθεστε από αγνώστους οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δε χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.).
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Α.Π.
Νέο κόλπο απατεώνων «υπαλλήλων» της ΔΕΗ με κρούσμα στην Καλαμάτα
