Κτηματολόγιο: Δόθηκε νέα παράταση για τη Μεσσηνία

Κτηματολόγιο: Δόθηκε νέα παράταση για τη Μεσσηνία

Νέα παράταση, έως τις 28 Σεπτεμβρίου, για την υποβολή των δηλώσεων (του άρθρου 2, παράγραφος 5 του ν. 2308/1995) του Εθνικού Κτηματολογίου στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δίνεται με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου. Η παράταση περιλαμβάνει τους κατοίκους της ημεδαπής, της αλλοδαπής και το ελληνικό Δημόσιο.
Όπως σημειώναμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του “Θάρρους”, στις 7 Αυγούστου μόλις το 20% έχει κατατεθεί στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης στην Καλαμάτα. Υπενθυμίζουμε, δε, ότι το σύνολο των δικαιωμάτων στη Μεσσηνία που πρέπει να κτηματογραφηθούν αγγίζουν τα 800.000.
Αν υπολογίσουμε ένα μέσο όρο τριών δικαιωμάτων ανά ιδιοκτήτη, τότε εύκολα διαπιστώνουμε ότι στο Γραφείο Κτηματογράφησης έπρεπε, μέχρι την προηγούμενη ημερομηνία (26 Αυγούστου), να έχουν προσέλθει 270.000 – 300.000 πολίτες!
Όπως είναι, φυσικό, κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να βρίσκονται στον… αέρα.
Ακόμα και με τη νέα παράταση που δόθηκε, είναι αμφίβολο αν όλες αυτές οι χιλιάδες των πολιτών θα προλάβουν να δηλώσουν έγκαιρα τις ιδιοκτησίες τους. Αποτέλεσμα θα είναι να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με περιπέτειες οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να μη δουν τα ακίνητά τους να καταλήγουν είτε στο Δημόσιο, είτε στα χέρια τρίτων, κατά βάση γειτόνων, είτε οποιουδήποτε άλλου προσώπου.
Τι μέλλει, όμως, γενέσθαι με τα ακίνητα που θα περάσουν στο Δημόσιο; Λογικά όλα αυτά τα ακίνητα θα καταλήξουν στο λεγόμενο υπερταμείο. Θα είναι όμως πολύ χαμηλής, ελάχιστης αξίας και ίσως δε θα συμφέρει καν το Δημόσιο να τα κατέχει.
Καταλαβαίνει κάποιος από τα παραπάνω ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και θα χρειαστεί να γίνει και πάλι ένα… θαύμα νέας παράτασης. Διαφορετικά, ο μόνος δρόμος που απομένει είναι αυτός των προσφυγών στα δικαστήρια, αλλά ένας… Θεός ξέρει πότε θα τελεσφορήσουν τέτοιου τύπου διαδικασίες.
Α.Π.