Διοικητήριο Καλαμάτας: Ένα κτήριο με τεράστιες δυνατότητες, αφημένο στο χρόνο και τη γραφειοκρατία

Διοικητήριο Καλαμάτας: Ένα κτήριο με τεράστιες δυνατότητες, αφημένο στο χρόνο και τη γραφειοκρατία

Το μεγαλύτερο δημόσιο κτήριο της Καλαμάτας είναι σίγουρα αυτό του Διοικητηρίου, ένα κτήριο που έχει αλλάξει αρκετά ονόματα και έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς πολλές κρατικές υπηρεσίες (Πολεοδομία, Εφορία κ.λπ.).
 
Ιστορικό
Κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και έχει εμβαδόν 1.142,60 τ.μ., ενώ το αμφιθέατρό του 655,62 τ.μ.
Σε αυτό, μέχρι το 1994, οπότε ιδρύθηκε ο θεσμός των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, στεγάζονταν διάφορες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου, μεταξύ των οποίων της κρατικής Νομαρχίας, η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, η Στατιστική Υπηρεσία, η Κτηματική Υπηρεσία και η Δασική Υπηρεσία.
Από το 1994 και μετά, βαθμιαία, οι Υπηρεσίες που δεν καταργήθηκαν και δεν περιήλθαν στην αρμοδιότητα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων μεταστεγάζονταν σε χώρους εκτός Διοικητηρίου.
Η τελευταία Υπηρεσία του Δημοσίου που αποχώρησε από το Διοικητήριο ήταν η ΔΟΥ Καλαμάτας το 2001, ενώ πολύ αργότερα έφυγαν υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας.
Έκτοτε στο Διοικητήριο στεγάζονται μόνο οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 
Αναξιοποίητο…
Το εν λόγω κτήριο, λοιπόν, που θα μπορούσε εύκολα να γλιτώσει το Δημόσιο από χιλιάδες ευρώ που κάθε χρόνο δίδονται ως ενοίκια σε ιδιώτες, έχει αφεθεί στην τύχη του και συχνά-πυκνά γράφουμε για αποκολλήσεις τσιμέντων, για νερά που στάζουν, για χαλασμένα ασανσέρ και… και… και…
Είναι γεγονός ότι με την αρχική διαρρύθμιση, που παραμένει στους περισσότερους ορόφους του συγκεκριμένου κτηρίου, χάνονται εκατοντάδες τετραγωνικά, ενώ δε φαίνεται να υπάρχει διάθεση κάποιος να την αλλάξει. Το γιατί το ξέρουν οι αρμόδιοι- άλλωστε δεν είναι η μόνη περίπτωση κτηρίου που μπορεί να στεγάσει υπηρεσίες, αλλά για διάφορους λόγους αυτό δε συμβαίνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη χρήσης ενός τέτοιου κτηρίου είναι και το εργοστάσιο του Κεράνη στη Λεωφόρο Θηβών στην Αττική. Μπορεί να ανακατασκευάστηκε για να στεγαστεί εκεί κρατική υπηρεσία, αλλά λόγω αντιδράσεων παραμένει κενό.
Γυρνώντας στην περίπτωση της Καλαμάτας και ειδικότερα σε αυτή του Διοικητηρίου, τελευταίο θετικό βήμα εξοικονόμησης χρημάτων ήταν η μεταφορά της Διεύθυνσης Μεταφορών που στεγαζόταν επί χρόνια σε ιδιωτικό ακίνητο στη μαρίνα, εντούτοις υπάρχουν ακόμα πολλές υπηρεσίες που θα μπορούσαν να στεγαστούν εκεί, αλλά… «λεφτά υπάρχουν» μάλλον (αν υπήρχε θέληση, όπως μεταφέρθηκε η συγκεκριμένη υπηρεσία στο Διοικητήριο θα μπορούσαν να μετακινηθούν και άλλες)…
 
Ιδιοκτησιακό
Και ιδιοκτησιακά, βέβαια, να αναφερθεί πως υπάρχει ζήτημα, αφού η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκονται στα δικαστήρια για την κυριότητα του κτηρίου, με το δεύτερο να έχει κερδίσει πρωτόδικα και την πρώτη να έχει κάνει έφεση. Έτσι, όλοι περιμένουν την τελική απόφαση.
 
Αποσπασματικές παρεμβάσεις
Αν κάποιος βρεθεί στο κτήριο, εντός και εκτός, θα διακρίνει το χρόνο να το οδηγεί σε αργό θάνατο, ενώ πραγματικά από τύχη δεν έχει υπάρξει τραυματισμός, καθώς πολλές φορές έχουν αποκολληθεί μεγάλα κομμάτια τσιμέντου και έχουν καταλήξει στο πεζοδρόμιο.
Είναι γεγονός ότι κατά καιρούς εκτελούνται εργασίες, αλλά πρόκειται για παρεμβάσεις αποσπασματικές και ύστερα από κάποια ζημιά.
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, σε μια γενική ανακατασκευή του κτηρίου, αφού είναι κρίμα και πρόκληση στην Ελλάδα της κρίσης να πετιούνται χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν για να γίνει άκρως λειτουργικό και να συμβαδίζει, έστω λίγο, με τα δεδομένα της εποχής.
 
ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ 
Πρέπει να βγει η απόφαση για το ιδιοκτησιακό και μετά να προχωρήσουμε σε αναμόρφωση 
Ερωτώμενη η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Αντωνία Μπούζα, για το κτήριο, απάντησε ότι από πλευράς Περιφέρειας περιμένουν να βγει η τελική απόφαση, καθώς εκκρεμεί η αντιδικία με το Ελληνικό Δημόσιο. Όταν όλα λήξουν, παρατήρησε, θα γίνει γενική αναμόρφωσή του.
Μέχρι τότε, όμως, έχουν γίνει και θα γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις σε προβλήματα που εντοπίζονται. Ανέφερε, λοιπόν, ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στο αμφιθέατρο του κτηρίου, ενώ πρόσφατα αλλάχθηκε το βόρειο ασανσέρ.
Παραδέχτηκε, πάντως, ότι υπάρχουν βλάβες, με τη συντήρηση ωστόσο να γίνεται.
Όσο για τη στατικότητα του κτηρίου, διότι πολλάκις έχουν ακουστεί απόψεις ότι υπάρχει ζήτημα, η κα Μπούζα είπε ότι έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι το κτήριο βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.
Όσο για τη διαρρύθμιση των γραφείων, σχολίασε ότι όταν το κτήριο περιέλθει ιδιοκτησιακά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα γίνει γενική αναμόρφωση, προσθέτοντας ότι για τα δεδομένα της εποχής που κατασκευάστηκε ήταν πολύ καλό.
Σχετικά με τις Υπηρεσίες που ανήκουν στην Περιφέρεια και αυτή τη στιγμή είναι εκτός κτηρίου και πληρώνονται ενοίκια, είπε ότι υπάρχουν αρκετοί χώροι και σιγά σιγά θα μεταφερθούν όλες σε αυτό.
Τέλος, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στους διαδρόμους και τα μπαλκόνια του κτηρίου, όπου υπάρχουν βιβλιοθήκες με έγγραφα, αλλά και εξοπλισμός γραφείου, σημείωσε ότι η ίδια κάθε μέρα επισκέπτεται συγκεκριμένους ορόφους και φωνάζει, αλλά υπάρχουν υπάλληλοι που δε συμμορφώνονται.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση