Κυπαρισσιακός Κόλπος: Μεγάλες οι δυνατότητες ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού

Κυπαρισσιακός Κόλπος: Μεγάλες οι δυνατότητες  ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού

Μεγάλες είναι οι δυνατότητες του Κυπαρισσιακού κόλπου για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην περιοχή, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της 4ης ημερίδας με θέμα «Τουρισμός Υγείας (ιατρικός και ιαματικός τουρισμός) – Η παγκόσμια τάση, Health & Wellness», το πρωί της Κυριακής, στο συνεδριακό κέντρο του Ξενοδοχείου Natura Club & Spa στον Αϊ-Γιαννάκη του Καλού Νερού Τριφυλίας! 
Η ημερίδα διεξήχθη με πρωτοβουλία και διοργάνωση του ιδιοκτήτη του Natura Club & Spa, Αντώνη Τζαναβάρη, ο οποίος συνεχίζει με συνεργάτες του κι εντατικοποιεί την προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού στον Κυπαρισσιακό κόλπο. 
Επισημαίνεται ότι ο τουρισμός υγείας είναι ένα προϊόν η διάρκεια του οποίου δεν περιορίζεται μόνο στους θερινούς μήνες, αλλά μπορεί να δώσει ζωή σε τοπικές κοινότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και όσοι συμμετείχαν στην ημερίδα, καθώς και την όλη προσπάθεια, θεωρούν καθήκον τους να τον επιδιώξουν. Ειδικά σε περιοχές όπως είναι η ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου, όπου το χειμώνα η τουριστική κίνηση είναι σχεδόν μηδαμινή, παρά το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, με το ήπιο κλίμα, αλλά και τους μοναδικούς προορισμούς, ο τουρισμός υγείας μπορεί να δώσει τη δυνατότητα ετήσιας αξιοποίησης των πόρων αυτών, καθώς μπορούν να προσφέρουν σε έναν ασθενή τη χαλάρωση και την απαραίτητη για την ανάρρωσή του ψυχική ανάταση! 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε ότι στην περιοχή υπάρχουν υποδομές και δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, που μπορούν να στηρίξουν και ενισχύσουν την ανάπτυξη του προϊόντος του τουρισμού υγείας! Ωστόσο, απαιτούνται συνέργειες Αρχών και συλλογικών φορέων και κοινές δράσεις και όπως επισήμανε ο συντονιστής της ημερίδας, εκπαιδευτικός Γεώργιος Ζήρος, πρέπει να δημιουργηθεί μια συντονιστική επιτροπή φορέων και επαγγελματιών που με δράσεις θα λειτουργήσει ως πολιορκητικός κριός, ρίχνοντας τα τείχη της υπανάπτυξης της περιοχής. 
Επίσης, σημειώθηκε ότι ο Κυπαρισσιακός κόλπος είναι μία και ενιαία περιοχή, που όλους τους ενώνει και γι’ αυτό χρειάζεται συνένωση δυνάμεων για την προβολή και την ανάπτυξή του και στον ιατρικό τουρισμό! 
Σε εισήγησή της η μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος στην Κυπαρισσία, Αλεξάνδρα Μαστρογιαννάκη – Μαρίνη, διακεκριμένη για την προσφορά της στον τουρισμό υγείας και ευεξίας, ανέφερε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού από το Δίκτυο Εξειδικευμένων Ιατρών “Med-Professionals” και μίλησε για τις εμπειρίες της από συμμετοχή της σε διεθνές συνέδριο στην Αυστραλία, παρουσιάζοντας οπτικοακουστικό υλικό από αυτό, καθώς και το βίντεο που προβλήθηκε και εντυπωσίασε τους ομογενείς για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού στην περιοχή της Τριφυλίας και του Κυπαρισσιακού κόλπου! 
Ακολούθως ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Κωνσταντίνος Κουσκούκης, τόνισε τη δυναμική του ιατρικού τουρισμού και την αναγκαιότητα συνένωσης δυνάμεων για την ανάπτυξή του στην περιοχή, η οποία έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. 
Ο ίδιος μίλησε και για τη γαστρονομία, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αναδειχτεί η ελληνική κουζίνα και διατροφή και όχι διαρκώς και μονότονα να γίνεται λόγος για Μεσογειακή διατροφή. 
 
Εισηγήσεις έκαναν, επίσης, η ειδική παθολόγος, με ειδίκευση σε Φυσικές Θεραπευτικές Μεθόδους και επιστημονικά υπεύθυνη NATURAMEDICA ΙΚΕ, Αννίτα Μάλερ και ο γυναικολόγος, ολιστικός ιατρός, Νικόλαος Ντάνος. 
Την ημερίδα χαιρέτισε και ο πρόεδρος των Ελληνοτουρκικού και Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου και αντιπρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, Παναγιώτης Κουτσίκος. 
Στο πλαίσιο της ημερίδας εκτέθηκαν, για πρώτη φορά, έργα της εικαστικού Έλενας Γαϊτάνη από την ενότητα «Χρωματοσώματα». Αυτή η ενότητα εμπνεύστηκε από το ανθρώπινο σώμα. Η εικαστικός, γοητευμένη από την ανατομία του ανθρώπινου σώματος και τις εικόνες στο μικροσκόπιο, ξεκίνησε ένα ταξίδι ασταμάτητης δημιουργίας σε καμβά, με έντονες επιρροές από την αφηρημένη τέχνη και το σουρεαλισμό. 
Μέσα από τα δικά της καλλιτεχνικά μάτια βλέπουμε πως τα χρωμοσώματα, τα οστά, οι νευρώνες, η ίριδα, τα κύτταρα, τα δάκρυα, η καρδιά, το γυναικείο στήθος, η γονιμοποίηση αποτελούν αφετηρία δημιουργίας κι αστείρευτης φαντασίας, η αποτύπωση των οποίων με χρώματα και εικαστικές τεχνικές τα αναβαθμίζουν από την πολύπλοκη οργανική τους λειτουργία σε έργα τέχνης. 
Την ημερίδα παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης, Αντωνία Μπούζα και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Τριφυλίας, Στάθης Ανδρινόπουλος.
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου