Σε εξέλιξη οι εργασίες για το πάρκο τσέπης στη Ράχη

Σε εξέλιξη οι εργασίες  για το πάρκο τσέπης στη Ράχη

Συνεργεία αυτεπιστασίας του Δήμου Καλαμάτας πραγματοποιούν εργασίες για την κατασκευή του τέταρτου πάρκου τσέπης στην πόλη. Πρόκειται για το πάρκο τσέπης που θα δημιουργηθεί στη γειτονιά της Ράχης, αναβαθμίζοντας την περιοχή και προσφέροντας στους κατοίκους ένα ακόμα σημείο συνάντησης. Ο εν λόγω χώρος βρίσκεται στη συμβολή των οδών Στενυκλάρους και Μανιακίου, έκτασης περίπου 200 τ.μ.

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει με τη διαμόρφωση του χώρου, θα ακολουθήσουν φυτεύσεις, δίκτυα, δημιουργία διαδρόμων, ενώ θα τοποθετηθεί και αστικός εξοπλισμός.

Υπενθυμίζουμε ότι τα πάρκα τσέπης είναι χώροι πρασίνου μικρής κλίμακας που σπάνια ξεπερνούν τα 600 τετραγωνικά μέτρα και απευθύνονται στο ευρύ κοινό, είτε βρίσκονται σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό χώρο. Συνήθως δημιουργούνται ευκαιριακά, πάνω σε ακανόνιστα κομμάτια κενής ή «ξεχασμένης» αστικής γης, και η μορφή τους εξαρτάται από τη διάταξη των οικοδομικών τετραγώνων και του οδικού δικτύου της περιοχής.

Τα πάρκα τσέπης δε στοχεύουν στην εξυπηρέτηση μιας ολόκληρης πόλης, αλλά συνδέονται άμεσα με την γειτονιά που τα φιλοξενεί καλύπτοντας τις ανάγκες της ή ένα ευρύτερο λειτουργικό δίκτυο πάρκων τσέπης, μέσω πεζοδρόμων, «πράσινων» διαδρομών και ποδηλατοδρόμων, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση και χρήση σε όλους τους ενδεχόμενους χρήστες.

Εξαιτίας του ευκαιριακού σχηματισμού τους ενδέχεται να έχουν θεματικό χαρακτήρα εξυπηρετώντας καλύτερα συγκεκριμένες χρήσεις και τμήμα του κοινωνικού συνόλου (π.χ. ως μέρος ξεκούρασης, παιχνιδιού, αθλητισμού, πολιτιστικών δρώμενων).