Το τελευταίο διάστημα στην Καλαμάτα “γεμίσαμε” από… κομπογιαννίτες ειδικούς γύρω από το χώρο του ελαιολάδου και τη ελιάς. Και να οι συμβουλές για το πώς πρέπει να κάνουμε εκείνο ή το άλλο, για να αναδείξουμε το λάδι μας. Καλά, πιστεύουν ότι είμαστε ιθαγενείς και τους βλέπουμε ως χάντρες;
Υπάρχουν πιστοποιημένα, ακόμα και με διεθνή αναγνώριση, εργαστήρια που είναι εξειδικευμένα και τα οποία μπορούν να δώσουν όποια πληροφορία χρειάζεται σε ειδικούς και μη. Παράλληλα, διοργανώνουν διεθνή σεμινάρια γευσιγνωσίας, ενώ διαθέτουν και ομάδα που κάθε εβδομάδα αξιολογεί ελαιόλαδα. Εδώ το μια φορά γευσιγνώστης, για πάντα γευσιγνώστης δεν υπάρχει. Η διαδικασία εκμάθησης και αξιολόγησης είναι συνεχής. Και για να ξέρουμε τι λέμε, τρία εργαστήρια στην Ελλάδα είναι αναγνωρισμένα από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.
Ας ρωτήσουν και κάποιον ειδικό ή ας ανοίξουν και κανένα βιβλίο όλοι οι καινούργιοι “γκουρού” του ελαιολάδου…
Και φυσικά, για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας της ελιάς πρωτίστως και του ελαιολάδου στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρξουν μια σειρά από συνέργειες…
Α.Π.
Και παπάς και ζευγάς;
