Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην εκπαίδευση και πώς αυτή επηρεάζει τους μαθητές διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.
Μιλώντας ο κ. Μπουγάς, είπε ότι το σχολείο είναι ανοιχτό στην κοινωνία και στόχο έχει να παρέχει στα παιδιά παιδεία και όχι απλά εκπαίδευση. Για το λόγο αυτό υιοθέτησε την αξιολόγηση, ένα θεσμό πάρα πολύ σημαντικό, που λειτουργεί εδώ και καιρό.
Πέραν, όμως, της αξιολόγησης έγινε και ομιλία για τα Αρχαία Ελληνικά, όπου οι μαθητές του σχολείου μέσα από παιχνίδια εμβαθύνουν στην ελληνική γλώσσα και την κατανοούν καλύτερα.
Αναφερόμενος δε στα Αρχαία Ελληνικά, ο κ. Μπουγάς είπε ότι μιλιούνται και διδάσκονται σε πολλές χώρες, αλλά στην Ελλάδα ελάχιστα.
Ένα άλλο κομμάτι που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση αφορούσε στις δράσεις των Εκπαιδευτηρίων με τη συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα, ώστε οι μαθητές να γίνουν πολίτες του κόσμου.
Τέλος, ο κ. Μπουγάς αναφέρθηκε στο θέμα του εθελοντισμού, χαρακτηρίζοντάς το ως κάτι πολύ σπουδαίο, διότι ουσιαστικά προσφέρεις χωρίς να ζητάς ανταλλάγματα, αλλά και στις τέχνες. Όπως παρατήρησε, δεν είναι «να κάνεις το παιδί καλλιτέχνη», αλλά να το μυήσεις σε αυτές και να το έχει ως βίωμα για όλη του τη ζωή.
Με τη σειρά της η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλεξάνδρα Κουλουμπαρίτση, αναφερόμενη στην περιγραφική αξιολόγηση είπε ότι είναι πολύ σημαντική, αφού έχει ως στόχο να μεταφέρει στους μαθητές ένα αξιακό πλαίσιο. Το ίδιο το σχολείο δε, κομίζει αξία στην προσπάθεια και την επίδοση των μαθητών.
Όπως συμπλήρωσε, αυτό το σύστημα έχει θεσμοθετηθεί από την Πολιτεία, με τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά να καινοτομούν, μιας και «τα εργαλεία» έχουν δημιουργηθεί και από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Έτσι όλοι μαζί προχωρούν, ώστε να δώσουν συγκεκριμένη υπόσταση στην περιγραφική αξιολόγηση, με σαφή κριτήρια σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, και εκπαιδευτικοί και μαθητές να είναι συνειδητοί στη μαθησιακή διαδικασία και οι τελευταίοι συνυπεύθυνοι της διαδικασίας μάθησης.
Σε ερώτηση για το αν σταδιακά εγκαταλείπεται η μέχρι σήμερα βαθμολογία, η κα Κουλουμπαρίτση απάντησε ότι αυτό γίνεται παράλληλα, μιας και το θεσμικό πλαίσιο την επιβάλλει, οπότε δεν είναι εφικτό να εγκαταλειφτεί.
Τέλος, η επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, Ελένη Βολονάκη, αναφερόμενη στην Αρχαία Ελληνική Φιλολογία –Αρχαία Ελληνική Πεζογραφία, είπε ότι τα Αρχαία Ελληνικά από το Δημοτικό ουσιαστικά είναι τα Ελληνικά, αφού όλοι μας μιλάμε με μικρά παιδιά που εύκολα μπορούν να τα μάθουν, αρκεί να τα ακούσουν και να καταλάβουν.
Μάλιστα, η κα Βολονάκη έκανε ένα πείραμα σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού και μέσω ενός μύθου του Αισώπου πέρασε τα Αρχαία Ελληνικά, με τους μαθητές να τον καταλαβαίνουν και να τον επεξεργάζονται. Πρόσθεσε, δε, ότι σκοπός δεν ήταν να κάνουν τα παιδιά σοφά ούτε να τα βάλουν να κλίνουν ρήματα, αλλά να καταλαβαίνουν και να διασκεδάζουν με τη γλώσσα μας.
Είναι η γλώσσα μας, σχολίασε η κα Βολανάκη, απλά σε μια παλιότερη μορφή με τις λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά να είναι πάρα πολλές, και όχι μόνο στα Νέα Ελληνικά, αλλά παγκοσμίως.
Τέλος, σε ερώτηση για το αν φοβάται ότι τα Αρχαία Ελληνικά μια μέρα μπορεί να εξαφανιστούν, απάντησε ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, αφού αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθούν και τα Νέα Ελληνικά που μιλάμε σήμερα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση