Συνδιάσκεψη του ψηφοδελτίου «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες»

Συνδιάσκεψη του ψηφοδελτίου «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες»

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας («Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες») στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας διοργάνωσαν συνδιάσκεψη του ψηφοδελτίου των δημοτικών εκλογών του 2014 και στελεχών του συνδυασμού, προχθές το απόγευμα, στην αίθουσα του κτηρίου της Φιλαρμονικής.
Θέμα της η δράση του συνδυασμού το επόμενο διάστημα, η εναλλακτική πρόταση τοπικής διακυβέρνησης, οι συναντήσεις με άλλες αυτοδιοικητικές- κοινωνικές δυνάμεις, πρόσωπα και φορείς για ένα πλαίσιο προγραμματικής προσέγγισης.
Όπως έγινε γνωστό, η προχθεσινή ήταν η πρώτη από μια σειρά ανοιχτές συνελεύσεις εν όψει των δημοτικών εκλογών του 2019.
Κατά τη διάρκειά της έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την ανάγκη διεύρυνσης του ψηφοδελτίου με συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, ενώ κυριάρχησε η άποψη ότι η κοινωνία του Δήμου Καλαμάτας έχει ανάγκη, όχι από έναν κομματικό συνδυασμό, αλλά το αντίθετο. Να υπηρετεί πιστά το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, ο οποίος είναι η στενότερη σχέση με την κοινωνία. Βέβαια, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνουν πράξη, αλλά η αλήθεια είναι ότι περιγράφουν μια πραγματικότητα.
Οι δημοτικές εκλογές δεν είναι τεστ για να μετρήσουν οι επιτελείς και οι μυστικοσύμβουλοι τις δυνάμεις των κομμάτων. Στόχος των πολιτικών πρέπει να είναι η διά παντός διαγραφή του αμαρτωλού παρελθόντος και η βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών και όχι η καταμέτρηση της κομματικής επιρροής σε κάθε πόλη, γειτονιά και χωριό.
Και για να γίνει πράξη αυτό το πολυταλαιπωρημένο σύνθημα δεν απαιτούνται ούτε επαναστάσεις ούτε μαγικά. Χρειάζεται μόνο να απαλλαχθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από το σφιχτό εναγκαλισμό της κεντρικής εξουσίας που θέλει περιφερειάρχες και δημάρχους «πιστά όργανά» της τα οποία θα υπακούουν και θα εκτελούν τις εντολές των εκάστοτε κυβερνώντων. Που θα υλοποιούν στοχευμένα έργα, θα εκπληρώνουν ρουσφέτια, θα εξοφλούν «πολιτικά γραμμάτια» και θα διαφημίζουν υπουργούς, βουλευτές και πολιτευτές.
Εκτός όλων των άλλων, επιτυχημένος δήμαρχος είναι αυτός που αγωνίζεται, διεκδικεί και συγκρούεται με την κεντρική εξουσία για το καλό του τόπου του και το συμφέρον των συμπολιτών του. Επιτυχημένος δήμαρχος είναι αυτός που δε σκύβει ταπεινωτικά το κεφάλι μπροστά στον κομματάρχη και δε στριμώχνεται για να μπει στο κάδρο μιας φωτογραφίας δίπλα στον υπουργό. Είναι αυτός που πηγαίνει κόντρα στα συμφέροντα, που απαιτεί και δεν εκλιπαρεί για την υλοποίηση έργων, που πρωτοπορεί και δεν εκτελεί πολιτικές εντολές.
Α.Π.