Ασφάλεια Δικαστικού Μεγάρου, ωράριο, υποστελέχωση υπηρεσιών, οι στόχοι της νέας διοίκησης των Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας

Ασφάλεια Δικαστικού Μεγάρου, ωράριο, υποστελέχωση υπηρεσιών, οι στόχοι της νέας διοίκησης των Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας

Διονύσης Λαμπρόπουλος, νέος πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας
 
 
 
Η υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών Καλαμάτας με σημαντικά κενά στις οργανικές θέσεις, αλλά και η φύλαξη του Δικαστικού Μεγάρου που αυτή τη στιγμή είναι υποτυπώδης, καθώς υπάρχει μόνο κλειστό σύστημα παρακολούθησης, είναι τα βασικά προβλήματα που εντοπίζει ο νέο Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας Διονύσης Λαμπρόπουλος.
Αν και πρόεδρος μόλις λίγων ημερών, διαδεχόμενος των απερχόμενο Ανδρόνικο Σταυρόπουλο, ο κ. Λαμπρόπουλος μιλώντας στο «Θάρρος», αναφέρθηκε στα προβλήματα των υπαλλήλων του Δικαστικού Μεγάρου, στους στόχους του για τη νέα θητεία, αλλά και στις διεκδικήσεις δικαιωμάτων των υπαλλήλων.
 
Με την έναρξη της νέας θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι σας ως νέος πρόεδρος;
 
Προτεραιότητα του νέου συμβουλίου πιστεύω ότι πρέπει να είναι η επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας των δικαστικών υπαλλήλων. Περνάμε το 1/3 της ζωής μας στο Δικαστικό Μέγαρο, οπότε αυτά που φαίνονται απλά, αλλά που παραμένουν άλυτα εδώ και καιρό, πρέπει να είναι το μέλημά μας.
Για παράδειγμα:
– Σε συνεργασία με την  Επιτροπή Διαχείρισης του Δικαστικού Μεγάρου πρέπει να φροντίσουμε αρχικά για την ασφάλεια του κτηρίου, των υπαλλήλων αλλά και του κοινού καθώς σήμερα δεν υπάρχει φύλαξη.   Στη συνέχεια  να φροντίσουμε για τον κλιματισμό του κτηρίου, αν και τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια.  Οι εγκαταστάσεις, ωστόσο,  είναι παλιές και χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για αποκατάσταση των βλαβών.
– Με παρεμβάσεις στους Προϊσταμένους διαφόρων υπηρεσιών, πρέπει να λυθούν ζητήματα όπως, η εκδίκαση των αυτοφώρων εντός του ωραρίου και η θεσμοθέτηση ωραρίου κοινού, σε ορισμένα τμήματα των δικαστικών υπηρεσιών.
– Σε επαφή με το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, πρέπει να βρεθούν τρόποι καλύτερης συνεργασίας υπαλλήλων / δικηγόρων, έτσι ώστε  ο καθένας, με σεβασμό στο ρόλο του άλλου, να κάνει σωστά τη δουλειά του, με ωφελημένο, τελικά, τον κόσμο που έρχεται σε επαφή με τα Δικαστήρια.
Άλλα βασικά ζητήματα, όπως η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών, η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών και στο Ποινικό, χρειάζονται κεντρικές λύσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση, οπότε εκεί πρέπει να συνεργαστούμε με το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο την ΟΔΥΕ για πανελλαδικές δράσεις.
           
Ποιες είναι οι ανάγκες στελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών στην Καλαμάτα και ποια τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υποστελέχωση τους;
 
Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα των δικαστικών υπαλλήλων, είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα τα κενά αυτή τη στιγμή έχουν ως εξής:
 

Υπηρεσία Ειδικότητα οργανικές θέσεις Κενά
 
Πρωτοδικείο
Γραμματείς 27 10
Επιμελητές 3 1
δακτυλογράφοι 2 2
Εισαγγελία Πρωτοδικών Γραμματείς 15 4
Επιμελητές 7 6
Ειρηνοδικείο Γραμματείς 15 9
Επιμελητές 5 2
Πταισματοδικείο Γραμματείς 3 1
Επιμελητές 2 0
 

 
Να σημειώσουμε, ότι τα κενά είναι ακόμα μεγαλύτερα, αφού υπάρχουν αναρρωτικές άδειες και άδειες άνευ αποδοχών συναδέλφων.
Ακόμα και οι υπηρεσίες, όμως, που φαίνονται πλήρης, όπως το Εφετείο Καλαμάτας και η Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας (με 5/5 γραμματείς η κάθε μια) αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αφού το οργανόγραμμα των υπηρεσιών αυτών ήταν λάθος εξαρχής, με λίγους υπαλλήλους. Αυτό προκύπτει και από το πόρισμα της σχετικής Επιτροπής του Υπουργείου, που λέει για παράδειγμα ότι το Εφετείο, για το όγκο εργασιών του, θα έπρεπε να έχει 9 θέσεις γραμματέων αντί για 5 και 2 επιμελητών, αντί για 1. Ενδεικτικά να σας πω, ότι το Ειρηνοδικείο Παμίσου, που υπηρετούσα για 9 χρόνια, είχε και αυτό 5 οργανικές θέσεις, όσες δηλαδή και το Εφετείο!  
Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης αυτής, εκτός από το ότι πολύ συνάδελφοι έχουν φτάσει στα όριά τους, με εργασία τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα ακόμα και σπίτι τους, χωρίς αμοιβή αφού δεν υπάρχουν πλέον υπερωρίες, είναι να μην εξυπηρετείται σωστά το κοινό, να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση σε όλα τα τμήματα, όπως στην καθαρογραφή των αποφάσεων και στην έκδοση πιστοποιητικών.
 
Διεκδίκηση 13ου και 14ου μισθού δημοσίων υπαλλήλων. Ποιες είναι οι ενέργειες που θα γίνουν από το Σύλλογο;
 
Στην άσχημη οικονομική περίοδο που ζούμε, οι δικαστικοί υπάλληλοι επλήγησαν πρώτοι με την μείωση άμεσα του μισθού τους κατά 40-45%. Το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων είχε κάνει ενέργειες σχετικά με τον 13ο και 14ο μισθό, τις οποίες θα συνεχίσουμε.
Έχουν κατατεθεί ομαδικές αγωγές, προκειμένου να μειωθεί το κόστος για κάθε συνάδελφο, για τις χρονικές περιόδους που όριζε ο νόμος, κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Υπάρχουν θετικές αποφάσεις σε αγωγές άλλων συλλόγων, ελπίζουμε στη δικαίωσή μας.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη