«Προστατεύουμε και διατηρούμε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού» τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, αναφερόμενη στο σχετικό νομοσχέδιο.
Όπως επισήμανε, με το νομοσχέδιο επιχειρείται να διορθωθούν αστοχίες του παρελθόντος και να υπάρξει ενιαίος χαρακτήρας στις διατάξεις που αφορούν τον αιγιαλό. Επίσης, παρατήρησε ότι, εκτός από την φιλοξενία ευπαθών οικοσυστημάτων, οι ακτές αποτελούν ταυτόχρονα «σημαντικό κεφάλαιο για οικονομία κι ανάπτυξη της χώρας μας». Υπογράμμισε δε ότι πλέον στον αιγιαλό θα επιτρέπονται μόνο οι «εντελώς αναγκαίες δραστηριότητες».
Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η παραλία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 μέτρα κι απαγορεύεται ρητά η τοποθέτηση κτισμάτων, με πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις, ενώ θα είναι κοινόχρηστος ο παλιός αιγιαλός.
Ξεκαθάρισε ότι όσα κτίσματα που βρίσκονται στον αιγιαλό δεν πάρουν αδειοδότηση «θα κατεδαφιστούν», ενώ σχολίασε ότι όσον αφορά στις εξαιρέσεις από την περιβαλλοντική νομοθεσία «θέλουμε να αποφεύγεται η υποκειμενικότητα», τονίζοντας ότι δε θα επιτρέπεται η αξιοποίηση του αιγιαλού για τουριστικές δραστηριότητες, όπως πισίνες ή beach bar.
Απαντώντας σε σχετικές αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από βουλευτές, επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι ανοικτό να αφαιρεθούν οι προβλέψεις για την παραχώρηση βραχονησίδων.
H συνάντηση με την WWF Ελλάς
Στο μεταξύ, συνάντηση με αντιπροσωπεία της WWF Ελλάς είχαν συνεργάτες της υφυπουργού Οικονομικών, με αντικείμενο συζήτησης το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και κατά τη διάρκειά της υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, από την πλευρά της WWF σημειώθηκε ότι το σημερινό νομοσχέδιο για τον αιγιαλό κινείται ως επί το πλείστον σε θετικότερη κατεύθυνση σε σχέση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Διαπιστώθηκαν πολλά σημεία συμφωνίας, ενώ καταγράφηκαν και οι διαφορετικές απόψεις γύρω από συγκεκριμένα στοιχεία του νομοσχεδίου.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, σε κάθε περίπτωση τονίστηκε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, με την κατάλληλη επικοινωνία των δύο πλευρών και την ανταλλαγή ιδεών για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου πλαισίου προστασίας του αιγιαλού και τη θωράκισή του ως κοινόχρηστο περιβαλλοντικό αγαθό.
Κ. Παπανάτσιου: Διατηρούμε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού
