Κυνομαχίες στη Μεσσηνία με πρωταγωνιστές pit bull

Κυνομαχίες στη Μεσσηνία με πρωταγωνιστές pit bull

Τα δύο από τα πέντε μέρη της συγκλονιστικής έρευνας για τις παράνομες κυνομαχίες στη χώρα μας που έκανε για λογαριασμό του VICE Greece ο νεαρός δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος αφορούν στη Μεσσηνία, ενώ το τρίτο αναφέρεται στην ανάθεση των συμβάσεων φροντίδας των αδέσποτων της Καλαμάτας σε έναν εκπαιδευτή που κατηγορείται για παθητική κακοποίηση ζώων.
Πρόκειται για μια γιγαντιαία και υποδειγματική δημοσιογραφική δουλειά, από την οποία παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα που αφορούν στην περιοχή μας (σε παρενθέσεις σύντμηση του κειμένου για τις ανάγκες του «Θάρρους»).
Το μεσσηνιακό κομμάτι ξεκινάει με την ιστορία μιας κοπέλας, η οποία μια φθινοπωρινή μέρα του 2016 βρήκε σε έναν επαρχιακό δρόμο της Θουρίας ένα σκυλί ράτσας pit bull, κατακόκκινο από τα αίματα και γεμάτο πληγές και διηγείται: «Όταν πλησίασα το τραυματισμένο σκυλί, εκείνο μπήκε στο αυτοκίνητο από την πόρτα του οδηγού, κάθισε στο πίσω κάθισμα και έμεινε εκεί, ακίνητο για ώρα.
Όταν σχόλασα, πήγαμε μαζί σπίτι. Το έβγαλα στο μπαλκόνι, όπου είχε πολύ χώρο για να κινηθεί. Αφού το χάιδεψα άνοιξα τις κουρτίνες της κρεβατοκάμαράς μου, για να δει τα σκυλιά που είχα στο υπνοδωμάτιο. Όταν τα είδε, πήρε φόρα και έπεσε με δύναμη πάνω στην τζαμαρία, προσπαθώντας να τους επιτεθεί. Έπαθα σοκ, δεν είχα δει ποτέ τόσο επιθετικό σκυλί» (Δύο κτηνίατροι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για τραύματα κυνομαχίας -βίαια δαγκώματα από άλλα σκυλιά που εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο και τον λαιμό).
«Εκείνο το βράδυ δεν μπόρεσα να κοιμηθώ. Αυτό που με πονούσε πιο πολύ ήταν ότι το σκυλί που είχα βρει μάλλον δεν ήταν το μόνο που είχε βασανιστεί εκεί έξω», μου είπε η ίδια. «Γι’ αυτό έπρεπε να κάνω κάτι» (Ένας κάτοικος της περιοχής, γνωστός στη Μεσσηνία ως ιδιοκτήτης σκύλων, ζήτησε πίσω το σκύλο, που όντως άκουγε στο όνομα Saya).
 
Το pit bull που ήταν «γυμνασμένο για κυνομαχίες»
«Λίγες μέρες αργότερα, βρήκαμε λίγο έξω από την Καλαμάτα ένα άλλο σκυλί», μου είπε η Ναταλία. «Ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Αυτό, όμως, που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι αν και το σκυλί ήταν μόλις εννέα μηνών, ήταν πάρα πολύ γυμνασμένο, τόσο που μου θύμισε τα σκυλιά που είχα δει στα βίντεο με τις κυνομαχίες. Ακόμη, το σκυλί ήταν πολύ επιθετικό, παρά τη μικρή ηλικία του. Λίγες μέρες αργότερα, μάλλον επειδή ήταν σκληρά εκπαιδευμένο, επιτέθηκε και τραυμάτισε σοβαρά μια γυναίκα στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, η οποία κατέληξε στο νοσοκομείο: Τη δάγκωσε βίαια, της έκοψε ολόκληρο κομμάτι από τη γάμπα και το πήρε λίγο πιο πέρα, τρώγοντάς το».
«Όταν ένα σκυλί δεν έχει κλείσει χρόνο και είναι πολύ γυμνασμένο, τότε είναι γυμνασμένο για κυνομαχίες. Οι εκτροφείς συνηθίζουν να τα γυμνάζουν εξοντωτικά και να τους δίνουν αναβολικά ήδη από τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους, ώστε να ξεκινήσουν να συμμετέχουν σε κυνομαχίες, όταν μπουν στον τρίτο χρόνο», μου είπε αργότερα ο Mark Randell, μέλος της φιλοζωικής οργάνωσης Hidden-in-Sight International και ειδικός σε θέματα κυνομαχιών (Και αυτό το σκυλί το διεκδίκησε ο ίδιος ιδιοκτήτης, αλλά δόθηκε για υιοθεσία).
 
«Καλύτερα να μην μπλέξεις με αυτόν»
(Τα δύο περιστατικά έβαλαν τη Ναταλία σε σκέψεις και ξεκίνησε να ψάχνει πληροφορίες για τον εν λόγω ιδιοκτήτη σκύλων).
«Του είχα πάει το σκυλί μου για εκπαίδευση και όταν γύρισα να το πάρω λίγες μέρες αργότερα, ήταν νεκρό», είπε μια μέρα κάποιος στη Ναταλία (και τη συμβούλεψε να μην μπλέξει με αυτόν).
Σε μια άλλη περίπτωση ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου που πέθανε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του από τον εν λόγω ιδιοκτήτη, πήγε στον εισαγγελέα για να καταγγείλει το θάνατο του ζώου, ωστόσο αργότερα απέσυρε τις καταγγελίες (Ένας πρώην εμπλεκόμενος σε κυνομαχίες, αν και φοβόταν την εκδίκηση και την Αστυνομία για την παλιά παράνομη δράση του, επιβεβαίωσε στην Ναταλία ότι το άτομο που παρουσιάστηκε ως ιδιοκτήτης της Saya πράγματι εμπλέκεται σε κυνομαχίες και εκπαιδεύει ζώα για αυτό το σκοπό, ενώ ανέφερε και τα παρακάτω).
«Φυλάγονται πολύ καλά, επειδή παίζονται πολλά λεφτά. Μέσα στις κυνομαχίες είναι και μεγάλα ονόματα της κοινωνίας, που δεν πάει το μυαλό σου. Το άτομο που ψάχνετε είναι από τους μικρούς της υπόθεσης. Υπάρχουν πολύ μεγαλύτεροι. Με την Καλαμάτα συνδέονται άνθρωποι μπλεγμένοι σε κυνομαχίες από την Πάτρα, το Μαρκόπουλο, την Κομοτηνή, τα Γιάννενα, την Αλβανία. Αρκετοί από αυτούς έχουν και καλές θέσεις σε φιλοζωικές οργανώσεις», απάντησε εκείνος.
Αργότερα, η έρευνα του VICE Greece πράγματι θα εντόπιζε έναν ιδιοκτήτη pit bull, ο οποίος προωθεί σκυλιά-κυνομάχους σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης – το ίδιο πρόσωπο εκμεταλλεύεται πρωτοβουλίες φιλοζωικών σωματείων για την προστασία των ζώων, προφανώς για να καλύπτει τη σύνδεσή του με κυκλώματα κυνομαχιών.
«Έχουμε βρει τουλάχιστον επτά pit bull με τραύματα που παραπέμπουν με βεβαιότητα σε κυνομαχίες», μου είπε κάτοικος της Μεσσηνίας με φιλοζωική δραστηριότητα. «Πολλά τα έχουμε εντοπίσει μεταξύ της Θουρίας και του αεροδρομίου της πόλης. Κοντά εκεί υπάρχει και ένα βενζινάδικο, για τον ιδιοκτήτη του οποίου έχουμε επίσης καταγγελίες για κυνομαχίες. Ακόμη, μια κάτοικος της περιοχής μου είπε ότι σε ένα σπίτι στη γειτονιά της είχε δει πολλές φορές να μαζεύονται άτομα από διάφορες περιοχές. Έφερναν σκυλιά, τα περισσότερα pit bull και κλείνονταν σε ένα γκαράζ. Είχε δει σκυλιά να βγαίνουν βαριά τραυματισμένα και δαγκωμένα, μέσα στα αίματα, όμως φοβάται να μιλήσει στην Αστυνομία».
 
Η αναγνώριση και δεύτερου ιδιοκτήτη κυνομάχων στην Πελοπόννησο
(Επίσης, ο «Κώστα», κάτοικος Μεσσηνίας, επιβεβαίωσε ένα δεύτερο «μεσσηνιακό» όνομα που σήμερα ζει στην κεντρική Πελοπόννησο, από τη λίστα των χιλιάδων κυνομάχων που έχει συγκεντρώσει ο δημοσιογράφος κ. Χονδρόγιαννος).
«Είχε τουλάχιστον επτά pit bull (σε διαμέρισμα στο 2ο όροφο στο κέντρο της Καλαμάτας), γεμάτα πληγές και δαγκώματα από άλλα ζώα, κάτι που με έκανε να σκεφτώ αμέσως τις κυνομαχίες», μου είπε ο Κώστας.
«Είχα κάνει και εγώ μια παρόμοια έρευνα, την οποία παρέδωσα στην Αστυνομία και την αρμόδια εισαγγελέα. Όμως, μάλλον την πέταξαν στα σκουπίδια».
«Οι αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές έκαναν έφοδο στο σπίτι του και του πήραν τα σκυλιά. Όταν οι Αρχές του έπαιρναν τα σκυλιά, αυτός έβγαινε έξω, μάζευε αδέσποτα και τα ζευγάρωνε, για να τα πουλήσει ως κυνομάχους ή να τα βάλει σε κυνομαχίες. Τα σκυλιά ήταν σε απαράδεκτες συνθήκες, τα έδενε στο μπαλκόνι κάτω από τον ήλιο με τεράστιες αλυσίδες, χωρίς νερό και τροφή, μέσα στα κόπρανα και τα ούρα. Αυτά αγρίευαν. Όταν ο κλοιός από την τοπική κοινότητα έσφιξε γύρω του, αποφάσισε να φύγει και να συνεχίσει την παράνομη εκτροφή σε άλλο μέρος της Πελοποννήσου», πρόσθεσε (μεταξύ άλλων) ο Κώστας.
 
«Το τέλος της Saya να είναι η αρχή για το τέλος των κυνομαχιών»
(Η Saya, λες και το πεπρωμένο της «τραβούσε» του αίμα, παρότι δόθηκε σε μια καλή υιοθεσία, σε σπίτι με μεγάλο κήπο, βρέθηκε νεκρή, με πολλαπλά τραύματα από μαχαιριές, έπειτα από διάρρηξη, ενώ το δεύτερο σκυλί της οικογένειας βρέθηκε ζωντανό).
«Είμαι σίγουρη ότι η Saya μπήκε μπροστά, για να προστατέψει το σπίτι και το άλλο σκυλί», μου είπε η Ναταλία. «Ήταν γενναία και δεν έκανε ποτέ πίσω, αυτό πλήρωνε πάντα στη ζωή της. Ελπίζω το τέλος της Saya να είναι η αρχή για το τέλος των κυνομαχιών στην Ελλάδα και στον κόσμο. Δεν αξίζουν τέτοια βάσανα».
vice.com.gr