Το Δημαρχείο Καλαμάτας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, επισκέφθηκε χθες και συναντήθηκε με το δήμαρχο εκπρόσωπος της καναδικής εταιρείας CAE με συνεργάτη του. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο υπό υλοποίηση κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Σημειώνεται ότι η CAE διαθέτει το σύγχρονο τζετ εκπαιδευτικό Μ-346 για την εκπαίδευση των πιλότων μαχητικών αεροσκαφών.
Αναλυτικά και σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Γιώργου Τσιμπούκη στο defence-point.gr: «Η Ελλάδα διαπραγματεύεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα με το Canadian Commercial Corporation (CCC) για την αντιγραφή του καναδικού συστήματος εκπαίδευσης πιλότων, ώστε αυτό να μεταφερθεί στην Ελλάδα και να εφαρμοστεί ως μια ολιστική πρόταση.
Το τμήμα της καναδικής πρότασης –που είναι και το σημαντικότερο– περιλαμβάνει τη μεταφορά στην Καλαμάτα αριθμού αεροσκαφών τύπου Μ-346 της ιταλικής Aermacchi, εκ των κορυφαίων εκπαιδευτικών στον κόσμο, τα οποία επίσης οι Καναδοί θα είναι υποχρεωμένοι να συντηρούν, να διατηρούν διαρκώς σε πτητική κατάσταση, να τα υποστηρίζουν και να τα αξιοποιήσουν για την εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και των διεθνών πελατών του κέντρου. Κατά αυτό τον τρόπο επιλύεται για την Πολεμική Αεροπορία το μεγάλο ζήτημα της απόκτησης αεροσκαφών προκεχωρημένης εκπαίδευσης, ένα πρόγραμμα που αν υλοποιείτο με εθνικούς πόρους, θα κόστιζε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά οι Καναδοί θα υποστηρίξουν και θα αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα 45 αεροσκάφη T-6A Texan II που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία και από την άλλη πλευρά θα παράσχουν στην Αεροπορία έναντι λογικού κόστους, τις υπηρεσίες προκεχωρημένης εκπαίδευσης με τα αεροσκάφη Μ-346, χωρίς η Πολεμική Αεροπορία να υποχρεούται να πληρώσει για την απόκτηση, υποστήριξη και συντήρησή τους.
Το τρίτο τμήμα της καναδικής πρότασης περιλαμβάνει τη μεταφορά στην Καλαμάτα αριθμού αεροσκαφών τύπου DA-42 Twin Star της αυστριακής εταιρείας Diamond Aircraft Industries. Τα αεροσκάφη αυτά θα ενισχύσουν τις δυνατότητες εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων διευρύνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Τέλος, η καναδική πρόταση περιλαμβάνει τη μεταφορά στην Καλαμάτα δύο εξομοιωτών για το αεροσκάφος Μ-346, ενός εξομοιωτή του αεροσκάφους T-6A Texan II, την αναβάθμιση ακόμη ενός εξομοιωτή αυτού του τύπου του αεροσκάφους που η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει και ενός εξομοιωτή για το αεροσκάφος DA-42 Twin Star. Το κλειδί, όμως, για την επιτυχία αυτής της πρότασης, είναι η διεύρυνση –όπως προαναφέρθηκε– των χρηστών των υποδομών της αεροπορικής βάσης της Καλαμάτας, των αεροσκαφών και των υπηρεσιών που η Πολεμική Αεροπορία μαζί με τους Καναδούς θα προσφέρουν.
Εάν και εφόσον, κυρίως, μεσανατολικές χώρες, που έδειξαν ενδιαφέρον, επιλέξουν την ελληνοκαναδική πρόταση για την εκπαίδευση των νέων πιλότων τους, τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι πολλαπλά.
Πρώτον, η αεροπορική βάση της Καλαμάτας καθίσταται διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης.
Δεύτερον, οι χώρες που θα στείλουν τους πιλότους στην Ελλάδα, θα πληρώνουν το κόστος του εκπαιδευτικού προγράμματος και στην Ελλάδα, η οποία με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να αποσβέσει μέρος των δαπανών που η Πολεμική Αεροπορία θα καταβάλει στους Καναδούς για την εκπαίδευση των δικών της πιλότων.
Όσο αυξάνεται το διεθνές ενδιαφέρον, τόσο θα μεγαλώνει το οικονομικό όφελος για την Πολεμική Αεροπορία, μειώνοντας έτσι αναλογικά το κόστος εκπαίδευσης των νέων Ελλήνων πιλότων.
Τρίτον, μέσα από αυτή τη διαδικασία η Πολεμική Αεροπορία θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδεύσει τους νέους πιλότους των μεσανατολικών χωρών που θα επιλέξουν την Καλαμάτα και να διευρύνει τη φήμη και το κύρος της στην ευρύτερη περιοχή.
Τέταρτον, η παρουσία δεκάδων νέων πιλότων από τη Μέση Ανατολή σε κάθε εκπαιδευτική περίοδο θα φέρει στην τοπική οικονομία περισσότερα έσοδα από τους… γνωστούς γαλαντόμους Άραβες, ενώ η πανέμορφη ευρύτερη περιοχή θα μπορέσει να σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη και όχι μόνο λόγω του τουρισμού».
Προχωρά η… διεθνοποίηση της 120 ΠΕΑ
