Το «μπαλάκι» των ευθυνών για το θάνατο του Κώστα Θεοδωρακάκη άρχισε να χοροπηδάει δεξιά κι αριστερά…

Το «μπαλάκι» των ευθυνών για το θάνατο του Κώστα Θεοδωρακάκη άρχισε να χοροπηδάει δεξιά κι αριστερά…

Ο κύκλος των ευθυνών, που γίνονται μπαλάκι, ξεκίνησε από προχθές για το θάνατο του 54χρονου Κώστα Θεοδωρακάκη από φονική σαΐτα.
Προχθές το μεσημέρι οι επτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, από το οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για το μεσημέρι της Παρασκευής, ώστε να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το δικαστήριο αποφάσισε και την άρση της κράτησής τους.
Από την αίθουσα, όμως, του δικαστηρίου έως τις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη διαδικασία, άρχισε η μετακύλιση ευθυνών.
Ο 62χρονος αρχηγός του μπουλουκιού και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Νίκος Μπασακίδης, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενέργεια και παράλειψη, σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ όλοι πλην του κ. Μπασακίδη κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.
 
«Να καταργηθεί»
Κατά τη διαδικασία στην αίθουσα του δικαστηρίου ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς, που εκπροσωπεί τον 62χρονο αρχηγό του μπουλουκιού και τέσσερα μέλη – σαϊτολόγους, εξέφρασε τη συντριβή των πελατών του και του ιδίου για ό,τι συνέβη, ενώ σημείωσε ότι το έθιμο πραγματοποιείται εδώ και 180 χρόνια και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ατύχημα σε θεατή.
Την οδύνη τη δική της και του πελάτη της μετέφερε και η δικηγόρος του 25χρονου κατηγορούμενου, Δέσποινα Τσιλιβαράκη.
«Κανένα έθιμο δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο ένας εκ των συνηγόρων του Νίκου Μπασακίδη, Κώστας Μαργέλης, εκφράζοντας τη θλίψη όλων. Πρόσθεσε, δε, πως «αν δεν μπορεί να ληφθούν μέτρα, να καταργηθεί». Καταλήγοντας είπε ότι ο κ. Μπασακίδης είναι πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και δεν έχει καμία ευθύνη και συμμετοχή στα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά το σαϊτοπόλεμο.
Αμέσως μετά την άρση της κράτησής του ο κ. Μπασακίδης σε δηλώσεις του ανέφερε αρχικά ότι το έθιμο του σαϊτοπόλεμου πραγματοποιείται πολλά χρόνια, στηρίζεται σε ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει την έγκριση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και τη συναίνεση και ανοχή των αστυνομικών Αρχών.
«Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και του προσωπικού μου φίλου, Κώστα, και να δηλώσω κοιτάζοντάς τους στα μάτια, αυτούς και τους συμπολίτες μου, ότι ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν έχω καμία σχέση ούτε και αρμοδιότητα για την οργάνωση των μέτρων ασφαλείας του σαϊτοπόλεμου, όπως αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας», κατέληξε ο κ. Μπασακίδης.
 
«Άλλοι είναι οι αρμόδιοι»
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του, Κώστας Μαργέλης, μετέφερε την προσωπική του, όπως διευκρίνισε, άποψη, ότι κανένα έθιμο δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Για τον κατηγορούμενο, είπε πως είναι πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα μέτρα ασφαλείας και την τήρησή τους. «Το ποιοι ευθύνονται θα προκύψει. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και θα δείτε ότι ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος δεν είχε καμία σχέση με όσα του καταλογίζονται», συμπλήρωσε ο κ. Μαργέλης, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν αρμόδιοι, που προκύπτει από έγγραφα και είναι άλλοι.
Τέλος, ο κ. Αντώνης Κατσάς, δικηγόρος του 62χρονου αρχηγού του μπουλουκιού και τεσσάρων μελών – σαϊτολόγων, σημείωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν σημειωθεί κάποια ελάχιστα ατυχήματα των ίδιων ανθρώπων που ρίχνουν σαΐτες. Εκ μέρους των κατηγορουμένων, αλλά και του Συλλόγου Σαϊτολόγων, εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη τους.
«Χάθηκε ένας πολύ καλός άνθρωπος και άφησε μια οικογένεια μέσα στη θλίψη. Θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει Σύλλογος κανονικός και εγκεκριμένος από το Πρωτοδικείο της Καλαμάτας με καταστατικό. Επιχορηγείται από το Δήμο για τα υλικά, φέτος με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. επιχορηγήθηκε με 12.000 ευρώ και με όλα τα παραστατικά. Έτσι γίνεται όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το θέμα που τίθεται είναι τι έγινε τη συγκεκριμένη στιγμή. Αυτό θα αποδειχθεί στη διαδικασία. Αυτό που είναι δεδομένο, είναι αν το έθιμο στις συγκεκριμένες συνθήκες που εκτυλίσσεται κάθε φορά μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για κανέναν άνθρωπο και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε όλοι μας», τόνισε ο κ. Κατσάς, ενώ κατέληξε ότι από τη διαδικασία θα αποδειχθεί αν θα έπρεπε κάποιοι να έχουν λάβει περισσότερα μέτρα και υπογράμμισε ότι με παρέμβαση του Συλλόγου κάποιες ώρες νωρίτερα διευρύνθηκαν τα όρια προστασίας για τη διεξαγωγή του σαϊτοπόλεμου.
Πάντως, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, σαϊτολόγοι που έχουν δώσει καταθέσεις έχουν δηλώσει ότι τα μέτρα προστασίας που είχαν παρθεί από το Δήμο δεν επαρκούσαν.
Επίσης, σύμφωνα με όσα έχει καταθέσει μέλος του Συλλόγου, πέρυσι προτάθηκε σε εκπρόσωπο του Δήμου να προμηθευτεί ο Σύλλογος συρματόπλεγμα ύψους 1,70 μ. για την προστασία του κοινού και τους δόθηκε η διαβεβαίωση ότι την ασφάλεια της εκδήλωσης θα φροντίσει ο Δήμος.

Της Βίκυς Βετουλάκη