ΚΕΚ Π.Ε. Μεσσηνίας: Η μεγαλύτερη δομή δια βίου μάθησης στην Πελοπόννησο «πιλότος» για όλη τη χώρα

ΚΕΚ Π.Ε. Μεσσηνίας: Η μεγαλύτερη δομή δια βίου μάθησης στην Πελοπόννησο «πιλότος» για όλη τη χώρα

-Πάνω από 3.000 οι φετινοί καταρτιζόμενοι, με τον Π. Τατούλη να δηλώνει ότι θα διπλασιάσει τον προϋπολογισμό
 
-Απόστολος Γκούνης: «Κέντρο πρότυπο, με επισφράγιση ενεργειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια -έτοιμοι να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε κι άλλο τις δραστηριότητές του»  
 
Τα εγκαίνια της έκθεσης δημιουργημάτων του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, τα οποία, μάλιστα, συνέπεσαν με το κλείσιμο του 9ετούς κύκλου αυτό το ακαδημαϊκό έτος.

Εκεί, οι καταρτιζόμενοι, που φέτος ξεπέρασαν τους 3.000, παρουσίασαν στους επισκέπτες μερικά μόνο από όσα διδάχθηκαν τη χρονιά που πέρασε, με το Πνευματικό Κέντρο να είναι ασφυκτικά γεμάτο. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο διευθυντής του ΚΕΚ Παναγιώτης Τζαβάρας, ο νόμιμος εκπρόσωπος του ΚΕΚ Απόστολος Γκούνης, οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου, Αντωνία Μπούζα και Ελένη Αλειφέρη, οι υποψήφιες δήμαρχοι Καλαμάτας Μαρία Οικονομάκου και Τόνια Κουζή, καθώς και πλήθος υποψηφίων.
 

Παναγιώτης Τζαβάρας: «Ένα ταξίδι τελειώνει και ένα νέο ξεκινά» 
Μετά τον αγιασμό της έκθεσης πρώτος στο βήμα βρέθηκε ο διευθυντής του ΚΕΚ, Παναγιώτης Τζαβάρας. Όπως ανέφερε, ένα ακόμα ταξίδι φθάνει στο τέλος του, σηματοδοτώντας όμως μια νέα αρχή, με τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια «να έχει αγκαλιάσει» το ΚΕΚ.
Όσο για τα σχέδια από εδώ και πέρα, είπε ότι υπάρχουν στόχοι, με κυρίαρχο αυτόν της πιστοποίησης, όπως και να ανοίξει «μια πόρτα» με τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Κλείνοντας δήλωσε περήφανος και χαρούμενος, μιας και, όπως εξήγησε, το ΚΕΚ ΠΕ Μεσσηνίας είναι η μεγαλύτερη δομή μάθησης της Πελοποννήσου, ενώ ευχαρίστησε όλους τους εκπαιδευτές και τους καταρτιζόμενους.
 

Απόστολος Γκούνης: «Η μεγαλύτερη δωρεάν δομή δια βίου μάθησης που αποτελεί “πιλότο” για τη χώρα» 
Από την πλευρά του, ο νόμιμος εκπρόσωπος της Περιφέρειας, περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Γκούνης, σημείωσε ότι η προχθεσινή μεγάλη έκθεση αποτελεί την επισφράγιση ενεργειών που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για δομή, σχολίασε, που πίστεψε ο κ. Πέτρος Τατούλης και γι’ αυτό αύξησε τον προϋπολογισμό. Έτσι, έπειτα από μεθοδευμένες δράσεις και καλή συνεργασία με το προσωπικό, το ΚΕΚ Π.Ε. Μεσσηνίας έφθασε στο σημείο να είναι η μεγαλύτερη δωρεάν δομή δια βίου μάθησης στην Πελοπόννησο και ίσως σε όλη τη χώρα.
Κατά τον κ. Γκούνη, οι άνθρωποι του ΚΕΚ είναι έτοιμοι να μπουν σε ένα νέο διάλογο, σε ό,τι αφορά τη λαϊκή επιμόρφωση, με το εν λόγω ΚΕΚ να αποτελεί σημείο- σταθμό. Πρόσθεσε, δε, ότι το Κέντρο αποτελεί πρότυπο και έτσι σχεδιάζεται να μεταφερθεί και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες. Για το λόγο αυτό ο κ. Τατούλης έχει δώσει εντολές να επεκταθεί σε κάθε νομό και, μάλιστα, το ΚΕΚ είναι «πιλότος» για όλη τη χώρα, μιας και η δομή της Καλαμάτας είναι πρωτοποριακή. Μεταφέρει δωρεάν, μεταξύ άλλων, απλές, καθημερινές, παλιές και ξεχασμένες τέχνες, όπως την ξυλογλυπτική, το κέντημα κ.λπ.
Τέλος, ο ίδιος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει και να επεκτείνει κι άλλο τις δραστηριότητες του ΚΕΚ.
 

Πέτρος Τατούλης: «Δεν υπάρχουν Μεσσίες στο σύγχρονο κόσμο, οι μόνοι Μεσσίες είναι οι ίδιοι οι πολίτες»   
Τελευταίος μίλησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, δηλώνοντας χαρούμενος, καθώς η συγκεκριμένη έκθεση είναι ένα μεγάλο και σπουδαίο γεγονός που επιτεύχθηκε χάριν σε μια μεγάλη δομή, που δεν είναι άλλη από το ΚΕΚ της ΠΕ Μεσσηνίας.
Παράλληλα, δήλωσε υπερήφανος, αφού «όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των ανθρώπων μας, της δημιουργικότητάς τους και αποτελεί το μήνυμα που χρειάζεται σήμερα η χώρα. Η χώρα χρειάζεται το μήνυμα ότι μπορούμε από μόνοι μας να βρούμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα, μιας και μόνο αυτό το αξίωμα μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα στη μεγάλη αγωνία, αλλά και στην απαραίτητη ελπίδα που πρέπει να υπάρχει στην κοινωνία».
Μιλώντας για το παρελθόν, ανέφερε ότι όταν το 2011 ανέλαβε την ευθύνη μαζί με τους συνεργάτες του όρισε στόχους, που επιτεύχθηκαν μαζί με τους πολίτες και την κοινωνία, έτσι «το αποτέλεσμα ανήκει στους πολίτες που έγιναν στοιχεία αυτής της προσπάθειας και αγκάλιασαν το συγκεκριμένο ΚΕΚ».
Σχετικά με τα επόμενα βήματα, ο κ. Τατούλης έκανε γνωστό ότι θέλει να επεκταθεί αυτή η καλή πρακτική και στις άλλες Π.Ε. Εκτός της πιστοποίησης, έκανε γνωστό ότι στόχος της Περιφέρειας είναι να δείξει νέους δρόμους στην επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά και στην επιχειρηματική δραστηριότητα των καταρτιζομένων.
Έτσι, ένα από τα μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν τη δραστηριότητα του ΚΕΚ είναι η δημιουργία ομάδων επιχειρηματικής δραστηριότητας, κάνοντας χρήση του μοντέλου ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας, με την κάθε θεματική να δημιουργεί τέτοιες ΚοινΣΕπ, ώστε οι πολίτες να δοκιμάζονται στη μάχη της επιβίωσης και της επαγγελματικής αποκατάστασης.
Κλείνοντας ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του από το ΚΕΚ και της πρώτης τετραετίας, αλλά και της δεύτερης πενταετίας, για αυτή την κοινή προσπάθεια και ιδιαίτερα τους Θεόδωρο Σταυριανόπουλο και τον νυν υπεύθυνο Απόστολο Γκούνη, ο οποίος, όπως παρατήρησε, «πίστεψε, λάτρεψε, εργάστηκε με αφοσίωση και έτσι φτάσαμε στα τωρινά αποτελέσματα».
Επίσης ευχαρίστησε τον ικανότατο, όπως τον χαρακτήρισε, υπάλληλο της Περιφέρειας Παναγιώτη Τζαβάρα, αλλά και την πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής που έχει αναλάβει την ευθύνη της διευθέτησης του οικονομικού προβλήματος, ενώ εξήγγειλε ότι την επόμενη περίοδο θα διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός, ώστε να επεκταθεί η δραστηριότητα του ΚΕΚ.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση