“Εκτινάχθηκαν” σε Μεσσήνη και Τριφυλία οι μισθώσεις μέσω AIRBNB!

“Εκτινάχθηκαν” σε Μεσσήνη και Τριφυλία οι μισθώσεις μέσω AIRBNB!

Αύξηση του μηνιαίου εισοδήματός τους από ενοίκια μέχρι και του ποσοστού του 105% είδαν ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικιών στην Ελλάδα, κατά το διάστημα των τελευταίων δύο ετών, εκμεταλλευόμενοι το «κύμα» των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας AirDNA, η οποία αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τις αγγελίες της Airbnb, και δημοσιεύτηκε από τον Νίκο Ρουσανόγλου στην “Καθημερινή”, κατά τη διετή περίοδο από το καλοκαίρι του 2016, μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, η Αντίπαρος αναδεικνύεται στην κορυφή των ελληνικών προορισμών με τη μεγαλύτερη άνοδο του μηνιαίου εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο συγκεκριμένο νησί αποκόμισαν μέσο μηνιαίο εισόδημα 860 ευρώ το 2018, υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου του 2016. Αύξηση 84% καταγράφεται και στην περιοχή της Μεσσήνης στα 460 ευρώ μηνιαίως, ενώ έπονται τα Κύθηρα, όπου η άνοδος του μηνιαίου εισοδήματος από την Airbnb άγγιξε το 71% σε 530 ευρώ.
Άλλη μία τάση που διακρίνεται ξεκάθαρα από τη σχετική ανάλυση είναι η είσοδος σειράς περιοχών στον τουριστικό «χάρτη», χάρις στην εύκολη και άμεση προβολή, που προσφέρουν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ανά την υφήλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εναλλακτικοί, όπως η Αιδηψός, η Τριφυλία, η Μεσσήνη και η Κατερίνη (περιοχή Παραλίας ειδικότερα), κατόρθωσαν να ενισχύσουν το προφίλ τους και να προσελκύσουν περισσότερους ξένους επισκέπτες, χάρις στη δημοφιλία της Airbnb.
Ουσιαστικά, όπως προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων, οι ιδιοκτήτες στις περισσότερες περιοχές της λίστας κατόρθωσαν να βρουν ένα πρόσθετο κανάλι διανομής του ακινήτου τους, ώστε να προσελκύσουν ξένους επισκέπτες και να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Άλλωστε, σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει έλλειψη στέγασης στις πόλεις αυτές, ή υπερπροσφορά αγγελιών, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις (εξαιρουμένων των δημοφιλέστερων προορισμών) τα διαφημιζόμενα ακίνητα δεν είναι πάνω από 150-200.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι πληρότητες παραμένουν χαμηλές, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, καθώς στις επτά από τις 10 τοποθεσίες της έρευνας δεν ξεπερνούν το 20-30% σε μηνιαία βάση. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση καλύπτονται περίπου 10 από τις 30 ημερολογιακές ημέρες, παρότι μάλιστα η έρευνα αφορούσε καλοκαιρινό μήνα. Στον αντίποδα, στην Αθήνα η πληρότητα άγγιξε το 80%, στη Σαντορίνη το 76% και στην Κρήτη το 50% των διαθέσιμων ημερών, με αποτέλεσμα να απογειώνονται και τα έσοδα.
Αυτός είναι και ο λόγος που αυτές οι περιοχές προσελκύουν και το μεγαλύτερο αριθμό ξένων ενδιαφερόμενων επενδυτών για την απόκτηση κατοικίας. Μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος όγκος των αγοραπωλησιών κατοικιών από ξένους εστιάζει στο κέντρο της Αθήνας και τις γύρω περιοχές.
Η συνεχώς αυξανόμενη δημοφιλία των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει πλέον άμεσο αντίκτυπο και στις τιμές ενοικίασης ακινήτων, όπως πιστοποιείται πλέον και από σχετικές έρευνες. Για παράδειγμα, τα ενοίκια εμφανίζονται αυξημένα κατά 8,4% στο σύνολο της χώρας, με βάση την τελευταία ετήσια έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Eλλάς, που κατέγραψε τις πραγματικές μισθώσεις σε δεκάδες περιοχές της χώρας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας αναζήτησης ακινήτων Spitogatos (www.spitogatos.gr), η αυξανόμενη δημοφιλία του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει περιορίσει σημαντικά και τη διαθεσιμότητα ακινήτων προς εκμίσθωση. Το απόθεμα των ενοικιαζόμενων κατοικιών έχει υποχωρήσει κατά 24% στην Αθήνα, κατά 20% στη Θεσσαλονίκη και 14% στην υπόλοιπη χώρα, ενώ πανελλαδικά, σε σχέση με πέρυσι, τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι λιγότερα κατά 18%.
 
Σχεδόν 80.000 ακίνητα είναι σε πλατφόρμες ενοικίασης από μόλις 747 το 2011
Η έκρηξη του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων ξεκίνησε ουσιαστικά στο τέλος του 2015, όταν ήρθη η υποχρέωση των ενδιαφερόμενων εκμισθωτών να προμηθεύονται το σχετικό σήμα του ΕΟΤ.
Έτσι, άνοιξε ο δρόμος προκειμένου κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί να ανεβάσει το σπίτι του στις σχετικές πλατφόρμες και να μπορεί να το εκμισθώσει σε ενδιαφερόμενους ξένους ή Έλληνες επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή ήρθε σε μια περίοδο που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιών είτε είχαν πρόβλημα να προσελκύσουν μισθωτές είτε να εισπράξουν τα οφειλόμενα ενοίκια κι ενώ, εν τω μεταξύ, η φορολόγηση παρέμενε σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον σε σύγκριση με τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση.
Στον αντίποδα, η Airbnb και οι συναφείς πλατφόρμες εγγυούνταν προείσπραξη του σχετικού ποσού, μικρή προμήθεια και ακόμα και τη δυνατότητα φοροαποφυγής, καθώς το Δημόσιο δεν είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διασταυρώσεις, με αποτέλεσμα να επαφίεται στη φορολογική συνείδηση του κάθε ιδιοκτήτη.
Όπως διαπιστώνει κανείς από τα στοιχεία, ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται μέσω Airbnb σχεδόν διπλασιάζεται κάθε χρόνο από το 2014 και μετά, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι η αγορά αυτή τους επιτρέπει υψηλότερα έσοδα κι ενώ μάλιστα μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες η σχετική δραστηριότητα ήταν ουσιαστικά αφορολόγητη, καθώς δεν υπήρχε τρόπος για την εφορία να προβεί σε ελέγχους, λόγω αδυναμίας διασταύρωσης των σχετικών στοιχείων.
Πέραν των προαναφερθέντων, η αυξημένη δημοφιλία της εν λόγω δραστηριότητας οφείλεται και στο γεγονός ότι τα προσδοκώμενα έσοδα των ιδιοκτητών μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν κατά πολύ μια συμβατική μίσθωση μεγάλης διάρκειας, εφόσον το ακίνητο είναι σε καλή κατάσταση και βρίσκεται σε κάποια περιοχή υψηλής ζήτησης.
Ασφαλώς, στην περίπτωση των μισθώσεων τύπου Airbnb ο ιδιοκτήτης πρέπει να συνυπολογίσει και άλλες δαπάνες, όπως τα κοινόχρηστα και οι λογαριασμοί κοινής ωφελείας (που στην περίπτωση της συμβατικής μίσθωσης καταβάλλονται από τους ενοίκους), ωστόσο και πάλι η ζυγαριά εύκολα γέρνει υπέρ της βραχυχρόνιας μίσθωσης.