Σε αναμονή των 120 δόσεων για οφειλές ΕΦΚΑ

Σε αναμονή των 120 δόσεων για οφειλές ΕΦΚΑ

Κούρεμα έως και 70%, μετά από επανυπολογισμό
 
120 δόσεις για όλους (χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, με μόνη δέσμευση καμία δόση μικρότερη των 50 ευρώ), γενναίο κούρεμα μετά από επανυπολογισμό «αλά Κατράγκαλο», περικοπή των προσαυξήσεων (αλλά όχι και του κεφαλαίου) και μόνο εάν έχουν πληρωθεί οι εισφορές 2019, προβλέπεται σε νομοθετική ρύθμιση που, επιτέλους, έρχεται σε λίγες ημέρες.
Σε μεγάλη μείωση των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές που είχαν δημιουργηθεί πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου θα οδηγήσει ο επανυπολογισμός τους, με βάση το νέο σύστημα.
Το μέτρο του επανυπολογισμού θα προβλέπεται σε νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, μαζί με τη διάταξη για τη ρύθμιση των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές σε 120 δόσεις.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου 80.000 ασφαλισμένοι, μη μισθωτοί, που είχαν οφειλές οι οποίες είχαν δημιουργηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2017 που ετέθη σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, θα μπορούν, αφενός, να μειώσουν την οφειλή με τον επανυπολογισμό και, αφετέρου, να ρυθμίσουν την οφειλή σε έως 120 δόσεις και να απεγκλωβιστούν για να συνταξιοδοτηθούν.
Για τους ασφαλισμένους αυτούς η μείωση της οφειλής θα αφορά στο κεφάλαιο, αφού ο επανυπολογισμός θα μειώσει το ποσό, αλλά και τις προσαυξήσεις οι οποίες θα περικοπούν.
Από εκεί και πέρα, η ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις, με περικοπή των προσαυξήσεων θα ισχύσει για όλους τους ασφαλισμένους για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, με περικοπή των προσαυξήσεων, αλλά όχι του κεφαλαίου, καθώς έχουν υπολογιστεί με το νέο σύστημα.
Ο αριθμός των δόσεων θα είναι 120 για όλους, χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, με μόνη δέσμευση κάθε δόση να μην είναι μικρότερη από 50 ευρώ (30 ευρώ για τους αγρότες). Επομένως, για οφειλές κάτω από περίπου 6.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων θα είναι μικρότερος.
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οι επιχειρήσεις, για οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους.
Για τον επανυπολογισμό για τις παλιές οφειλές (πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017, που ετέθη σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου), παραθέτουμε σε πίνακα παραδείγματα με την κατώτατη εισφορά των 158 ευρώ και με αφαίρεση των προσαυξήσεων.