Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη, μια νέα συγγραφέας μάς συστήνεται

Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη, μια νέα συγγραφέας μάς συστήνεται

Απόψε η συγγραφέας Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη παρουσιάζει το βιβλίο της με τίτλο «Καθρέφτες και Είδωλα» στο χώρο Art Gallery A/49. Είναι, δε, το πρώτο της ολοκληρωμένο βιβλίο, με τη συγγραφέα να έχει καταπλήξει θετικά αναγνωστικό κοινό και κριτικούς.
Συντονίστρια της εκδήλωσης, που θα ξεκινήσει στις 6.00 το απόγευμα και διοργανώνουν το βιβλιοπωλείο Bookmark και οι εκδόσεις Ψυχογιός, θα είναι η δημοσιογράφος Μαρία Τομαρά, την παρουσίαση θα κάνει ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς, ενώ την ανάγνωση κειμένων ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Φίλιππος Σοφιανός.
Η Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη λίγο πριν από την αποψινή παρουσίαση μίλησε στο «Θάρρος» για το πώς πρόεκυψε η συγγραφή, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδιά της:
 
-Γράφετε ερασιτεχνικά από τα μαθητικά σας χρόνια. Πώς φτάσατε να γράψετε ένα βιβλίο;
Μάλλον ισχύει πως για όλα υπάρχει η κατάλληλη στιγμή. Από παιδί ονειρευόμουν να ασχοληθώ σοβαρά με τη συγγραφή. Σχετικά πρόσφατα, όμως, είπα στον εαυτό μου: ή τώρα ή ποτέ. Με πλήγωνε η σκέψη να αφήσω το όνειρο ανεκπλήρωτο. Δεν μπορούσα να συμβιβαστώ μαζί της. Φαινομενικά το εμπόδιο της έλλειψης χρόνου ήταν ανυπέρβλητο, αλλά τελικά όταν πραγματικά θέλεις κάτι, βρίσκεις τον τρόπο να το κάνεις. Από την άλλη πλευρά, σίγουρα έπαιξε ρόλο και η μόνιμη εγκατάστασή μου σε αυτόν το μαγευτικό τόπο, τη Μεσσηνία, καθώς και η γαλήνη που μου πρόσφερε η οικογενειακή ζωή. Έχω στη ζωή μου έναν υπέροχο άνθρωπο, τον Γιώργο Πετρουλάκη, που με τη στήριξη και την ενθάρρυνσή του με κάνει να νιώθω πως όλα είναι δυνατά.
 
-Τι είναι για εσάς η συγγραφή;
Η συγγραφή είναι μια μαγευτική διαδρομή. Το έξω και το μέσα, το εγώ και το «οι άλλοι», το ρεαλιστικό και το φανταστικό, μπλέκονται, ζυμώνονται, και τελικά δημιουργούν κάτι νέο, που έχει δική του ξεχωριστή υπόσταση.
 
-Πόσο δύσκολο είναι μια νέα συγγραφέας να εκδώσει ένα βιβλίο;
Υπάρχει τεράστια παραγωγή πραγματικά αξιόλογων βιβλίων και αυτό σε μια μικρή αγορά, όπως η ελληνική, κάνει τα πράγματα δύσκολα για τους νέους συγγραφείς. Ομολογώ πως στάθηκα απίστευτα τυχερή και νιώθω βαθιά ευγνώμων που το βιβλίο μου επιλέχθηκε από τον κορυφαίο ίσως ελληνικό εκδοτικό οίκο, τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
 
-Μιλήστε μας για το πρώτο σας βιβλίο.
Το «Καθρέφτες κα Είδωλα» είναι το πρώτο μου ολοκληρωμένο βιβλίο και το διευκρινίζω, γιατί έχει προηγηθεί και το βιβλίο «Μορφόκοσμος», που ως τριλογία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. «Το Καθρέφτες και Είδωλα», λοιπόν, περιγράφει τη ζωή της Στέλλας, που έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια στη φυλακή αφηγείται μέσα από αναδρομές στο παρελθόν τα δραματικά γεγονότα που προηγήθηκαν και την οδήγησαν στο κελί. Είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται κάποιες από τις πιο δυνατές αλλά και πιο δύσκολες ανθρώπινες σχέσεις. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται η σχέση μητέρας και κόρης, η μητρική αγάπη, η αυτοθυσία, αλλά και η συντροφικότητα, ο έρωτας, η συζυγική πίστη και η φιλία.
 
-Μια ιστορία που εξυμνεί το ρόλο της μάνας;
Σίγουρα ναι. Το βιβλίο γράφτηκε την εποχή που έχανα τη μητέρα μου. Μια πολύ σκληρή απώλεια για μένα. Μέσα από την ιστορία της Στέλλας είχα την ανάγκη να στείλω και ένα μήνυμα στη δική μου μητέρα, να της πω πως τώρα πια καταλαβαίνω και μπορώ να εκτιμήσω την κάθε της λέξη, το κάθε της χάδι και την κάθε στιγμή που μοιράστηκα μαζί της.
 
-Είστε κι εσείς μάνα και επίσης γυναίκα καριέρας. Πόσο εύκολος είναι αυτός ο συνδυασμός στις μέρες μας;
Το μόνο πραγματικά δύσκολο είναι το να κάνεις πράγματα και να ζεις με ανθρώπους που δεν αγαπάς. Όταν υπάρχει αγάπη, όλα γίνονται πιο εύκολα. Κατορθωτά και εφικτά. Έχω πολλή αγάπη και γύρω μου και στην καρδιά μου. Όσο κι αν υπάρχουν στιγμές που το πρόγραμμά μου γίνεται ασφυκτικά γεμάτο, είναι βέβαιο πως δε θα αφαιρούσα απολύτως τίποτα.
 
-Επανερχόμαστε στο βιβλίο… Η Στέλλα κοιτά στον καθρέφτη, οι άνθρωποι σήμερα καταγόμαστε στον καθρέφτη (αυτογνωσία);
Εξαιρετική ερώτηση… Με μια πρώτη, πιο επιφανειακή ματιά, θα μπορούσε κανείς να πει πως όχι. Πως οι οθόνες, ο θόρυβος, οι υποχρεώσεις, μας αποτρέπουν από το να δούμε πραγματικά τον εαυτό μας. Αν το καλοσκεφτούμε, όμως, ποτέ οι άνθρωποι δεν ασχολούνταν τόσο πολύ με την ψυχολογία, τις εναλλακτικές θεραπείες και άλλα παρόμοια ενδιαφέροντα θέματα, που συνεχώς δείχνουν να κερδίζουν έδαφος. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι από τα δύο ισχύει. Επιλέγω, όμως, να πιστεύω το δεύτερο.
 
-Να περιμένουμε σύντομα και το νέο σας βιβλίο;
Ετοιμάζεται! Προς το τέλος του έτους, πιστεύω, θα υπάρξουν και επίσημα νέα.
 
-Η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι σήμερα;
Συγκινητική. Έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κάθε αναγνώστη ξεχωριστά, όλους αυτούς που καθημερινά με γεμίζουν χαρά με τα μηνύματά τους και τα ενθαρρυντικά τους σχόλια, και ακόμα περισσότερο το αναγνωστικό κοινό της Μεσσηνίας, που έχει αγκαλιάσει το βιβλίο μου με ιδιαίτερη αγάπη.
 
-Ένα κάλεσμα στον κόσμο για την παρουσίαση της Καλαμάτας…
Ελάτε να μιλήσουμε. Να αναρωτηθούμε. Να δώσουμε απαντήσεις. Ας είναι το «Καθρέφτες και Είδωλα» μόνο η αφορμή για να ανοίξει ανάμεσά μας ο διάλογος. Το ελέγχουμε το πεπρωμένο μας; Ορίζουμε εμείς το ποιοι θα γίνουμε και το πως θα εξελιχθούμε; Ταυτίζονται πάντα ο Νόμος με το Δίκαιο; Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν και ειλικρινά, ανυπομονώ να ανταλλάξω ιδέες και απόψεις με τους συμμετέχοντες. Σας περιμένω με μεγάλη χαρά και πολλή αγάπη!
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μυστικά, ψέματα και ανομολόγητες ενοχές. Εγκλήματα που αναζητούν επιτακτικά τους δράστες τους. Η υπέρτατη θυσία μιας μάνας που ζητά δικαίωση. Μέσα από το κελί της η Στέλλα αφηγείται. Περιδιαβάζει στις φτωχογειτονιές της στερημένης παιδικής ηλικίας της, στους κακόφημους δρόμους της εφιαλτικής εφηβείας της, στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα όπου ακόνισε το μυαλό και την ψυχή της, αποφασισμένη να δώσει αξία και νόημα στην ύπαρξή της, στις δικαστικές αίθουσες όπου της έταξαν μια λαμπρή καριέρα δικηγόρου, στην πολυτελή έπαυλη της οικογένειας Μόραλη, όπου έλπιζε ότι θα δραπετεύσει οριστικά από τη μοίρα της, ότι θα βρει τον έρωτα, τη θαλπωρή και τη γαλήνη.
Όμως, η ζωή δε μένει ποτέ απλήρωτη. Η συνάντηση με το πεπρωμένο είναι αναπόδραστη. Και η Στέλλα πρέπει να επιλέξει τον καθρέφτη της και να αποδείξει από τι είναι φτιαγμένη. Κι ύστερα να κοιτάξει το είδωλό της κατάματα, διεκδικώντας την εξιλέωση και την ελπίδα που η ζωή τής αρνήθηκε.
 
Ποια είναι η Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη
Η Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη γεννήθηκε το 1973. Σπούδασε αρχικά Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, στη συνέχεια Πολιτικές Επιστήμες και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώ συνεχίζει τις σπουδές της φοιτώντας στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ως διοικητικό στέλεχος και από το 2009 έχει τη θέση της διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino. Έχει ζήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ταξιδεύει συχνά. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην πόλη της Μεσσήνης με το σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους.
Η Έλενα γράφει ερασιτεχνικά από τα μαθητικά της χρόνια, κυρίως διηγήματα, μονόπρακτα θεατρικά έργα και ποιήματα.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση