Η αλληλεγγύη θύμα του Καισαρισμού- Πόλεμος ανακοινώσεων για την ακύρωση του Φεστιβάλ Δρόμου

Η αλληλεγγύη θύμα του Καισαρισμού- Πόλεμος ανακοινώσεων για την ακύρωση του Φεστιβάλ Δρόμου

Αντιδράσεις στην Καλαμάτα για την ακύρωση του Φεστιβάλ Δρόμου

Από την περασμένη Πέμπτη έως την Κυριακή ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί για 10η χρονιά το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, για το οποίο και έφθασαν στην πόλη συγκροτήματα από όλη τη χώρα, όπως και φίλοι του από το εξωτερικό.
Τελικά, ύστερα από παραβίαση του ωραρίου, κάτι που και οι διοργανωτές παραδέχθηκαν και, μάλιστα, ζήτησαν συγγνώμη, το φεστιβάλ ακυρώθηκε με παρέμβαση του δημάρχου Καλαμάτας, ο οποίος ανακάλεσε την άδεια που είχε δοθεί στους διοργανωτές.
 

Το χρονικό της ακύρωσης
Το φεστιβάλ ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει την περασμένη Πέμπτη, αλλά λόγω του εθνικού πένθους αποφασίστηκε η έναρξη να γίνει μια μέρα αργότερα, δηλαδή την Παρασκευή.
Όμως, η Παρασκευή έμελλε να είναι η πρώτη και η τελευταία μέρα!
Η άδεια που είχαν λάβει οι διοργανωτές ανέφερε ότι έπρεπε να τηρηθεί το ωράριο, το οποίο είχε οριστεί μέχρι τις 11.30 το βράδυ. Μάλιστα, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από το Δήμο, ο όρος αυτός είχε μπει, καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες από γείτονες για μη τήρηση του ωραρίου κοινής ησυχίας κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Οι δε μηνύσεις και οι καταγγελίες τα τελευταία χρόνια ήταν πολλές, γι’ αυτό ο Δήμος είχε σταματήσει να συμμετέχει στη διοργάνωση, κάτι που άλλοι φορείς, όπως και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έκαναν.
Επιστρέφοντας, λοιπόν, στην Παρασκευή, υπήρξε μια καθυστέρηση στην ώρα που θα ξεκινούσαν οι συναυλίες και έτσι αυτές ολοκληρώθηκαν γύρω στη 1.30 τα ξημερώματα, με τις καταγγελίες στην Αστυνομία και τις μηνύσεις να έχουν «την τιμητική τους».
Αυτή η παραβίαση του ωραρίου ήταν ο λόγος που ο δήμαρχος Καλαμάτας πήρε την απόφαση να ανακαλέσει την άδεια που είχε παραχωρήσει για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ.
Η πρόθεση του Παναγιώτη Νίκα για ανάκληση της άδειας έγινε γνωστή από το πρωί, αλλά οι διοργανωτές περίμεναν για ώρες το επίσημο χαρτί, το οποίο και επιδόθηκε σε αυτούς το μεσημέρι του Σαββάτου.
Έτσι, ακύρωσαν το φεστιβάλ και άρχισαν να αδειάζουν το χώρο, κάτι που τους ζήτησαν και οι άνθρωποι του Δήμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την επίδοση της ανάκλησης οι συνομιλίες με το δήμαρχο, αλλά και ανθρώπους του, για να μην ακυρωθεί το φεστιβάλ ήταν πολλές, ωστόσο ο Παναγιώτης Νίκας παρέμεινε αμετακίνητος στην απόφασή του.
Παράλληλα, ξέσπασε ένας διαδικτυακός πόλεμος κατά του προσώπου του Παναγιώτη Νίκα, ενώ υπήρχαν και κάποιοι που συμφωνούσαν με την απόφαση.
Επίσης, από την ώρα που έγινε γνωστή η ακύρωση αρκετοί ήταν αυτοί που επέμεναν το φεστιβάλ να συνεχιστεί, έστω ως μορφή διαμαρτυρίας, κι έτσι καλούσαν διαδικτυακά τον κόσμο να συγκεντρωθεί στο Πάρκο.

Συγκέντρωση που έγινε (όπως και την Κυριακή), ενώ οι διοργανωτές ξέστηναν σκηνές κ.λπ., αφού αυτό τους ζητήθηκε εκ νέου από υπάλληλους της Δημοτικής Αστυνομίας και άνδρες της ΕΛΑΣ, που έφτασαν στο χώρο για να δουν αν γίνονται εργασίες απομάκρυνσης.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έγινε γνωστό στους παρευρισκόμενους ότι το φεστιβάλ έχει ακυρωθεί μετά την απόφαση του δημάρχου, με τον κόσμο να αποδοκιμάζει τον Παναγιώτη Νίκα. Επίσης, ότι δε θα πραγματοποιηθεί ξανά στο χώρο του πάρκου, ενώ διεξήχθησαν κάποιες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και έγιναν απλά για διασκέδαση, χωρίς υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
 
Αντιδράσεις παρατάξεων και φορέων
Από την πρώτη στιγμή πολλοί ήταν οι φορείς και οι παρατάξεις που αποδοκίμασαν την απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας και του ζητούσαν να αναιρέσει. Μεταξύ άλλων, ανακοίνωση εξέδωσαν η παράταξη «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες», η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας και η περιφερειακή παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα».
Επιστολή στάλθηκε και από το «Καλαμάτα 2030», την οποία υπέγραφαν κάποια από τα μέλη του.
 
Δεκάδες και τα συγχαρητήρια
Πέραν των αντιδράσεων, όμως, μάθαμε από ανθρώπους που είναι κοντά στο δήμαρχο, ότι εκατοντάδες ήταν και τα μηνύματα στήριξης και συγχαρητηρίων που έφθασαν στον κ. Νίκα.
 

Ομάδα νέων χθες στο Δημαρχείο για διαμαρτυρία
Η τελευταία πράξη του 10ου Φεστιβάλ Δρόμου, όπως φαίνεται, γράφτηκε στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου ομάδα νέων λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί παρουσίασε στο κοινό την παράσταση που θα έδινε κατά το φεστιβάλ. Όπως ανέφεραν, την παρουσίασαν εκεί ώστε να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στο δήμαρχο.
 
Η απάντηση του δημάρχου Καλαμάτας
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σήμερα Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018, ο Δήμαρχος είπε σχετικά με το Φεστιβάλ Δρόμου 2018 τα εξής:
«1. Για το Φεστιβάλ δόθηκε άδεια χρήσης του Πάρκου και παροχής ρεύματος, με ρητή και γραπτή προϋπόθεση (μεταξύ άλλων) την τήρηση του ωραρίου κοινής ησυχίας (ώρα έναρξης ισχύος: 23.00).
2. Η εθνική τραγωδία στο Μάτι Αττικής, το εθνικό πένθος και οι μεσίστιες σημαίες οδήγησαν στην αναστολή όλων των εκδηλώσεων από τους Δήμους και τους Φορείς, σε όλο το Νομό, μέχρι και την Κυριακή 29 Ιουλίου.
3. Εκπρόσωποι της Κ.Α.ΝΕ. (οργανώτριας του Φεστιβάλ) συναντήθηκαν με το Δήμαρχο την Πέμπτη 26/7, για την πραγματοποίηση ή μη του Φεστιβάλ. Ο Δήμαρχος τους συνέστησε την αναβολή, με την επισήμανση πως ο Δήμος θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του κόστους για τη μη τήρηση των συμβολαίων με τα συγκροτήματα.
4. Την Παρασκευή το βράδυ (ημέρα εκκίνησης του Φεστιβάλ), μέχρι τη 1.40 το πρωί, στην Καλαμάτα, από την οδό Ακρίτα μέχρι το Νέδοντα και τα «Ουζάκια», κυριαρχούσε ο εκκωφαντικός, εκνευριστικός και βάρβαρος ήχος, από τα «μεγα-ηχεία» που είχαν στηθεί, με αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία πολλών δεκάδων συμπολιτών προς την Αστυνομία και τη Δημοτική Αρχή. Το αποτέλεσμα ήταν η παρέμβαση της Αστυνομίας, με συστάσεις αρχικά και στη συνέχεια με την υποβολή τριών μηνύσεων στους διοργανωτές του Φεστιβάλ.
5. Ύστερα από αυτά, δηλαδή την ηχορρύπανση εκτός κάθε ορίου, την παραβίαση του ωραρίου κοινής ησυχίας κατά δύο και πλέον ώρες (πόση ανοχή, αλήθεια, να υπάρξει;), τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών (κάθε χρόνο είχαμε διαμαρτυρίες, αλλά φέτος ξεπέρασαν κάθε όριο), τις τρεις μηνύσεις της Αστυνομίας – για παραβάσεις σε εκδήλωση που γινόταν σε δημόσιο χώρο με άδεια του Δήμου – και την παραβίαση του συμφωνητικού από πλευράς οργανώτριας, αποφασίσθηκε η ανάκληση της άδειας παραχώρησης από τη Δημοτική Αρχή.
Πρακτικά, η ανάκληση της άδειας παραχώρησης σήμαινε τη μη παροχή ρεύματος για τα «μεγα-ηχεία», αφού το Πάρκο μπορεί να χρησιμοποιείται από τον καθένα και χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια από τους οργανωτές του Φεστιβάλ και τους συμμετέχοντες.
Η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει πως ενθαρρύνει και επιδιώκει τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Καλαμάτα και αυτό πρακτικά αποδεικνύεται από τις πολλές δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην πόλη και τα χωριά μας, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και με την υποστήριξη πάντοτε του Δήμου. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι πάντοτε ο σεβασμός στο νόμο (η ανοχή πάντα υπάρχει), τις Αρχές και την τοπική κοινωνία.
Όσον αφορά στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ, δεν έχουμε αντίρρηση για τη συνέχιση του (και τα 10, μέχρι τώρα, Φεστιβάλ Δρόμου έγιναν στην θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής), αρκεί να υπάρχει ο σεβασμός στα συμφωνηθέντα και προς τους συμπολίτες μας».
 
***
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ            
Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απαγόρευσης 
Όπως γνωρίζετε το Σάββατο 28/7 βγήκε απόφαση δημάρχου για την ανάκληση της άδειας του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, ένα ανεξάρτητο Φεστιβάλ νεολαίας το οποίο μετά τα γεγονότα στην Αττική είχε μετατραπεί σε Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Συμπαράστασης προς τους πληγέντες, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη δεκάδων φορέων και οργανώσεων της πόλης μας.
Παρότι από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε συγγνώμη από τη γειτονιά για το σοβαρό παράπτωμα της παραγωγής, νιώθουμε την ανάγκη και μέσω αυτού του δελτίου Τύπου να επαναλάβουμε την ειλικρινή συγγνώμη μας για το λάθος που έγινε με το χρόνο λήξης της ημέρας.
Ωστόσο, συνεχίζουμε να θεωρούμε την απόφαση του δημάρχου υπερβολική, λαμβάνοντας υπ’ όψιν δύο – τρία ερωτήματα:
1. Σε εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, πριν από μια εβδομάδα, έγινε το ίδιο λάθος και η μουσική σταμάτησε με παρέμβαση της Αστυνομίας λίγο πριν από τις 2.00 (να υπενθυμίσουμε ότι η δική μας εκδήλωση τελείωσε 1.24). Για να μην παρεξηγηθούμε, ήμασταν εκεί και η εκδήλωση ήταν υπέροχη. Ωστόσο, μπορούμε να θεωρήσουμε λογικό ότι σε πολύπλοκες παραγωγές γίνονται και λάθη. Ένα τέτοιο κάναμε και εμείς.  Ισχύει το «δύο μέτρα και δύο σταθμά»;
2. Πρόσφατα ο ίδιος ο δήμαρχος δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει ανοχή στην ηχορύπανση που δημιουργείται από τα μαγαζιά της παραλιακής ζώνης της πόλης μας, λόγω της τουριστικής περιόδου. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί να υπάρχει ανοχή για τη μουσική που παίζεται μέχρι αργά καθημερινά για δύο- τρεις μήνες και να εξαντλείται κάθε αυστηρότητα για μια εκδήλωση που γίνεται μια φορά το χρόνο και διαρκεί μόνο 3 ή 4 ημέρες;
3. Γιατί σε άλλες εκδηλώσεις διαφορετικής μουσικής και μορφής που γίνονται σε κατοικημένες περιοχές της πόλης μας, υπάρχει ανοχή μέχρι ακόμη και τις 4.00 το πρωί, και δε βγαίνει ούτε καν μια ανακοίνωση από το Δήμο;
Ας προχωρήσουμε τώρα σε ένα χρονικό το οποίο θεωρούμε χρήσιμο για να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν τυχαία.
Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουμε μιλήσει δημόσια, διότι πιστεύουμε ότι τα προβλήματα σε μια λογική κοινωνία λύνονται με συζήτηση, αλληλοκατανόηση και ευγένεια και όχι με δημόσιες δηλώσεις και διαμάχες. Μάλλον κάναμε λάθος.
Από την εποχή που το Φεστιβάλ ήταν μικρό και γινόταν σε διαφορετικά σημεία της πόλης (π.χ. στη Φραγκόλιμνα), είχαμε παρατηρήσει ότι υπάρχει μηδενική ανοχή για τις μουσικές της νεολαίας, καθώς και για τις τέχνες του δρόμου. Στο τέταρτο ΦΔΚ, για παράδειγμα, που είχε γίνει στην πλατεία Φραγκόλιμνας, μας είχαν κλείσει στις 22.00, την ίδια στιγμή που μαγαζιά του Ιστορικού Κέντρου είχαν συναυλία η οποία διήρκεσε μέχρι τη 1.00 η ώρα. Να σημειώσουμε ότι τότε δεν υπήρχαν συναυλίες στο ΦΔΚ, οπότε η ένταση της μουσικής ήταν σαφώς χαμηλότερη.
Από το πέμπτο ΦΔΚ που ξεκίνησαν οι συναυλίες είχαμε μια ένταση του φαινομένου και, κυρίως, από το 6ο και μετά, οπότε η διοργάνωση μεγάλωσε και πλέον μετατράπηκε σε διεθνές φεστιβάλ, ξεκίνησε μια πολεμική με διάφορες αφορμές.
Θυμόμαστε ακόμη το τηλεφώνημα που δεχτήκαμε από τον ίδιο το δήμαρχο Δευτέρα πρωί, και ενώ το φεστιβάλ είχε τελειώσει την προηγούμενη νύχτα, για να εκφράσει τα παράπονά του για σκουπίδια ανάμεσα στα βαγόνια. Να σημειωθεί ότι ήδη από την Κυριακή βράδυ το πάρκο είχε καθαριστεί λεπτομερώς και είχε μείνει μόνο αυτό το σημείο, διότι δεν είχαμε κοντάρια για να μαζέψουμε τα σκουπίδια (δε χωράει άνθρωπος στο κενό που αφήνουν τα βαγόνια). Το είχαμε αφήσει για το επόμενο πρωί για να φέρουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Μας πρόλαβε και βρήκε αυτό ως αφορμή για να εγκαλέσει μια άψογη διοργάνωση με χιλιάδες κόσμο.
Στις επόμενες διοργανώσεις είχαμε συχνά οχλήσεις για σημαντικά και ασήμαντα θέματα, με αποκορύφωμα το περσινό ΦΔΚ, στο οποίο λίγες ημέρες πριν από τη διοργάνωση κλήθηκε μέλος της οργανωτικής επιτροπής στο Δημαρχείο, όπου ο γενικός γραμματέας του  Δήμου την επέπληξε με άσεμνο τρόπο (κυριολεκτικά της φώναζε και χρησιμοποιούσε προσβλητικές εκφράσεις) επειδή δεν είχαμε βάλει το λογότυπο του Δήμου στην αφίσα (σημείωση: ο Δήμος εκτός της άδειας χρήσης του χώρου δεν είχε δώσει κάποια χορηγία ή βοήθεια).
Είχαμε, μάλιστα, την τιμή να κινητοποιηθεί όλος ο Δήμος για να δημιουργηθεί μια διαδικασία για να πληρώσουμε το ρεύμα του Πάρκου (η άδεια που είχαμε έγραφε ότι παραχωρείται ατελώς). Και έτσι πληρώσαμε το ρεύμα πέρυσι (και φέτος).
Την ίδια περίοδο είχαμε κληθεί να μας ανακοινωθεί ότι μας παίρνουν το βαγόνι που μας είχε παραχωρηθεί και το οποίο χρησιμοποιούσαν το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, η Κ.Α.ΝΕ. και το ΦΔΚ. Το σκεπτικό ήταν ότι δεν κάναμε αρκετές δραστηριότητες (!), ωστόσο ποτέ δεν ενημερωθήκαμε εγγράφως για αυτή την απάντηση και ούτε λάβαμε ποτέ το σκεπτικό της απόφασης. Ακόμη δεν το έχουμε λάβει…
Έτσι φτάνουμε στο επετειακό φεστιβάλ, όπου με αφορμή το λάθος που έγινε, βγήκε η απόφαση του δημάρχου για την ανάκληση της άδειας. Ο κόσμος δεν ήθελε να το χωνέψει και έτσι διοργάνωσε αυτοσχέδιες παραστάσεις χορού, ακροβατικών και μουσικής. Με αφορμή αυτών και ενώ εμείς ξεστήναμε το Φεστιβάλ, μας κάλεσε ο γενικός γραμματέας του Δήμου και με πολύ αγενές ύφος απαίτησε να σταματήσουμε. Όταν του εξηγήσαμε ότι το Φεστιβάλ ήδη ξεστήνεται και ότι μπορεί να έρθει να το διαπιστώσει και ο ίδιος, μας έκλεισε το τηλέφωνο.
Απορούμε για αυτή τη συνεχιζόμενη αγένεια και αυταρχισμό από πλευράς του Δήμου. Παράλληλα, όμως, αυτή η συμπεριφορά δείχνει και εμφανή σημάδια ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει πολύ εχθρική αντιμετώπιση ενάντια στο μοναδικό ανεξάρτητο και Διεθνές Φεστιβάλ νεολαίας στην Πελοπόννησο.
Δυστυχώς, πάνω από 200 καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, πάνω από 100 εθελοντές είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν στράφι και χιλιάδες κόσμου έχασε τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει με ελεύθερη είσοδο 18 συγκροτήματα και πάνω από 20 παράλληλες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
Διάφοροι ανεπίσημοι επίσημοι κυκλοφορούν κακοήθεις επίσημες ανεπίσημες δηλώσεις για το Φεστιβάλ και το γεγονός του εθνικού πένθους.
Εμείς θα απαντήσουμε επίσημα:
1. Θεωρούμε ότι σεβαστήκαμε το τριήμερο εθνικό πένθος ακυρώνοντας την ημέρα του φεστιβάλ που συνέπεφτε με αυτό. Το κλίμα ήταν βαρύ και αμφιταλαντευόμασταν αν θα κάνουμε το φεστιβάλ ή όχι. Όμως, παράλληλα με τις ακυρώσεις πολιτιστικών δρώμενων, υπήρχαν καλέσματα καλλιτεχνών που προέτασσαν το εξής σκεπτικό: “Σταματήστε να ακυρώνετε συναυλίες, κάντε κάτι πιο χρήσιμο, κάντε τες κανονικά και αφιερώστε όλα τα έσοδα στο σκοπό, έτσι βοηθάτε περισσότερο”. Έτσι και κάναμε λοιπόν. Θεωρήσαμε ότι το να κλείσουμε το φεστιβάλ δε βοηθάει κανέναν ουσιαστικά, αλλά το να μαζέψουμε χρήματα και φάρμακα είναι πολύ πιο χρήσιμο για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων. Έτσι καταργήσαμε το εορταστικό επετειακό χαρακτήρα του ΦΔΚ (έκλεινε τα 10 του χρόνια φέτος) και το μετατρέψαμε σε φεστιβάλ αλληλεγγύης.  Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Σκύρου, για παράδειγμα, που είχε παρόμοιο φεστιβάλ το ίδιο Σαββατοκύριακο αποφάσισε να το μετατρέψει και αυτός σε φεστιβάλ αλληλεγγύης με τη συμμετοχή γνωστών τραγουδιστών, όπως ο Χαρούλης, ο Παπακωνσταντίνου και άλλοι. Δεκάδες συναυλίες αλληλεγγύης ξεφύτρωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε όλη την Ελλάδα. Και είμαστε περήφανοι για τους Έλληνες καλλιτέχνες που είχαν τόσο γρήγορα αντανακλαστικά, γιατί το να οργανώσεις μια συναυλία μέσα σε ένα απόγευμα είναι σχεδόν αδύνατο.
2. Τρεις ημέρες πριν από το φεστιβάλ μάς κάλεσαν ανεπίσημα από το Δήμο Καλαμάτας και μας ζήτησαν να ακυρώσουμε το φεστιβάλ, παρότι είχε ήδη ανακοινωθεί ότι μετατρέπεται σε φεστιβάλ αλληλεγγύης. Την ίδια ημέρα πήγαμε στο Δημαρχείο για να το συζητήσουμε με τον κ. Νίκα. Εφόσον περιμέναμε αρκετή ώρα για να μας δεχτεί στο γραφείο του, βγήκε από αυτό και μας έκανε μια ανεπίσημη κουβέντα στο διάδρομο του Δημαρχείου. Στην κουβέντα αυτή μας είπε ότι είναι δικιά μας απόφαση, ωστόσο ο ίδιος προτείνει να ακυρωθεί για να μη ζημιωθεί η εικόνα η δική μας (!). Αν πραγματικά δεν ήθελε να γίνουν εκδηλώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα έπρεπε να κάνει την ανάκληση της αδείας την επόμενη ημέρα (Τετάρτη) που τον ενημερώσαμε ότι τελικά θα γίνει το Φεστιβάλ.
Οτιδήποτε λέγεται εκ των υστέρων δεν έχει λογική βάση και αποτελεί προσβολή στους νεκρούς. Το φεστιβάλ δεν ακυρώθηκε λόγω εθνικού πένθους (το οποίο είχε λήξει επίσημα από την ελληνική Πολιτεία την Πέμπτη). Έχουμε το χαρτί στα χέρια μας το οποίο λέει ξεκάθαρα ότι ο μοναδικός λόγος που ανακαλείται η άδεια είναι η παρέκκλιση του ωραρίου.
Όπως είπαμε και παραπάνω, η ιστορία θα δείξει ποιος έκανε κάτι πιο χρήσιμο για τους πληγέντες. Αυτοί που ακύρωσαν τις εκδηλώσεις ή αυτοί που τις έκαναν με σκοπό να τους βοηθήσουν; Εμείς πιστεύουμε και οι δύο, η αλληλεγγύη εκφράζεται και με δράση αλλά και με σιωπή. Εξαρτάται το πώς το νιώθει ο καθένας… εμείς το νιώσαμε έτσι…
Κλείνοντας την ανακοίνωση και επειδή παρατηρούμε διάφορα αρνητικά σχόλια για την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία, οφείλουμε να πούμε ότι η συμπεριφορά και των δύο υπηρεσιών ήταν άψογη και επαγγελματική. Οι αστυνομικοί ήταν πολύ ευγενικοί, παρότι εκνευρισμένοι από τα τηλεφωνήματα παραπόνων. Όσον αφορά στο διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας που ανέλαβε το δυσάρεστο ρόλο να μας παραδώσει την απόφαση δημάρχου, ήταν επίσης ευγενέστατος και επαγγελματίας. Δε μας άρεσε το γεγονός της παρουσίας και των δύο υπηρεσιών το Σάββατο, τη στιγμή που εμείς ξεστήναμε και ο κόσμος είχε έρθει να διαμαρτυρηθεί, νιώσαμε σαν μαθητές λυκείου που κάνουν φασαρία στο προαύλιο, αλλά καταλαβαίνουμε ότι κάποιος τους έστειλε εκεί.
Όταν ο κ. γενικός γραμματέας του Δήμου μάς πήρε τηλέφωνο για να μας εγκαλέσει γιατί κάνουμε το φεστιβάλ, απευθυνθήκαμε αμέσως και στις δύο υπηρεσίες για να βεβαιώσουν το γεγονός ότι εμείς ξεστήναμε το φεστιβάλ σεβόμενοι τους νόμους της ελληνικής Πολιτείας, παρά την άδικη και αυταρχική απόφαση του δημάρχου.
Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο που βρέθηκε το Σάββατο στο πάρκο (πάνω από 1.000 άτομα παρότι είχε ακυρωθεί το φεστιβάλ) και δημιούργησε αυτή την αυτοσχέδια γιορτή συμπαράστασης στη διοργάνωση. Είμαστε συγκινημένοι από την αγάπη του κόσμου… Είμαστε συγκινημένοι, επίσης, από τη συμπαράσταση των καλλιτεχνών. Κάποιοι από αυτούς ήρθαν στην Καλαμάτα έτσι κι αλλιώς, παρότι τους είχαμε ενημερώσει για την ακύρωση. Αυτοί που ήταν ήδη εδώ παρόλη την τεράστια απογοήτευσή τους, έδειξαν κατανόηση, συμπαράσταση, αλλά και μια τεράστια απορία για το πώς λειτουργεί τελικά αυτή η πόλη και η χώρα (απορία από τους περίπου 30 νέους καλλιτέχνες που είχαν έρθει από το εξωτερικό).
Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες και τους χορηγούς για την κατανόηση και τον επαγγελματισμό που έδειξαν και τα τοπικά Μέσα για την αποτύπωση της αλήθειας. Ευχαριστούμε και τους χιλιάδες καλλιτέχνες, φορείς, οργανώσεις και άτομα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που, από την ώρα ανακοίνωσης της απόφασης, στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης προς το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας.
Συγχαρητήρια και σε όλους τους εθελοντές που παρότι είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι (μιλάμε για μια παραγωγή που ξεκίνησε να διοργανώνεται τον Ιανουάριο και έπειτα από 3 ημέρες εντατικού στησίματος στους 40 βαθμούς, έπρεπε να ξεστηθεί μέσα σε δύο ημέρες), εργάστηκαν σκληρά για ξεστήσουν την όλη παραγωγή.
Μένουμε στο ότι η πρώτη ημέρα του ΦΔΚ είχε 4.000 κόσμου και το Σάββατο περιμέναμε πάνω από 5.000 άτομα. Το γεγονός ότι επικοινώνησαν μαζί μας τουλάχιστον 200 άτομα από άλλες πόλεις της Ελλάδας που βρίσκονταν ήδη στην Καλαμάτα για το Φεστιβάλ, είναι πανέμορφο. Δυστυχώς τους στείλαμε για μπάνιο…
Συμφωνούμε απόλυτα με την εφαρμογή του νόμου, όμως αυτή πρέπει να ισχύει για όλους. Είναι θέμα δικαιοσύνης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη δημοσίευση.
Με εκτίμηση,
Φιλάρετος Βούρκος
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του ΦΔΚ

«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΡΩΤΑ»
Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας να διακόψει και να ακυρώσει το Φεστιβάλ Δρόμου που είχε ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, με τη δικαιολογία της παράβασης του ωραρίου κοινής ησυχίας. Όταν, μάλιστα, όλοι γνωρίζουμε ότι πρώτος ο ίδιος ο Δήμος παραβαίνει το συγκεκριμένο ωράριο με τις κατά καιρούς ιδιαίτερα θορυβώδεις εκδηλώσεις του («λευκές», «κόκκινες», «γαλάζιες» νύχτες, καρναβάλια κ.λπ.).
Το να απαγορεύει δράσεις που δεν αρέσουν στη Δημοτική Αρχή είναι, τουλάχιστον, αντιδεοντολογικό και αντιδημοκρατικό. Ακόμη περισσότερο, όταν πρόκειται για εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης, με μεγάλη απήχηση στον κόσμο, όπως το φετινό Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας για τους πυρόπληκτους της Αττικής, που διοργάνωσαν η ΚΑΝΕ (Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, φορείς και συλλόγους».
  
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
«H Λαϊκή Συσπείρωση καταδικάζει την ενέργεια του δημάρχου Καλαμάτας να ακυρώσει το “Φεστιβάλ Δρόμου” που γίνονταν στο Πάρκο του ΟΣΕ λόγω παράβασης του ωραρίου.
Πριν από λίγες μέρες, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Νίκας ανέφερε πως πρέπει να δείχνουμε ανοχή σε εκδηλώσεις, γιατί η νεολαία διασκεδάζει. Μια φράση που έχει ειπωθεί και στο παρελθόν από τον κ. δήμαρχο.
Η ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής για την τήρηση του ωραρίου είναι επιλεκτική. Γιατί: Δεν έχει δείξει την ίδια ευαισθησία στις Λευκές και Κόκκινες Νύχτες που διοργανώνει με σκοπό την “τόνωση της αγοράς” και την αύξηση των κερδών των μεγαλεμπόρων. Δεν έχει δείξει την ίδια ευαισθησία για το ωράριο των εμποροϋπαλλήλων.
Δε δείχνει την ίδια ευαισθησία ούτε και στα νυχτερινά κέντρα που συστηματικά δεν τηρούν το ωράριο, γιατί εκεί υπάρχει το κέρδος, η “προσέλκυση τουριστών” και η εξυπηρέτηση πελατειακών ψηφοθηρικών σχέσεων».
   
«ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΗΜΟΣ- ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
«Άδικη η απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας να ακυρώσει το φεστιβάλ αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική λόγω υπέρβασης του ωραρίου κοινής ησυχίας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται στο Πάρκο του
ΟΣΕ από τον οργανισμό νεολαίας και εκπαίδευσης Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ΠΕ Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή πολλών φορέων και συλλόγων της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη μέρα
επισκέφτηκαν το φεστιβάλ περισσότερα από 4.000 νέα άτομα.
Άμεσα η Δημοτική Αρχή οφείλει να υπαναχωρήσει και να επιτρέψει τη συνέχιση του φεστιβάλ, αφού η οργανωτική επιτροπή αναγνώρισε το λάθος της και έχει δεσμευτεί ότι θα τηρήσει το προβλεπόμενο ωράριο κοινής ησυχίας.
Η δημοτική παράταξη “Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες” θα βρίσκεται στο χώρο του φεστιβάλ απόψε στις 8.00 μ.μ. με σκοπό να εκφράσει την αντίθεσή της στη συγκεκριμένη απόφαση.
Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική και να υπαναχωρήσει η Δημοτική Αρχή».
 
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030 
Ανοικτη επιστολή προς το Δήμο Καλαμάτας 
«Αξιότιμε κύριε δήμαρχε Καλαμάτας Παναγιώτη Ε. Νίκα,
σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες με την ανάκληση της άδειας χρήσης χώρου που είχε δοθεί για τη διοργάνωση του 10ου Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας / Kalamata Street Festival, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε την επανεξέταση της απόφασής σας, ώστε να επιτρέψετε εν τέλει τη διεξαγωγή των επόμενων ημερών του Φεστιβάλ, θέτοντας τις όποιες κυρώσεις σε προσωρινή αναστολή και την αναζήτηση ευθυνών μετά το πέρας της διοργάνωσης.
Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας έχει αποδείξει 10 χρόνια τώρα ότι αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία, που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε κάτι ακόμα πιο μεγάλο και να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την πόλη της Καλαμάτας. Αυτή τη στιγμή 200 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκατοντάδες επισκέπτες (η χτεσινή ημέρα είχε 4.000 επισκέπτες) βρίσκονται ήδη στην πόλη μας, ενώ δεκάδες φορείς και σύλλογοι της πόλης συμμετέχουν στον ευγενή φετινό σκοπό του Φεστιβάλ, που είναι η αλληλεγγύη, η συγκέντρωση βοήθειας και η ουσιαστική προσφορά στους συμπατριώτες μας των πληγεισών περιοχών που την έχουν άμεση ανάγκη.
Σεβόμενοι τον κόπο της διοργάνωσης και την αναγνώριση από μέρους τους των παραλείψεών τους, το σπουδαίο σκοπό αλληλοβοήθειας για τον οποίο ζουν και αναπνέουν εκατοντάδες εθελοντές, τη θετική σας θέληση για διοργανώσεις που διαφημίζουν την πόλη και απογειώνουν τη δυναμική της, σας παρακαλούμε να επιτρέψετε κατ’ εξαίρεση την ολοκλήρωση της φετινής διοργάνωσης. Ας αναζητήσουμε όλοι μαζί τρόπους που στο μέλλον μπορεί να γίνει το Φεστιβάλ του Δρόμου Καλαμάτας ακόμη καλύτερο, ελαχιστοποιώντας οποιαδήποτε αβλεψία. Ας είμαστε εσείς, εμείς, και όλοι οι φορείς της πόλης στην ίδια πλευρά, συντροφιά σε όσους μας έχουν ανάγκη, διαφημίζοντας την Καλαμάτα μας σε όλη την Ελλάδα».



ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
«Είναι γνωστή η απέχθεια του δημάρχου Καλαμάτας σε οποιαδήποτε εκδήλωση δεν τελεί υπό τη σκέπη του. Τούτη τη φορά, όμως, η εμπάθεια ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και τον οδήγησε στην ανήκουστη ενέργεια της ακύρωσης του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας (που την 1η ημέρα παρακολούθησαν πάνω από 4.000 άτομα), με την υποκριτική αιτιολογία της παράβασης του ωραρίου κοινής ησυχίας. Ενός θέματος που θα μπορούσε να είχε λυθεί με μια απλή σύσταση στους διοργανωτές. Τη στιγμή, μάλιστα, που ο ίδιος ο δήμαρχος παραβιάζει πρώτος και καλύτερος το συγκεκριμένο ωράριο, πότε με τις έγχρωμες νύχτες του, πότε με τις καρναβαλικές του διοργανώσεις. Είμαστε σίγουροι πως ο αυταρχισμός, η εμπάθεια, η συμπεριφορά παιδονόμου και η ιδιοκτησιακή αντίληψη του δημάρχου για την πόλη, θα τύχουν της άμεσης καταδίκης των προοδευτικών συμπολιτών μας.
Υπογραμμίζουμε πως το 10ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας φέτος μετατράπηκε σε εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους πληγέντες συνανθρώπους μας από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής.
Τέλος, σημειώνουμε πως στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο ίδιος ο δήμαρχος συνέστησε σε διαμαρτυρόμενο σύμβουλο, να είμαστε πιο ανεχτικοί το καλοκαίρι με τη διασκέδαση των νέων!».

Απάντηση του Δημάρχου στο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας
O Δήμαρχος, απαντώντας σε ανακοίνωση της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Φεστιβάλ Δρόμου, δήλωσε τα εξής, σήμερα 30 Ιουλίου 2018:
«Συμπολίτες μου,
Βαθμολογείσθε με «άριστα» για τις ύβρεις που εμπεριέχονται στην ανακοίνωσή σας («εμπάθεια», «υποκρισία», «αυταρχισμός», «παιδονόμος» κ.λπ.), για τις οποίες πάντοτε έχετε – ως γνωστόν – ευρηματικότητα και καλή επίδοση.
Με τις ύβρεις, όμως, ούτε «ψηφαλάκια» μαζεύετε, ούτε τους «δικούς» σας προστατεύετε, ούτε την αλήθεια συσκοτίζετε.
Και η αλήθεια είναι πως εκατοντάδες συμπολίτες μας έφτασαν στα όριά τους με τον εκκωφαντικό θόρυβο το βράδυ της Παρασκευής, τρεις μηνύσεις υποβλήθηκαν από την Αστυνομία στους διοργανωτές του Φεστιβάλ, κάθε συμφωνία και κάθε υπογραφή παραβιάσθηκε και κάθε έννοια αλληλοσεβασμού ποδοπατήθηκε.
Δε νομίζετε πως σε μία χώρα όπως η δική μας, με μύρια όσα προβλήματα, με διαλυτικά φαινόμενα και δυσλειτουργία σχεδόν κάθε θεσμού, πρέπει – επιτέλους – εκτός από τις ύβρεις να ασκείται και πολιτική με επιχειρήματα και προσήλωση στο κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον;
Και η αλήθεια είναι πως, υποστηρίζοντας (εσείς και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) όλα όσα εξοργιστικά, παράνομα και παράτυπα έγιναν το βράδυ της Παρασκευής, μόνο το δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετείτε.
Όσο για το Φεστιβάλ, εμείς που το βοηθήσαμε σε όλη τη δεκάχρονη πορεία του, μπορούμε να συνεχίσουμε, με προϋπόθεση βέβαια τη συνεννόηση, τον αλληλοσεβασμό και την τήρηση των υπογραφών μας.
Ως προς το σεβασμό στους δεκάδες νεκρούς από τις πυρκαγιές και την αλληλεγγύη προς τους πληγέντες, είναι καλύτερα αυτά τα θέματα εσείς να μην τα θίγετε».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας
Εισπράττοντας αυτήν την ευρύτατη κατακραυγή για την αυταρχική του ενέργεια, ο δήμαρχος Καλαμάτας έχασε την ψυχραιμία του. Ο εκνευρισμός δεν είναι καλός σύμβουλος. Δεν θα τον ακολουθήσουμε. Οι προοδευτικοί πολίτες της πόλης έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους!
Το Γραφείο Τύπου Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση