Ξεκινούν περιπολίες και απογευματινές βάρδιες από το Δασαρχείο Καλαμάτας για κρούσματα λαθροϋλοτομίας

Ξεκινούν περιπολίες και απογευματινές  βάρδιες από το Δασαρχείο Καλαμάτας για κρούσματα λαθροϋλοτομίας

Οι απογευματινές βάρδιες και οι περιπολίες του Δασαρχείου Καλαμάτας ξεκινούν την Τετάρτη του Πάσχα, 1η Μαΐου, ενώ την ίδια ημέρα αρχίζει και η εφαρμογή απαγόρευσης καύσης στην ύπαιθρο. Μέχρι τις 10.00 το βράδυ, καθώς και τα Σαββατοκύριακα, κλιμάκιο τριών ατόμων του Δασαρχείου Καλαμάτας θα βρίσκονται σε επιφυλακή για να ελέγξουν οποιαδήποτε καταγγελία και να πραγματοποιούν καταγγελίες.
 
Απογευματινές βάρδιες και υπερωρίες
Μόλις προχθές, με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, εγκρίθηκε και κοινοποιήθηκε στα Δασαρχεία το «πρόγραμμα λαθροϋλοτομίας», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο».
Έτσι, από 1η Μαΐου θα ισχύσει κανονικό πρόγραμμα με βάρδιες και υπερωρίες στο Δασαρχείο Καλαμάτας, το οποίο έχει ισχύ για 13 εβδομάδες. Ωστόσο, στο Δασαρχείο Καλαμάτας βάρδια εκτός ωραρίου υπήρξε και τη χειμερινή περίοδο. Με μετάθεση ωραρίου, υπήρχε κάθε απόγευμα βάρδια δύο ατόμων ως δασοφύλακες. Από 1η Μαΐου θα υπάρχει ένας επικεφαλής και δύο άτομα βάρδια μέχρι 10.00 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα. Θα επιλαμβάνονται καταγγελιών και θα πραγματοποιούν και περιπολίες σε όλες τις δασικές περιοχές.
Όποιοι πολίτες θέλουν να ενημερώσουν για κάτι το Δασαρχείο Καλαμάτας, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 27210 63040.
 
Λαθροϋλοτομία
Φέτος, στη Μεσσηνία, σύμφωνα και με το δασάρχη Σπύρο Κατσίποδα, δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στα δάση μας. Όσα καταγράφηκαν το χειμώνα ήταν πολύ λίγα και με πολύ μικρές ποσότητες ξύλων.  Σε αυτό καθοριστικό ρόλο παίζει ότι οι Μεσσήνιοι χρησιμοποιούν κυρίως το ξύλο της ελιάς για καύση. Παράλληλα, οι άδειες που δίνονται το φθινόπωρο από το Δασαρχείο για συλλογή δασικού ξύλου καλύπτουν τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι από 1η Ιουνίου ξεκινά και η εφαρμογή του προγράμματος δασοπροστασίας.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη