Απεβίωσε ο ιστορικός και συνεργάτης του «Θ» Νίκος Ζερβής

Απεβίωσε ο ιστορικός και συνεργάτης του «Θ» Νίκος Ζερβής

Ένας συνεργάτης, αλλά και φίλος του «Θάρρους», έφυγε χθες από τη ζωή. Ο λόγος για τον Νίκο Ζερβή.
Ο Νίκος Ζερβής γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 12 Μαρτίου 1927, ασχολήθηκε συστηματικά με την ιστορία της Μεσσηνίας και, κυρίως, της Καλαμάτας. Έγραψε πλήθος μελετών για τη γενέτειρα πόλη, πολλές από τις οποίες είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα “Θάρρος”, της οποίας υπήρξε συνεργάτης από τη δεκαετία του ’50. Εργασίες του είχαν δημοσιευθεί σε: “Πελοποννησιακά”, “Μεσσηνιακά Γράμματα”, “Μεσσηνιακά Χρονικά”, “Νέα “Εστία”, “Ευθύνη”, “Ιθώμη” κ.ά.
Με το άγγελμα του θανάτου του Νίκου Ζερβή, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, προέβη στην εξής δήλωση: «Απεβίωσε σήμερα (σ.σ. χθες) ο συγγραφέας Νίκος Ι. Ζερβής. Ο εκλιπών ασχολήθηκε έντονα με την τεκμηρίωση της νεότερης ιστορίας της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, χωρίς να λείπουν πολλά άλλα θέματα από τις πνευματικές του ενασχολήσεις. Συνέγραψε και εξέδωσε σειρά βιβλίων, με τίτλο “Καλαμάτα – Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση”, που φώτισαν πολύπλευρα τις πτυχές μιας δύσκολης και επίπονης περιόδου της νεότερης ιστορίας μας και γνώρισαν γενική αποδοχή. Επί δεκαετίες δημοσίευε μελέτες για την Καλαμάτα και την περιοχή της στον τοπικό Τύπο, κυρίως στο “Θάρρος”, καθώς και σε περιοδικές εκδόσεις, τοπικές και αθηναϊκές.
Ο αείμνηστος Νίκος Ζερβής υπήρξε αρωγός του Δήμου Καλαμάτας, προσφέροντας ιστορική τεκμηρίωση για την υποστήριξη του αιτήματος να συμπεριληφθεί η Καλαμάτα στις Μαρτυρικές Πόλεις, λόγω των θυσιών του λαού της κατά τη γερμανική και ιταλική κατοχή.
Επίσης, υπήρξε ο σταθερός σύνδεσμος μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1940 – 1941, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της Μάχης της Καλαμάτας (28-29 Απριλίου 1941) ως ιστορικού γεγονότος, κατά τη διάρκεια του οποίου σύμμαχοι στρατιώτες από πολλά έθνη πολέμησαν στην Καλαμάτα τους Γερμανούς εισβολείς. Για το σκοπό αυτό καθιερώθηκε – με τη δική του συμβολή – ετήσιος εορτασμός, στις αρχές Μαΐου, στον οποίο έδινε ανελλιπώς το παρών.
Την απώλειά του κάνει λιγότερο οδυνηρή η παρακαταθήκη του σπουδαίου του έργου και η αγαθή του ανάμνηση».