Λεωνίδας Παχτίτης: Ένας τραγουδιστής που παίζει θέατρο ή ένας θεατρίνος που τραγουδά…

Λεωνίδας Παχτίτης: Ένας τραγουδιστής που παίζει θέατρο ή ένας θεατρίνος που τραγουδά…

Ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΤΟΥΤΣΙ» ΤΟΥ ΣΥΝ 1-ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΥΜΠΟΥΡΟΣ ΣΤΟ «Θ» 
Την περασμένη εβδομάδα είχα την ευκαιρία (ευχαριστώ Αγγελική!) να παρακολουθήσω την παράσταση «Τούτσι» που ανεβάζει στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας το σχήμα Συν 1 – Μιχάλης Τούμπουρος, επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση ότι οι ντόπιες παραγωγές είναι υψηλού επιπέδου και οι ερασιτέχνες ηθοποιοί της Καλαμάτας πολύ ταλαντούχοι.
Ο Λεωνίδας Παχτίτης, στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μάικλ-Ντόροθυ, είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι μπορεί να είναι εξίσου καλός στο θεατρικό σανίδι και στις μουσικές σκηνές, συνδυάζοντας εν προκειμένω και τα δύο, καθώς ερμηνεύει ζωντανά κάποια τραγούδια.
Μέσα από μια συνέντευξη στο «Θ» ο Λεωνίδας Παχτίτης μιλάει για την παράσταση, που συνεχίζεται καθημερινά μέχρι την Κυριακή 2/12, το ερασιτεχνικό θέατρο και τις συγκινήσεις/ανταμοιβές του, αλλά ταυτόχρονα τις άλλες καλλιτεχνικές του δραστηριότητες και τα προσωπικά του όνειρα…
 
-Ο περισσότερος κόσμος σε γνωρίζει ως τραγουδιστή, τι άλλο έχεις κάνει θεατρικά; Στο δίλημμα τραγουδιστής ή ηθοποιός τι απαντάς;   
Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το θέατρο 20 χρόνια περίπου και ασφαλώς έχω λάβει μέρος σε πολλές παραγωγές, ο περισσότερος κόσμος όμως με γνώρισε θεατρικά μέσα από το Cabaret, μια παραγωγή του Συν 1- Μιχάλης Τούμπουρος που ανέβηκε πριν από περίπου 2 χρόνια. Όσον αφορά στην ταυτότητά μου, θα έλεγα πως είμαι ένας τραγουδιστής που παίζει θέατρο ή ένας θεατρίνος που τραγουδά.
 
-Είναι φανερό ότι έχετε δουλέψει πολύ γι’ αυτή την παράσταση. Ποια είναι η ανταμοιβή για ένα ερασιτεχνικό θεατρικό σχήμα;
Ασφαλώς και η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας είναι το χειροκρότημα του κόσμου και η αποδοχή τους, λέγοντάς μας όμορφα λόγια για τη δουλειά που τους παρουσιάζουμε.
 
-Υπάρχει κάτι που σε άγχωσε στο ρόλο σου και, τελικά, πού οφείλεται το τόσο καλό αποτέλεσμα;
Το πιο δύσκολο μέρος του έργου, όσον αφορά στο δικό μου κομμάτι, είναι να μπορέσω να βγάλω τα γυναικεία στοιχεία του ρόλου χωρίς όμως να κοροϊδεύω. Βασική οδηγία του σκηνοθέτη ήταν: μην υποδύεσαι τη γυναίκα, νοιώσε γυναίκα για να βγει αληθινό!
 
-Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι στο έργο;
Αγαπώ όλο το έργο, αλλά αυτό που με αγγίζει περισσότερο είναι η μία και μοναδική δραματική σκηνή του, όπου ζω επί σκηνής κάτι που έζησα στην προσωπική μου ζωή πριν από 2 χρόνια.
 
-Είναι αλήθεια ότι ο σκηνοθέτης δε σε άφησε να παρακολουθήσεις το κινηματογραφικό “Τούτσι” για να μην επηρεαστείς; Ήταν αναγκαίο αυτό; Σε βοήθησε ή σε δυσκόλεψε;
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είχα τη δυνατότητα να δω την ταινία, την οποία και γνώριζα, πολλές φορές, αλλά μόνο και μόνο για να μελετήσω την ενέργεια του πρωταγωνιστή. Συνήθως έτσι κάνω, αλλά πάντα καταλήγω να φιλτράρω τα δεδομένα και να δημιουργώ έναν καινούργιο, δικό μου χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο έκανα και με την Τούτσι και γι’ αυτό δε θυμίζει την Τούτσι της ταινίας τόσο πολύ!
 
-Υπάρχει κάτι που σε συγκίνησε ως έκφραση αναγνώρισης σχετικά με αυτό το έργο;
Με συγκινεί καθημερινά η αποδοχή του κόσμου ασφαλώς, αλλά αυτό που με συγκίνησε περισσότερο ήταν η αγκαλιά και το φιλί του σκηνοθέτη μας, κυρίου Κώστα Κατσουλάκη, στο τέλος της πρεμιέρας.
 
-Τι θα έλεγες στο κοινό για να έρθει να παρακολουθήσει την παράστασή σας;
Εάν θέλουν να περάσουν 2 ώρες γεμάτες γέλιο, συγκίνηση, προβληματισμό και κοινωνικά μηνύματα, τότε η «Τούτσι» σίγουρα μπορεί να τους τα δώσει όλα αυτά και τους περιμένει..
 
-Η Καλαμάτα έχει πλούσια και ποιοτική θεατρική παραγωγή, τι σημαίνει αυτό για την πόλη, τους ντόπιους καλλιτέχνες και το κοινό;
Πλούσια θεατρική παραγωγή σημαίνει πολλές εικόνες, πολλές εμπειρίες και σίγουρα εκπαιδευμένο κοινό.
 
-Παρότι η δουλειά είναι αν όχι εξίσου σκληρή και το αποτέλεσμα συχνά πολύ καλό, υπάρχει ένα χάσμα αναγνώρισης και υλικής ανταμοιβής σε σχέση με τους επαγγελματίες του θεάτρου. Πώς το διαχειρίζεσαι αυτό; Υπάρχει απογοήτευση;
Ως ερασιτέχνες ηθοποιοί έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε αν θα παίξουμε ή σε τι θα παίξουμε, διότι δεν πληρωνόμαστε από αυτό, σε αντίθεση με τον επαγγελματία που αρκετές φορές λόγω αναγκών υποχρεώνεται να παίξει. Άρα, θεωρώ ότι δεν τίθεται θέμα απογοήτευσης, διότι εμείς είμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση και ούτε θα εξαρτηθεί η φήμη και η καριέρα μας από αυτό. Όσον αφορά στην αναγνώριση, ο θεατής γνωρίζει ότι θα έρθει να δει ένα ερασιτεχνικό σχήμα, άρα και η κριτική του θα είναι ανάλογη.
 
-Πού φτάνουν οι φιλοδοξίες και ποια είναι τα καλλιτεχνικά σου όνειρα;
Οι φιλοδοξίες και τα όνειρά μου δε σταματούν ποτέ, ο πήχυς πάντα ανεβαίνει και οι προκλήσεις μεγαλώνουν, κάτι που με ιντριγκάρει αρκετά και το κυνηγώ. Ασφαλώς και θα ήθελα για ακόμα μια φορά να παίξω σε ένα musical, το οποίο και λατρεύω.
 
-Πού αλλού μπορεί να δει ο κόσμος τον Λεωνίδα Παχτίτη αυτόν τον καιρό, εκτός από το «Τούτσι», και τι άλλο ετοιμάζεις;
Αυτή την περίοδο εμφανίζομαι κάθε Δευτέρα στο ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο Χάντρες Live. Σύντομα έρχονται και άλλα πράγματα που ετοιμάζω.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη