Ο βασικός στόχος των κάθε λογής απατεώνων, εξακολουθούν να είναι οι ηλικιωμένοι στη Μεσσηνία, παρά την ευρεία ενημέρωση που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Τόσο το 2018, όσο και το 2019 δεν υπάρχει μήνας (πλην του Αυγούστου πέρυσι) που να μην καταγγέλθηκαν περιστατικά εξαπάτησης στη Μεσσηνία.
Δυστυχώς, η εμπειρία δείχνει ότι τα περιστατικά είναι πολύ περισσότερα, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις και ιδιαίτερα όταν τα ποσά είναι μικρά, τα θύματα δεν προχωρούν σε καταγγελία – ενημέρωση των αστυνομικών αρχών.
Οι περισσότερες απάτες που έχουν διαπραχθεί και συνεχίζουν να κυριαρχούν είναι οι τηλεφωνικές και ιδιαίτερα αυτές του λεγόμενου πλέον «βουλγάρικου κυκλώματος», που ενημερώνουν κυρίως ηλικιωμένους για σοβαρό περιστατικό που είχε συμβεί σε άτομο της οικογένειάς τους, προσποιούμενοι γιατρό, αστυνομικό ή δικηγόρο και ζητούν άμεσα την καταβολή χρημάτων.
Στοιχεία και περιπτώσεις
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, το 2018 καταγγέλθηκαν συνολικά 15 περιπτώσεις με πάρα πολλά θύματα. Οι περισσότερες περιπτώσεις καταγγέλθηκαν το Μάιο. Καταγράφηκαν κυρίως περιπτώσεις ατόμων που παρουσιάσθηκαν στα θύματά τους με ψεύτικη ιδιότητα. Είτε με τη γνωστή τηλεφωνική απάτη για σοβαρό περιστατικό σε οικείο πρόσωπο, είτε δια ζώσης με την ιδιότητα εφοριακού ή άλλου δημοσίου λειτουργού. Δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις, που οι δράστες οδήγησαν τα θύματά τους σε τράπεζα προκειμένου να κάνουν ανάληψη χρημάτων.
Σημαντικό μερίδιο στα περιστατικά εξαπάτησης, καταλαμβάνουν και οι περιπτώσεις μέσω διαδικτύου για αγοραπωλησίες «μαϊμού».
Μέσα στο 2018 καταγγέλθηκαν ακόμα περιστατικά που αφορούσαν την απόσπαση χρημάτων με τη δράστιδα να εκμεταλλεύεται φιλική σχέση. Άλλο δράστη που προσπάθησε να αποσπάσει χρήματα δήθεν για έξοδα κηδείας συγγενή του. Επίσης, το 2018 εξιχνιάσθηκε και η μεγάλη υπόθεση με τα πλαστά ασφαλιστήρια αυτοκινήτων, που μόνο αυτή είχε 162 θύματα!
Το τρέχον έτος και μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 4 περιπτώσεις απάτης κι όλες είναι ή τηλεφωνικές ή με δράστη που παρουσιάσθηκε με ψεύτικη ιδιότητα.
Εξιχνιάσεις
Το ελπιδοφόρο είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι αστυνομικές αρχές έχουν εξιχνιάσει τις υποθέσεις και έχουν συλλάβει το δράστη ή τουλάχιστον έχουν ταυτοποιήσει τα στοιχεία του.
Η μόνη περίπτωση απάτης που παρά τις συλλήψεις εξακολουθεί να ανθεί, είναι το «βουλγάρικο κύκλωμα», καθώς φαίνεται ότι τα βασικά νήματα κινούνται από τη Βουλγαρία. Όσοι έχουν συλληφθεί στην υπόθεση αυτή στην Ελλάδα, είναι απλοί «εισπράκτορες», οι οποίοι συνήθως μέσω τηλεφώνου έχουν συνεννοηθεί με κάποιον να πάει να πάρει τα χρήματα από το θύμα, να κρατήσει την αμοιβή του και να στείλει τα υπόλοιπα εκεί που θα του πούν.
Αξιωματικοί της Αστυνομίας, επισημαίνουν ότι πρέπει μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον, να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη βάση στην επαναλαμβανόμενη ενημέρωση των ηλικιωμένων, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Κυρίως, να μην πείθονται από τα όσα μπορεί να τους πει κάποιο άγνωστο άτομο, με όποια ιδιότητα κι αν τους παρουσιασθεί, να μην μπαίνουν στα αυτοκίνητά τους υποτίθεται για να τους διευκολύνουν και να μην τους παραδίδουν χρήματα.
Της Βίκυς Βετουλάκη