Εντυπωσιακά τα Πράσινα Σημεία του Δήμου Καλαμάτας… στα λόγια

Εντυπωσιακά τα Πράσινα Σημεία του Δήμου Καλαμάτας… στα λόγια

Ήταν 7 Απριλίου του 2017 όταν οι αρμόδιοι του Δήμου Καλαμάτας για το πράσινο, είχαν καλέσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Ανατολικό Κέντρο για να μας παρουσιάσουν τα Πράσινα Σημεία που η Υπηρεσία δημιούργησε.
Όπως μας είχαν ενημερώσει λοιπόν τότε, “αυτοί οι χώροι (τα περίφημα πράσινα σημεία) δημιουργήθηκαν σε πέντε σημεία από το Δήμο, ώστε οι Καλαματιανοί να μεταφέρουν εκεί τα προϊόντα κλαδεμάτων τους και έπειτα από θρυμματισμό να μετατρέπονται σε οργανικό υλικό.
Το καθένα από αυτά τα σημεία, περίπου 100 τετραγωνικών, είναι περιφραγμένο. Εκεί, λοιπόν, ο κόσμος θα μεταφέρει τα προϊόντα κλαδέματος και σχεδόν κάθε μέρα ειδικό συνεργείο μαζί με θρυμματιστή θα φτάνει στο σημείο, προκειμένου να θρυμματίζει τα σχετικά προϊόντα.

Σχετικά με την αναλογία προϊόντος κλαδέματος και αυτού που προκύπτει μετά, ο κ. Αδαμόπουλος εξήγησε ότι είναι ένα προς έξι, κάτι που φανερώνει πόσο σημαντικό είναι να βοηθήσουν οι δημότες την όλη προσπάθεια.
Για αυτό το λόγο, μάλιστα, κάλεσε τους δημότες να στηρίξουν το μέτρο, αφού, όπως είπε, έτσι θα ομορφύνει η πόλη, θα αποφορτιστεί από όλα αυτά τα κλαδιά που συγκεντρώνονται σε διάφορες γειτονιές και, τέλος, θα βοηθηθούν οι υπηρεσίες του Δήμου.
Μιλώντας για την ανταποδοτικότητα που θα υπάρχει μέσω του δικτύου, είπε ότι έπειτα από 6 μήνες τα θρύμματα αυτά θα έχουν μετατραπεί σε οργανικό υλικό, που είναι κατάλληλο για λίπασμα.”
Διαβάζοντας λοιπόν το παραπάνω ρεπορτάζ όλοι συμφωνούμε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική κίνηση που μάλιστα θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα για τους πολίτες.
Στις 21 Δεκεμβρίου 2018, το “Θάρρος” επισκέφθηκε και τα πέντε Πράσινα σημεία της πόλης τα οποία είναι στο Ανατολικό και Δυτικό Κέντρο, Πάρκο ΟΣΕ, Βιοτεχνικό Πάρκο και στο Νέο Δημαρχείο.
Η κατάσταση που αντικρίσαμε σε αυτά είναι τουλάχιστον τραγική και προφανώς φαίνεται ότι κάπου “χάλασε” το σύστημα και το σχεδόν κάθε μέρα ειδικό συνεργείο μαζί με θρυμματιστή που θα έφτανε στο σημείο έχει να περάσει τουλάχιστον μήνες.

Το βραβείο του χειρότερου Πράσινου Σημείου το κερδίζει με διαφορά, αυτό του Ανατολικού Κέντρου, που εκεί πραγματικά η έκταση των προϊόντων κλαδέματος είναι ανεξέλεγκτη, ενώ τα καλύτερα Πράσινα Σημεία είναι αυτά του Πάρκου του ΟΣΕ, μια λεπτομέρεια στα δύο παρακάτω σημεία βέβαια είναι ότι εκεί που είναι οι δημότες δεν έχουν άμεση πρόσβαση λόγω των κάγκελων, οπότε από το να τα κάνουν κύκλους με τα κλαδιά, προτιμούν ίσως να τα αφήνουν στους κάδους ή στα πεζοδρομία.

Από την πλευράς μας ας ελπίσουμε έστω και τώρα το “ειδικό συνεργείο μαζί με θρυμματιστή” που έλεγαν τότε, θα φτάσει στο σημείο, αν και δύσκολα θα μπορέσει να κάνει κάτι ένας θρυμμαστής πλέον, αφού μιλάμε για μια χαώδες κατάσταση.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση