Δικηγορικός Κυπαρισσίας:«Όσο πιο γρήγορα πάει ο κόσμος στα Κτηματολογικά Γραφεία, τόσο καλύτερα»

Δικηγορικός Κυπαρισσίας:«Όσο πιο γρήγορα πάει ο κόσμος στα Κτηματολογικά Γραφεία, τόσο καλύτερα»

Ενημερωτική εκδήλωση στα Φιλιατρά για το Κτηματολόγιο  
«Από τα 260.000 δικαιώματα στη Μεσσηνία έχουν καταγραφεί μόνο 4.000 και όσο πιο γρήγορα πάει ο κόσμος στα Κτηματολογικα Γραφεία, τόσο καλύτερα θα γίνει ο εντοπισμός των γεωτεμαχίων από τους υπαλλήλους και, βεβαίως, οι δηλώσεις, με την προθεσμία να λήγει στις 25 Μαΐου», τονίστηκε στην ενημερωτική εκδήλωση για το Κτηματολόγιο που πραγματοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας το απόγευμα του Σαββάτου στο «Φουρναράκειο» Πνευματικό Κέντρο.
Στην εισαγωγική τοποθέτηση-ενημέρωση του Δ.Σ.Κ. Κυπαρισσίας, που έκανε ο πρόεδρός του Θανάσης Πετρόπουλος, αναφέρθηκε ότι στις 25 Φεβρουαρίου άρχισε η κτηματογράφηση στη Μεσσηνία και ειδικότερα στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας. Η προθεσμία δηλώσεων είναι 3 μήνες για κατοίκους εσωτερικού και 6 μήνες για κατοίκους εξωτερικού. Φυσικά, ακόμα και νομικά πρόσωπα υποχρεούνται να δηλώσουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους επί γεωτεμαχίων και ευρισκομένων εντός αυτών κτισμάτων. Η δήλωση δικαιώματος υποβάλλεται στα γραφεία κτηματογράφησης που λειτουργούν: α) στην Κυπαρισσία στο Δημαρχείο, β) στα Φιλιατρά στο Δημαρχείο, γ) στους Γαργαλιάνους στο Δημαρχείο και δ) στο Δώριο στο Δημαρχείο, κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας τους.
Η δήλωση γίνεται και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα ktimatologio.gr. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν μόνοι τους τα δικαιώματά τους και ηλεκτρονικά. 
Ο εντοπισμός του ακινήτου μπορεί να γίνεται και από τους δικαιούχους με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εντοπισμού ακινήτου της Κτηματολόγιο Α.Ε., αλλά σε δύσκολες περιπτώσεις εντοπισμού και για την αποφυγή λαθών θα πρέπει να συμβουλεύονται μηχανικό-τοπογράφο. Οι δικαιούχοι, για κάθε νομικό θέμα που ανακύπτει σχετικά με το εμπράγματο δικαίωμά τους, τους τίτλους τους κ.τ.λ., θα πρέπει να συμβουλεύονται το δικηγόρο τους, διότι, αφενός, θα προκύψουν περιπτώσεις, όπως π.χ. κτήση με χρησικτησία, κληρονομιά χωρίς αποδοχή, διαφορά εμβαδού στον τίτλο και στην αποτύπωση και, αφετέρου, θα πρέπει να ενημερωθούν έγκυρα και έγκαιρα για τις διαδικασίες διόρθωσης /ένστασης και τις νομικές συνέπειες της ανάρτησης. Τονίστηκε, δε, ότι απαιτείται προσοχή να μη χαθούν οι προθεσμίες, γιατί προβλέπεται ηλεκτρονική προ-ανάρτηση και μόνο μια ανάρτηση, η οποία μπορεί να προσβληθεί με αίτηση προδήλου σφάλματος και με ένσταση στις προθεσμίες που θέτει ο νόμος 2308/1995.
Ακολούθως μίλησαν σχετικά με τις διαδικασίες της κτηματογράφησης ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας και μέλος του πρώτου Δ.Σ. του Κτηματολογίου, Νίκος Γαλιδάκης, ο δικηγόρος Αθηνών με ειδικότητα στο Κτηματολόγιο, Μιχάλης Βουρεκάς και ο τοπογράφος μηχανικός της αναδόχου εταιρείας, Γιάννης Γαλιδάκης. Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις από το κοινό και δόθηκαν απαντήσεις από τους ομιλητές.
Σημειώνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας εφιστά την προσοχή των ιδιοκτητών στην έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων, ενώ για την ακόμα περισσότερη ενημέρωση του κοινού προγραμματίζεται η διεξαγωγή ακόμα μίας αντίστοιχης εκδήλωσης στην Κυπαρισσία.

Του Ηλία Γιαννόπουλου