Απόλυτα δικαιωμένος θα πρέπει να αισθάνεται ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, αλλά και πολίτες της Καλαμάτας που διαμαρτυρήθηκαν το τελευταίο διάστημα ενάντια στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε περίφραξη του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων.
Κι αυτό, γιατί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, σε απαντητικό της έγγραφο έπειτα από σχετική ερώτηση του κ. Μάκαρη, το Πάρκο Σιδηροδρόμων αποτελεί επίσημα χώρο καταφυγής σε περίπτωση σεισμού και «θα πρέπει οι είσοδοι και οι έξοδοί του να παραμείνουν ανοιχτοί καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο».
Μετά τις εξελίξεις αυτές ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: “Ως «Ανοιχτός Δήμος» κατά το παρελθόν και το τελευταίο διάστημα έχουμε αναδείξει επανειλημμένα το θέμα του Πάρκου Σιδηροδρόμων. Εναντιωθήκαμε με επιχειρήματα στην απόφαση της Δημοτικής Αρχής να περιφράξει και στην ουσία να αποκόψει από την καθημερινότητα των πολιτών έναν από τους πιο εμβληματικούς και ιστορικούς χώρους της Καλαμάτας.
Μάλιστα, είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι η σιδερόφρακτη περίφραξη του Πάρκου, λόγω της αδυναμίας της Δημοτικής Αρχής να φυλάξει το χώρο από καταστροφές και να τον αναδείξει κατάλληλα, δεν αποτελεί λύση, αλλά αντίθετα υποβάθμιση συνολικά της καθημερινότητας των πολιτών.
Εκτός των παραπάνω, ο «Ανοιχτός Δήμος» έχει εναντιωθεί στη σιδερένια περίφραξη του Πάρκου και για το λόγο ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί επίσημα χώρος καταφυγής σε περίπτωση σεισμού, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.
Την συγκεκριμένη άποψη έρχεται να επικυρώσει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας με επίσημο έγγραφό της, το οποίο και επισυνάπτεται -σε απάντηση δικού μας ερωτήματος-, που αναφέρει ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή το Πάρκο Σιδηροδρόμων αποτελεί επίσημα χώρο καταφυγής σε περίπτωση σεισμού και ότι «θα πρέπει οι είσοδοι και οι έξοδοι του πάρκου να παραμείνουν ανοιχτοί καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο».
Η άποψη, δε, της Δημοτικής Αρχής ότι οι πολίτες σε περίπτωση σεισμού μπορούν να καταφύγουν στο Πάρκο του Λιμενικού που βρίσκεται σε απόσταση από το Πάρκο Σιδηροδρόμων, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ικανή εναλλακτική λύση και δε δικαιολογεί την απόφαση για αποκλεισμό από την τοπική κοινωνία του Πάρκου Σιδηροδρόμων”.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε το παραπάνω θέμα. Για να δικαιολογήσει την απόφαση της Δημοτικής Αρχής ο δήμαρχος σημείωσε: “Το πάρκο μεταβαλλόταν κατά καιρούς σε ένα χώρο συνάθροισης στοιχείων τα οποία εξέφραζαν μια κοινωνική επιθετικότητα, ιδιαίτερα τα βράδια. Οι σχεδιασμοί γίνονταν εκεί, αναφέρομαι σε κλεψιές και σε καταστροφές. Τοποθετήσαμε κάμερες στο Πάρκο που μας έδωσαν τα εξής οδυνηρά αποτελέσματα, νέα παιδιά 14 και 15 ετών κατέστρεφαν το Πάρκο”.
Επίσης ο δήμαρχος είπε ότι αυτοί οι καταστροφείς στους οποίους αναφέρθηκε είναι εγκαταλειμμένα παιδιά, με τα οποία ο Δήμος “δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί σε δικαστικό επίπεδο και επιλέγει τη λύση να υπάρχει μια περίφραξη στο Πάρκο, κατά την ίδια λογική που όλα τα πάρκα των Δήμων στην Αθήνα εφράγησαν. Όπως η κα Δούρου έφραξε το Πάρκο στο Πεδίον του Άρεως”.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη