Επειδή δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου…


Οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, κα Κοζομπόλη και ο κ. Κατρούγκαλος, σε πρόσφατες δηλώσεις τους σε τοπικούς και αθηναϊκούς τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς μίλησαν με περίσσιο θάρρος για τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και υποστήριξαν μία προς μία τις προηγούμενες αλλά και τις επόμενες επιλογές τους.
Οι συγκεκριμένοι βουλευτές, επειδή σ’ αυτή τη χώρα δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου, μέχρι την εκλογή τους το 2015 πρωταγωνιστούσαν σε εκδηλώσεις, πορείες και διατείνονταν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε θα προχωρούσε σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, θα επανέφεραν τον κατώτατο μισθό στα 751, θα μείωναν δραματικά τον ΦΠΑ, θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ, θα προχωρούσαν σε αύξηση του αφορολόγητου κ.ά…
Αντί των υποσχέσεων αυτών ήρθαν τα βουλευτικά προνόμια που μέχρι τότε αντιμετωπίζονταν μετά βδελυγμίας και μαζί με αυτά μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αύξηση του ΦΠΑ (από 23% σε 24%), αύξηση εισφορών, η μείωση έκπτωσης φόρου, αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές, η μείωση του αφορολογήτου, ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις, καταργήθηκαν οι συντάξεις χηρείας και ψηφίστηκε ο λαιμητόμος νόμος Κατρούγκαλου- όπου μετά την κατακραυγή η κυβέρνηση πήρε πίσω τις μειώσεις που ψήφισε, παρέμειναν όμως οι μεγάλες μειώσεις στις νέες συντάξεις, στις αναπηρικές και οι εξοντωτικές παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας.
Δε μας μίλησαν οι δύο βουλευτές για τη μεταφορά στο Υπερταμείο των 2.329 μνημείων της χώρας, εκ των οποίων 48 που βρίσκονται στη Μεσσηνία, μεταξύ των οποίων η παραλία μπροστά από το «Πανελλήνιο», η πλατεία Φραγκόλιμνας, το Μπενάκειο Μουσείο, ο παραθαλάσσιος χώρος της Αεροπορίας στη Διασπορά, το 1ο Δημοτικό, το Λύκειο Παραλίας και το κτήριο της Πυροσβεστικής. Δε μας μίλησαν για το θέμα της εκχώρησης της διαχείρισης του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος για 20 χρόνια έναντι 484 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία επεστράφη ως απαράδεκτη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με νέα τιμή 1,1 δισ. ευρώ. Δε μας μίλησαν για το σχεδόν μισό δισ. που θα χάριζαν στην συγκεκριμένη περίπτωση!
Δε μας μίλησαν για το σκάνδαλο στο Θριάσιο που αγγίζει τα 10.000.000 ευρώ, όπου οι όροι της σύμβασης άλλαξαν μετά τη λήξη του σχετικού διαγωνισμού ευνοώντας τον πλειοδότη. Δε μας μίλησαν, τέλος, για την τροπολογία που επιχείρησαν να περάσουν την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τα αντισταθμιστικά, που είχαν θεσμικά απαγορευτεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2011, ύψους 230.000.000 ευρώ- ωστόσο αποτράπηκε για την ώρα χάρις την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Έπειτα απ’ όλα αυτά και την υπερψήφιση της παρωδίας ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, ετοιμάζονται να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ακολουθώντας πιστά όλες τις επιταγές των ξένων, υποθηκεύοντας το μέλλον σε μια περίοδο δύσκολη και ρευστή για τα Βαλκάνια.
Μια Συμφωνία που υπογράφηκε χωρίς να έχει προηγηθεί ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να έχουν γνώση τα κόμματα του κοινοβουλίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων και εν τέλει, αφού αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση αυτά που ζητούσε η Π.Γ.Δ.Μ από το 2008, δηλαδή μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Είναι φανερό πως με αυτή τη Συμφωνία δεν κλείνουν οι πληγές του παρελθόντος, αλλά ανοίγουν και καινούριες μαζί με τεράστια δίοδο αλυτρωτισμού.
Αντί, λοιπόν, να επαίρονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτά που έχει κάνει κι αυτά που πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση, καλό θα ήταν να κάνουν την αυτοκριτική τους για αυτά που έλεγαν πριν την εκλογή τους σε αντιδιαστολή με αυτά που έκαναν μετά απ’ αυτή.
Βέβαια, πριν απ’ αυτό θα ήταν πιο χρήσιμο για το μέλλον να ζητήσουν μια συγγνώμη- όχι μόνο εκείνοι, αλλά και όλα τα στελέχη του κόμματός τους- για τη φασιστική στοχοποίηση κυβερνητικών στελεχών την περίοδο 2009-2014. Όσο για τον έτερο βουλευτή Μεσσηνίας, Πέτρο Κωνσταντινέα, μία μόνο φράση: «Τριχολογείν και τρίχας αναλέγεσθαι».
 
Του Παναγιώτη Τσελέκη* 
*Ιστορικός, μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας Κινήματος Αλλαγής