Ασφαλιστικά ταμεία: Ρύθμιση οφειλών με τρία βήματα και έως 120 δόσεις

Ασφαλιστικά ταμεία: Ρύθμιση οφειλών με τρία  βήματα και έως 120 δόσεις

Τρία βήματα προβλέπει το τελικό σχέδιο για την εφαρμογή της ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με επανυπολογισμό του συνόλου των οφειλών και των προσαυξήσεων σε χαμηλότερο «χρέος» και εξόφληση με όριο μέχρι τις 120 δόσεις.
Η ρύθμιση, που έχει και προεκλογική στόχευση, αποσκοπεί στο να διευκολυνθούν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες αλλά και αυταπασχολούμενοι (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι), που έχουν σωρεύσει χρέη από τις παλιές τους εισφορές στο διάστημα από το 2002 μέχρι και 31/12/2016.
Η ρύθμιση δε θα αφορά -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- σε εργοδότες που έχουν χρέη στο ΙΚΑ ή σε άλλα ταμεία μισθωτών. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν θα εξαιρεθούν οι εργοδοτικές εισφορές από τη ρύθμιση ή αν θα συμπεριληφθούν, μια που πρόκειται για ρύθμιση «σκούπα» για χρέη άνω των 33 δισ. ευρώ στα ταμεία.
Για τους μη μισθωτούς, πάντως, το τελικό σχέδιο έχει κλείσει και αναμένεται να προωθηθεί σχετική νομοθετική διάταξη στη Βουλή ενδεχομένως μαζί με άλλες διατάξεις ασφαλιστικού περιεχομένου που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για να τις καταθέσει στη Βουλή μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Η όλη διαδικασία, από τη στιγμή που ανοίξουν οι αιτήσεις, θα είναι μόνον ηλεκτρονική και θα συντονίζεται μέσα από μια ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα διασταυρώνονται στοιχεία των πρώην ασφαλιστικών ταμείων, του ΚΕΑΟ και της εφορίας (μέσω της ΑΑΔΕ).
 
Τα βήματα
Τα βήματα για την εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη στα ταμεία, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι τα εξής:
-Ενημέρωση για το σύνολο των οφειλών. Οι ενδιαφερόμενοι για να μπουν στη ρύθμιση εισέρχονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα ρύθμισης χρεών και αναγράφουν τον ΑΜΚΑ, ή και τον ΑΦΜ τους, ζητώντας ενημέρωση για το τι χρωστούν σε σύνολο οφειλών από κεφάλαιο και προσαυξήσεις στα ταμεία μη μισθωτών, δηλαδή σε ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ, ΟΓΑ ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών. Το ηλεκτρονικό σύστημα θα εμφανίζει όλες τις οφειλές που τυχόν έχει ο κάθε οφειλέτης, είτε ασφαλίστηκε σε ένα φορέα είτε διαδοχικά σε περισσότερους (π.χ. ΤΕΒΕ και μετά ΟΓΑ).
-Αίτηση ρύθμισης με επανυπολογισμό χρεών. Στο δεύτερο βήμα και αφού οι οφειλέτες έχουν ενημερωθεί για το τι χρωστούν, θα πρέπει να κάνουν αίτηση για τον επανυπολογισμό των χρεών τους με βάση τις εισφορές που αντιστοιχούν σήμερα στα εισοδήματα που είχαν όταν δημιούργησαν τα χρέη τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο δεύτερο βήμα δεν μπαίνουν οι αγρότες, γιατί δε θα έχουν επανυπολογισμό χρεών, διότι αποφασίστηκε στο υπουργείο Εργασίας ότι, επειδή είχαν μικρότερες εισφορές, δεν τους συμφέρει να μπουν σε επανυπολογισμό χρεών. Οπότε θα ρυθμίσουν τα παλιά χρέη χωρίς επανυπολογισμό. Για τις άλλες κατηγορίες επαγγελματιών τα παλιά χρέη θα «τιμολογηθούν» εκ νέου με την κατώτατη βάση για τις νέες εισφορές που ισχύουν από το 2019 και είναι 26,95%.
Ως κατώτατο εισόδημα επανυπολογισμού των παλιών χρεών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους θα ληφθούν οι 7.800 ευρώ. Τα όρια αυτά εισοδήματος είναι με βάση το νέο κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, που δίνει κατώτατο ετήσιο εισόδημα 7.800 ευρώ για τις κατώτατες εισφορές των επαγγελματιών (650×12=7.800).
-Ρύθμιση και επιλογή αριθμού δόσεων. Μετά τον ενυπολογισμό της οφειλής βάσει πραγματικού εισοδήματος που δηλώθηκε από τον οφειλέτη τις χρονιές που δημιούργησε τα χρέη, θα ενυπολογιστούν και οι προσαυξήσεις και θα πέσουν σε μικρότερο ποσό.