Οι επιτραπέζιες ελιές είναι γνωστό ότι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής. Όμως, τα τελευταία χρόνια σύγχρονες έρευνες έρχονται και αναδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η κατανάλωσή τους στην ανθρώπινη υγεία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δείγμα επιτραπέζιων ελιών Καλαμών που εξετάστηκε από ομάδα Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών, σε συνεργασία με το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Σε αυτή την κλινική μελέτη συμμετείχαν εθελοντικά είκοσι υγιή άτομα, ηλικίας 22 – 65 ετών, και που για εξήντα ημέρες «έβαλαν» στη διατροφή τους τις επιτραπέζιες Ελιές Καλαμών. Σημειώνεται ότι σε όλο το διάστημα της έρευνας, κανείς από τους συμμετέχοντες δε λάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Η ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε και τα αποτελέσματα της πλέον πρόσφατης κλινικής μελέτης πάνω στα οφέλη του καρπού της ελιάς στην ανθρώπινη υγεία, και συγκεκριμένα στο λιπιδαιμικό προφίλ και στα συμπτώματα των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν θεαματικά, καθώς σε αυτούς τους υγιείς εθελοντές παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της HDL (καλή χοληστερόλη) και του λόγου της ολικής προς την LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη). Επίσης, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στο λόγο της ολικής προς την HDL χοληστερόλη και στον λόγο LDL/HDL στο 95% της στατιστικής αντιστοιχίας.
Η επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τον δρ. Μαγιάτη Προκόπη, τη δρ. Μέλλιου Ελένη, την ερευνητική τους ομάδα καθώς και τη δρ. Μάρθα Σπυριδούλα Κατσαρού.
Σε εξέλιξη και δεύτερη έρευνα
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που λαμβάνονται και από τη δεύτερη έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις.
Οι εθελοντές είναι πέντε φορές περισσότεροι σε σχέση με την πρώτη έρευνα, καθώς σε αυτή λαμβάνουν μέρος 100 άτομα. Όλοι τους έχουν υπερχοληστερολαιμία ενώ κάποιοι από αυτούς λαμβάνουν και φαρμακευτική αγωγή.
Στόχος της εν λόγω έρευνας είναι να μελετηθούν οι επιδράσεις της κατανάλωσης ελιών Καλαμών στο λιπιδαιμικό τους προφίλ. «Συνεχίζουμε τη μελέτη και έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς σημειώθηκε σημαντική στατιστική μείωση της χοληστερόλης και βελτίωση των δεικτών των λιπιδίων του αίματος στους συγκεκριμένους εθελοντές συμμετέχοντες» υπογραμμίζει η δρ. Μέλλιου. Τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.
Σύμφωνα με ερευνητές η κατανάλωση καθημερινά ελιών Καλαμών μπορεί να επηρεάσει θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ και μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το συμπέρασμα αυτό, στην εποχή μας, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως αφορά καρδιαγγειακά νοσήματα. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην επιστημονική κοινότητα να δημιουργηθούν φάρμακα που μπορούν να προστατέψουν και να βοηθήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις», σημειώνει η δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού.
Σε εξέλιξη έρευνα για το
ελαιόλαδο και τη λευχαιμία
Ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος με σχετικό του άρθρο που δημοσιεύτηκε σε λακωνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται σε μια είδηση που αφορά στο ελαιόλαδο και τη χρήση του στη χρόνια λευχαιμία. Το σχετικό άρθρο του Σεβασμιωτάτου αναφέρει τα ακόλουθα: «Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι στο Νοσοκομείο Σπάρτης και υπό την ευθύνη του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποιείται μία πολύ σημαντική έρευνα σχετικά με την θεραπευτική επίδραση του ελαιολάδου στη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία.
Η έως τώρα μελέτη σε τριάντα (30) ασθενείς από τη Λακωνία έχει αποφέρει πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα και ελπίζουμε ότι αυτή θα επεκταθεί σε μεγαλύτερο αριθμό, καθώς σχεδόν σε όλους τους ασθενείς που συμμετείχαν ως τώρα υπήρξε βελτίωση ή σταθεροποίηση της υγείας τους επί σχεδόν ενάμιση χρόνο.
Θεωρούμε ότι η μελέτη αυτή είναι μία αξιέπαινη προσπάθεια και καλούμε τους Λάκωνες να τη στηρίξουν με κάθε πρόσφορο ηθικό ή υλικό τρόπο, ώστε ο τόπος μας να βρεθεί στην διεθνή ιατρική πρωτοπορία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ









