ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ σε Ράχη-Φραγκοπήγαδο

ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ σε Ράχη-Φραγκοπήγαδο

Η Ομάδα Πάμε Βόλτα καλεί τους φίλους της να ξεναγηθούν αύριο Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στις γειτονιές της Ράχης από τον κάτοικο της περιοχής, Χρήστο Ζερίτη. Πρόκειται για μια εκδήλωση της Κίνησης Καλαμάτα 2030, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τις πλημμύρες του 2016.
Θα ακολουθήσει ενδιαφέρουσα εκδήλωση (8.30 μ.μ., στο προαύλιο του Ναού στο Φραγκοπήγαδο) για το Βαθύ Λαγκάδι.
Σημείο συνάντησης: 6o Δημοτικό Σχολείο, Ελεαβούλκου 24.
Η Ράχη και το Φραγκοπήγαδο βρίσκονται στη δυτική περιοχή της Καλαμάτας και είναι δύο από τις 37 γειτονιές της πόλης. Το όνομα «Ράχη» δηλώνει τη μορφολογία του εδάφους (βρίσκεται σε δυο ράχες που ανάμεσά τους περνούσε το ρέμα).
Ο μαχαλάς Αγίου Ιωάννη Ράχης ήταν ένας από τους 8 προσφυγικούς συνοικισμούς της πόλης που αναπτύχθηκε στο Μεσοπόλεμο και μετά τον πόλεμο. Ήταν η πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά και κατοικήθηκε από μετανάστες από Αϊβαλί και Χιλία Έβρου. Μια συνοικία με κοινωνική και οικονομική διαφοροποίηση (τάξεις χαμηλών οικονομικών εισοδημάτων) από την κυρίως πόλη.
Χαμηλά σπίτια, αισθητική μονοτονία, απογευματινά κους-κους με τους κατοίκους να βγαίνουν με τις καρέκλες στα πεζοδρόμια. Βέβαια, κομμάτια της γειτονιάς αρχίζουν και αστικοποιούνται.
Η Ράχη, το Φραγκοπήγαδο, τα Μπιτσανέικα, η Αγία Τριάδα, οι Εργατικές Κατοικίες Κοκορόγιαννη, ο Νέος Κόσμος, η Πλεύνα, τα Ακοβίτικα ανήκουν στην πολεοδομική ενότητα της Λαγκάδας (βόρεια και νότια της οδού Αθηνών).