Χάνεται η παραγωγική “ψυχή” της Μεσσηνίας

Χάνεται η παραγωγική “ψυχή” της Μεσσηνίας

Για πολλοστή φορά οι εκπρόσωποι των συκοπαραγωγών “χτύπησαν το καμπανάκι” προς την Πολιτεία, θέτοντας με ξεκάθαρο τρόπο το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης σύκων, επειδή δεν χρηματοδοτείται η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ενώ οι ξένες αγορές ζητούν το προϊόν.
“Σε λίγα χρόνια σύκο δεν θα υπάρχει”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, προχθές το βράδυ, στην 17η Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο.
“Να αναλάβουμε με τόλμη τα καθήκοντα που μας αναλογούν. Να γίνουν τα λόγια πράξη”, ζήτησε στην ομιλία του, αναφερόμενος στην ανάγκη ανάπτυξης της συκοκαλλιέργειας, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Πολυλόφου, Θανάσης Αναστασόπουλος. Ο Σύλλογος ξεκίνησε τη Γιορτή πριν από 17 χρόνια μέσα στα οποία έχει καθιερωθεί ως η σημαντικότερη γιορτή αγροτικού προϊόντος της Μεσσηνίας.
Σκοπός των Μεσσηνιακών Ημερών Σύκου, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, είναι η ανάδειξη του γευστικού και διατροφικού πλούτου του σύκου, η αναγνώριση της ιδιότητάς του ως υπερτροφής.
Αναφέρθηκε στις δράσεις του Συλλόγου ώστε το σύκο να χρησιμοποιείται καθημερινά στη κουζίνα των σπιτιών για το μαγείρεμα της τροφής, όπως επίσης τόνισε ότι μέσα από αυτές τις δράσεις σκοπός είναι η σύνδεση όλων των ανθρώπων που αποτελούν το κρίκο της αλυσίδας η οποία ξεκινάει από το συκεώνα και φτάνει μέχρι τον καταναλωτή και τον μάγειρα ή τη μαγείρισσα.
Κλείνοντας ο Θανάσης Αναστασόπουλος τόνισε ότι το σύκο αξίζει της υποστήριξης της πολιτείας, γιατί είναι ίσως το μόνο προϊόν που μπορεί να σπάσει τη μονοκρατορία, στην περιοχή μας τουλάχιστον, της ελιάς και του ελαιολάδου, ενώ αναφέρθηκε και στη ΣΥΚΙΚΗ, χαρακτηρίζοντάς την ως το σπίτι του συκοπαραγωγού. Ο Μορφωτικός Σύλλογος Πολυλόφου και ο πρόεδρός του έγιναν δέκτες ιδιαίτερα επαινετικών αναφορών για τις δράσεις τους από όλους τους υπόλοιπους ομιλητές.
Στο χαιρετισμό της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη σημείωσε ότι η φετινή Γιορτή Σύκου συμπίπτει με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τόνισε ότι χώρα έχει την ευκαιρία να σχεδιάσει την ανάπτυξη του πρωτογενούς της τομέα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, ώστε να μη χρειάζεται να ζει με δανεικά. Και ως λάθη του παρελθόντος περιέγραψε την αναδιάρθρωση των συκεώνων που έγινε στη δεκαετία του ‘90, η οποία απέτυχε και σπαταλήθηκαν χρήματα καθώς και στην κατασκευή του Φιλιατρινού Φράγματος χωρίς να υπάρχει πρόνοια για τα αρδευτικά δίκτυα, τα οποία είπε ότι δρομολογούνται από τη σημερινή κυβέρνηση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας από την πλευρά του σημείωσε ότι οι βουλευτές του Νομού καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την υποστήριξη των αγροτικών προϊόντων του Νομού, ενώ τόνισε ότι το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή καινοτομιών που θα αυξήσουν την ποιότητα και την ποσότητα των προϊόντων.
Ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, αναγνώρισε ότι αν δεν παρθούν μέτρα για την ανάπτυξη της συκοκαλλιέργειας θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα και ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την πλευρά της, έχει ετοιμάσει μελέτη για ένα τριετές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των συκεώνων, με προϋπολογισμό 5.000.000 ευρώ. Είπε ότι η μελέτη θα υποβληθεί για έγκριση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια θα αναζητηθεί η χρηματοδότηση.
Λίγο αργότερα όμως ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μελέτη της Περιφέρειας, είπε ότι και η ΣΥΚΙΚΗ με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ετοιμάσει από πέρσι μια μελέτη για την αναδιάρθρωση των συκεώνων στη Μεσσηνία, την Αρκαδία και τη Λακωνία, με προϋπολογισμό 14.000.000 ευρώ. Όπως σχολίασε όμως, το θέμα δεν είναι να ετοιμαστούν μελέτες, γιατί αυτές υπάρχουν, αλλά να χρηματοδοτηθούν.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, σημείωσε ότι είναι θέμα ωρών η δημοπράτηση αρδευτικού έργου στο Τρίκορφο, το οποίο θα υποστηρίξει την πρωτογενή παραγωγή. Σημείωσε μάλιστα ότι πρόκειται για έργο που θα γίνει με τη βοήθεια του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, ο οποίος το έχει εγκρίνει.
Στη δραματική ερήμωση της υπαίθρου αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, που τόνισε ότι προσυπογράφει όλα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ.

Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας